• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi Nr. 4 "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 21.03.2022., Nr. 56 https://www.vestnesis.lv/op/2022/56.15

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

21.03.2022., Nr. 56

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ventspils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 4

Pieņemts: 27.01.2022.

OP numurs: 2022/56.15

2022/56.15
RĪKI

Ventspils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ventspils novada domes saistošie noteikumi Nr. 4

Ventspils novadā 2022. gada 27. janvārī (prot. Nr. 14, 9. §)

Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā

Precizēti ar domes 17.03.2022. lēmumu (prot. Nr. 16, 1. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošo noteikumu (turpmāk – noteikumi) mērķis ir noteikt pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību Ventspils novadā.

2. Pabalsta pieprasījumus izskata, lēmumu pieņem un pabalstus izmaksā Ventspils novada Sociālais dienests (turpmāk – Dienests).

3. Ventspils novada pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstu veidi:

3.1. pabalsts mācību piederumu iegādei;

3.2. pabalsts apbedīšanai;

3.3. pabalsts politiski represētām personām;

3.4. pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā.

II. Pabalsts mācību piederumu iegādei

4. Tiesības saņemt pabalstu mācību piederumu iegādei vienu reizi kalendārajā gadā par katru izglītojamo ir daudzbērnu ģimenēm, kuras deklarējušas savu dzīvesvietu Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos 12 mēnešus.

5. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir 30 euro. Pabalstu piešķir personai, kura apgūst obligāto pirmskolas izglītību no 5 gadu vecuma un pamata vai vidējo izglītību, līdz 18 gadu vecumam (ieskaitot).

6. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu, uzsākot mācību gaitas 1. klasē, ir ģimenēm, kuras savu dzīves vietu deklarējušas Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos 12 mēnešus, un bērns mācības uzsāks Ventspils novada vispārējās izglītības iestādēs.

7. Pabalstu mācību piederumu iegādei ieskaita bērna likumiskā pārstāvja norādītajā kontā pēc iesnieguma saņemšanas.

III. Pabalsts apbedīšanai

8. Tiesības saņemt apbedīšanas pabalstu ir vienam mirušā ģimenes loceklim (apgādniekam) vai personai, kura uzņēmusies veikt apbedīšanu, un, ja mirusī persona savu dzīvesvietu bija deklarējusi Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

9. Ja ģimenes loceklis (apgādnieks) vai persona, kura uzņēmusies apbedīšanu, nav tiesīga saņemt no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (turpmāk – VSAA) apbedīšanas pabalstu, tad Dienests piešķir pabalstu apbedīšanai vienas valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apmērā.

10. Ja pabalsta pieprasītājs, kurš uzņēmies mirušā ģimenes locekļa (apgādnieka) apbedīšanu, saņem VSAA izmaksātā valsts apbedīšanas pabalsta apmēru mazāku, nekā valstī noteiktās minimālās mēnešalgas apjomā, tad Dienests sedz starpību, kāda tā ir starp VSAA izmaksāto apbedīšanas pabalstu un pašvaldības noteikto pabalstu.

11. Pabalsta saņemšanai pieprasītājs iesniedz iesniegumu ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā no miršanas apliecības izdošanas dienas.

12. Gadījumā, ja mirusī persona, kuras deklarētā dzīvesvieta bijusi Ventspils novada administratīvā teritorija, un kurai nav likumīgu apgādnieku vai personas, kura uzņemas apbedīšanu, Dienests organizē apbedīšanu par pašvaldības līdzekļiem, apmaksājot apbedīšanas pakalpojumus.

13. Tiesības uz apbedīšanas pabalstu par personu, kura pirms miršanas ir saņēmusi aprūpes pakalpojumu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādē, ir tad, ja šīs personas pamata dzīves vieta pirms ievietošanas ilgstošas aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādē ir bijusi deklarēta Ventspils novada administratīvajā teritorijā.

IV. Pabalsts politiski represētām personām

14. Tiesības saņemt pabalstu ir politiski represētām personām, kuras savu dzīves vietu deklarējušas Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz vienu kalendāro gadu. Pabalstu piešķir reizi gadā novembra mēnesī, un tā apmērs ir 30 euro.

15. Lēmums par pabalsta piešķiršanu politiski represētai personai tiek pieņemts, pamatojoties uz pabalsta pieprasītāja iesniegumu Dienestā, uzrādot politiski represētās personas apliecību.

16. Pabalstu pārskaita uz personas norādīto kontu kredītiestādē vai izmaksā skaidrā naudā.

V. Pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā

17. Pabalstu piešķir ģimenei (vienam no vecākiem), ja abi vecāki savu dzīvesvietu deklarējuši Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos 12 mēnešus, šādā apmērā:

17.1. pirmā vai otrā bērna piedzimšanas gadījumā – 300 euro;

17.2. trešā bērna piedzimšanas gadījumā – 350 euro;

17.3. ceturtā bērna piedzimšanas gadījumā – 400 euro;

17.4. piektā un vairāk bērna piedzimšanas gadījumā – 500 euro.

18. Pabalstu piešķir ģimenei (vienam no vecākiem), ja viens no vecākiem savu dzīvesvietu deklarējis Ventspils novada administratīvajā teritorijā vismaz pēdējos 12 mēnešus, šādā apmērā:

18.1. pirmā vai otrā bērna piedzimšanas gadījumā – 200 euro;

18.2. trešā bērna piedzimšanas gadījumā – 300 euro;

18.3. ceturtā bērna piedzimšanas gadījumā – 400 euro;

18.4. piektā un vairāk bērna piedzimšanas gadījumā – 500 euro.

19. Pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā ir tiesības pieprasīt 6 mēnešus laikā no bērna piedzimšanas dienas.

20. Lēmums par pabalsta piešķiršanu pieņem, pamatojoties uz Dienestā iesniegto iesniegumu. Pabalstu pārskaita uz iesniedzēja norādīto kontu kredītiestādē.

VI. Lēmuma pieņemšanas un apstrīdēšanas kārtība

21. Dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem ne vēlāk kā mēneša laikā no dienas, kad iesniegts iesniegums.

22. Pabalstu bērna ēdināšanai izmaksā Dienests atbilstoši saņemtajiem rēķiniem pakalpojuma sniedzējam vai personas norādītajā kredītiestādes kontā 10 darba dienu laikā no ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas dienas.

23. Dienests paziņo personai par pieņemto lēmumu, norādot tā apstrīdēšanas termiņu un kārtību.

24. Dienesta pieņemto lēmumu vai faktisko rīcību var apstrīdēt Ventspils novada domes Administratīvo aktu strīdu komisijā (adrese: Skolas iela 4, Ventspils, LV-3601; oficiālā elektroniskā adrese: info@ventspilsnd.lv).

VII. Noslēguma jautājums

25. Noteikumi stājas spēkā likuma "Par pašvaldībām" 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

 

Paskaidrojuma raksts
Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošiem noteikumiem Nr. 4 "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā"

Projekta nepieciešamības pamatojums Stājoties spēkā grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. pantā (24.11.2020. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 01.01.2021., pirmās daļas 2. punkts, trešā un ceturtā daļa stājas spēkā 01.07.2021., sk. Pārejas noteikumu 43. punktu) un Pārejas noteikumu 40. punktam (24.11.2020. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 16.09.2021. likumu, kas stājas spēkā 22.09.2021.), no 2022. gada 1. janvāra nav piemērojami un spēku zaudējuši Ventspils novada domes izdotie saistošie noteikumi – 2014. gada 12. jūnija Nr. 9 "Par Ventspils novada pašvaldības pabalstiem" un 2018. gada 22. februāra Nr. 8 "Sociālās palīdzības veidi un to piešķiršanas kārtība". Likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 7. punkts noteic, ka pašvaldības autonomā funkcija ir nodrošināt iedzīvotājiem sociālo palīdzību, un šā likuma 43. panta trešā daļa paredz, ka dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi. Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā" izdoti, lai realizētu pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas sociālās palīdzības sniegšanai Ventspils novada iedzīvotājiem.
Īss projekta satura izklāsts Ventspils novada domes 2022. gada 27. janvāra saistošie noteikumi "Par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem Ventspils novadā" nosaka pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas palīdzības pabalstu veidus (pabalsts mācību piederumu iegādei, pabalsts apbedīšanai, pabalsts politiski represētām personām, pabalsts bērna piedzimšanas gadījumā) un to apmērus, kā arī regulē vienotu kārtību, kādā tie pieprasāmi, aprēķināmi un izmaksājami. Tāpat saistošo noteikumu normās paredzēti kritēriji un mājsaimniecības (personas), kurām Ventspils novadā ir tiesības saņemt pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu piemērošanai nepieciešamo Ventspils novada pašvaldības finanšu līdzekļu apmērs noteikts, izvērtējot paredzamos izdevumus un plānojot Ventspils novada Sociālā dienesta 2022. gada budžetu.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijā

Nav attiecināms.

Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonām Saistošie noteikumi nemaina procesuālo kārtību, kādā pēc būtības izlemjams jautājums par pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas sociālo pabalstu piešķiršanu, piemērojot sociālo palīdzību regulējošos ārējos normatīvos aktus, un pakļaujams pārbaudei to tiesiskums administratīvā procesā. Ventspils novada Sociālais dienesta izstrādātā saistošo noteikumu projekta sagatavošanas laikā iesniegtie priekšlikumi, ierosinājumi un izteiktie iebildumi ir guvuši izvērtējumu Ventspils novada domes Sociālās, izglītības, kultūras un sporta komitejā, izskatot 2022. gada 20. janvāra sēdes darba kārtībā iekļauto jautājumu un sniedzot atzinumu.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs A. Mucenieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!