• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Dažādi sludinājumi
Juridiskas personas publicē saturiski dažādus paziņojumus, piemēram, par sabiedrisko apspriešanu, paziņojumus par tarifiem, par anulētām apraides atļaujām, par muzeju akreditāciju, par kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem, kuģošanas grafikiem. Zvērināti notāri un zvērināti tiesu izpildītāji publicē paziņojumus fiziskām personām, kuru dzīvesvieta nav norādīta Iedzīvotāju reģistrā vai saņemts pasta paziņojums, ka sūtījumu nav iespējams nodot adresātam.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Oficiālais paziņojums (OP 2013/234.DA5): dažādi sludinājumi. Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.2013., Nr. 234 https://www.vestnesis.lv/op/2013/234.DA5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Paziņojums par promocijas darba aizstāvēšanu...

Vēl šajā numurā

29.11.2013., Nr. 234

OP 2013/234.DA5
RĪKI

Dažādi sludinājumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 52 Visi

OFICIĀLAIS PAZIŅOJUMS

Dažādi sludinājumi

Dažādi sludinājumi

APSTIPRINĀTS Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" valdes 2013.gada 20.novembra sēdē, protokols Nr.50 (2013)

NORĒĶINU KĀRTĪBA DABASGĀZES LIETOTĀJIEM AR DABASGĀZES PATĒRIŅU VIRS 25 000 nm3 GADĀ

 

Norēķinu kārtība apstiprināta saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta 2008.gada 16.decembra noteikumu Nr.1048 "Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi"46. punktu

Norēķinu kārtībā lietotie termini:

Sistēmas operators - akciju sabiedrība "Latvijas Gāze"

pārskata mēnesis - kalendārais mēnesis, kurā tiek saņemta dabasgāze

Lietotājs - fiziska vai juridiska persona, kas pērk dabasgāzi no Sistēmas operatora lietošanai savām vajadzībām (galapatēriņam)

Tarifs - dabasgāzes diferencētais tirdzniecības gala tarifs

457.noteikumi - Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumi Nr.457 "Noteikumi par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību"

1048.noteikumi - Ministru kabineta 2008.gada 16.decembra noteikumi Nr.1048 "Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi"

Mēraparāts - dabasgāzes norēķinu uzskaites mēraparāts

 

Lietotājiem ar dabasgāzes patēriņu virs 25 000 nm3 gadā tiek noteikta šāda norēķinu kārtība par dabasgāzi:

1. Maksājumus par pārskata mēnesī saņemto dabasgāzi Lietotājs veic 3 (trīs) reizes mēnesī (par katru dekādi) atbilstoši saņemtajam dabasgāzes apjomam šādā kārtībā:

1.1. par pārskata mēneša 1.dekādi jāsamaksā līdz pārskata mēneša 20.datumam;

1.2. par pārskata mēneša 2.dekādi jāsamaksā līdz pārskata mēneša 30.datumam*;

1.3. par pārskata mēneša 3. dekādi jāsamaksā ne vēlāk kā nākamā mēneša 10.datumā, kad vienlaicīgi veicama arī galīgā norēķināšanās par pārskata mēnesī saņemto dabasgāzi, kā arī jāsamaksā pārskata mēnesī saņemtās dabasgāzes apjomam piemērojamais akcīzes nodoklis.

2. Lai Lietotājs varētu veikt maksājumus, Sistēmas operators līdz katra mēneša 15.datumam (par mēneša 1. dekādi) un 25.datumam (par mēneša 2. dekādi) izraksta dekādes faktūrrēķinu par konkrētajā dekādē saņemto dabasgāzi. Dekādes faktūrrēķins tiek izrakstīts, pamatojoties uz Lietotāja paziņojumu par attiecīgajā dekādē saņemto dabasgāzes apjomu un Lietotājam piemērojamo Tarifu. Dekādes faktūrrēķinos Piegādātājs neiekļauj Lietotāja saņemtās dabasgāzes apjomam piemērojamo akcīzes nodokli.

3. Galīgo rēķinu par pārskata mēnesī saņemto dabasgāzi (turpmāk - kopsavilkuma faktūrrēķins) Sistēmas operators nosūta Lietotājam ne vēlāk kā nākamā mēneša 6.datumā. Ja Lietotājs līdz nākamā mēneša 8.datumam nav saņēmis kopsavilkuma faktūrrēķinu, Lietotājam ir pienākums sazināties ar Sistēmas operatoru un rakstveidā informēt par kopsavilkuma faktūrrēķina nesaņemšanu. Kopsavilkuma faktūrrēķina nesaņemšana neatbrīvo Lietotāju no pienākuma veikt norēķinus noteiktajā termiņā. Sistēmas operators sagatavo kopsavilkuma faktūrrēķinu, pamatojoties uz:

- Lietotāja iesniegto aktu, kuru parakstījis Sistēmas operators un Lietotājs un kurā norādīts pārskata mēnesī saņemtais dabasgāzes apjoms, t.sk. sadalījumā pa izmantošanas mērķiem saskaņā ar 457.noteikumiem,

- Sistēmas operatora izveidotajā klientu portālā (https://e-pakalpojumi.dabasgaze.lv) Lietotāja deklarēto pārskata mēneša dabasgāzes patēriņu, t.sk. sadalījumā pa izmantošanas mērķiem saskaņā ar 457.noteikumiem,

- Sistēmas operatora fiksētu (tajā skaitā automatizēti, attālināti, izmatojot telemetrijas sistēmu) Lietotāja Mēraparātu rādījumu un tam atbilstošu dabasgāzes patēriņu pārskata mēnesī, vai

- tiesību aktos ietvertu saņemtās dabasgāzes aprēķina metodiku.

4. Ja Sistēmas operators Lietotājam ir piešķīris cenu atlaidi par šīs norēķinu kārtības (turpmāk - Norēķinu kārtība) ievērošanu, cenu atlaide tiek norādīta kopsavilkuma faktūrrēķinā.

5. Visi Sistēmas operatora izrakstītie rēķini tiek sagatavoti elektroniski. Personas, kura izraksta rēķinu, rakstiskais paraksts tiek aizstāts ar tās unikālu elektronisko apliecinājuma kodu (autorizāciju), kas identificē rēķina izrakstītāju un nodrošina dokumenta autentiskumu. Visi rēķini Lietotājam tiek nosūtīti dabasgāzes piegādes līgumā pielīgtajā kārtībā. Ja nepieciešams, Lietotāja pārstāvis var saņemt dekādes faktūrrēķinus un kopsavilkuma faktūrrēķinu Sistēmas operatora Gāzes uzskaites un norēķinu departamenta Rūpniecisko lietotāju norēķinu daļā.

6. Par rēķina samaksas datumu tiek uzskatīts datums, kurā nauda ir ieskaitīta Sistēmas operatora norēķinu kontā.

7. Lietotājam ir tiesības veikt avansa maksājumus. Sistēmas operators izraksta avansa rēķinu pēc Lietotāja pieprasījuma. Tarifu maiņas gadījumā par avansā veiktajiem maksājumiem tiek veikts pārrēķins. Ja Tarifu maiņas gadījumā veiktā pārrēķina rezultātā vai kopsavilkuma faktūrrēķinā Lietotājam tiek konstatēta pārmaksa, Sistēmas operators to iegrāmato kā no Lietotāja saņemtu avansa maksājumu.

8. Par katru nokavēto maksājuma dienu, sākot ar nākamā mēneša 11.datumu, Lietotājs maksā Sistēmas operatoram nokavējuma procentus 0,15 % apmērā no galvenā parāda. Galvenajā parādā ietilpst: nokavētais maksājums par dabasgāzi, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis (PVN).

9. No Lietotāja, kuram ir nokavēts maksājums par dabasgāzi, saņemto summu Sistēmas operators vispirms ieskaita nokavējuma procentu un pēc tam proporcionāli galvenā parāda (turpmāk abi kopā - Parāds) dzēšanai. Ja no Lietotāja saņemtās summas Parāds ir pilnībā dzēsts, atlikumu Sistēmas operators ieskaita kā maksājumu par pārskata periodā saņemto dabasgāzi.

10. Ja Lietotājs atkārtoti nokavē maksājumus par saņemto dabasgāzi, Sis­tēmas operators ir tiesīgs noteikt priekšapmaksu mēneša vidējā maksājuma apmērā. Šo priekšapmaksu par nākamajam mēnesim nepieciešamo dabasgāzes apjomu Lietotājs samaksā līdz pārskata mēneša 25. datumam saskaņā ar avansa rēķinu, kuru Sistēmas operators Norēķinu kārtības 5.punktā noteiktajā kārtībā ir nosūtījis Lietotājam līdz pārskata mēneša 15.datumam.

11. Ja Lietotājs par saņemto dabasgāzi nav samaksājis Norēķinu kārtības 1.punktā noteiktajā termiņā vai rēķinā norādītajā apmērā, Sistēmas operators ir tiesīgs pārtraukt dabasgāzes padevi gazificētajā objektā saskaņā ar pušu vienošanos vai 1048.noteikumos paredzētajā kārtībā.

Dabasgāzes padeve gazificētajā objektā tiek atjaunota pēc tam, kad Sistēmas operatoram ir samaksāti ar Parāda piedziņu saistītie izdevumi, Parāds, ar dabasgāzes padeves pārtraukšanu un atjaunošanu saistītie izdevumi, kā arī priekšapmaksa mēneša rēķina iespējamās summas apmērā. Priekšapmaksa tiek uzturēta un kalpo kā garantija savlaicīgai turpmāko maksājumu saistību izpildei.

12. Lietotājs ir atbildīgs par visu kaitējumu, tai skaitā zaudējumiem un jebkāda veida izdevumiem, kas Sistēmas operatoram ir radušies saistībā ar Lietotāja novēloti, kļūdaini vai nepareizi sniegto informāciju par pārskata mēnesī saņemto dabasgāzes apjomu, kā arī tā sadalījumu pa izmantošanas mērķiem saskaņā ar 457.noteikumiem. Pēc nodarītā kaitējuma aprēķināšanas, Sistēmas operators kaitējuma summu iekļauj Lietotājam izrakstāmajā kopsavilkuma faktūrrēķinā.

13. Par dabasgāzes tirdzniecības cenu un tai atbilstošo Tarifu norēķinos par dabasgāzi Sistēmas operators publicē informāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un Sistēmas operatora mājaslapā.

14. Uz konkrēto Lietotāju attiecināmo Tarifu nosaka saskaņā ar dabasgāzes piegādes līgumā pielīgtajā kārtībā Lietotāja pieprasīto dabasgāzes apjomu nākamajā kalendārajā gadā katram gazificētajam objektam, izņemot, ja 1048.noteikumos ir paredzēts citādi. Tarifs ir piesaistīts faktiskajam dabasgāzes patēriņam konkrētā gazificētajā objektā, izņemot, ja 1048.noteikumos ir paredzēts citādi.

15. Ja Lietotājs dabasgāzes piegādes līgumā pielīgtajā kārtībā nav paziņojis Sistēmas operatoram nākamajam kalendārajam gadam nepieciešamo dabasgāzes apjomu, Sistēmas operators norēķinos ar Lietotāju ir tiesīgs piemērot Tarifu saskaņā ar Sistēmas operatora aprēķinu par Lietotājam nepieciešamo dabasgāzes apjomu attiecīgajam kalendārajam gadam.

16. Ja kalendārā gada beigās Sistēmas operators konstatē, ka pēc faktiskā dabasgāzes patēriņa Lietotājs ir piederīgs citai Lietotāju patēriņa apjoma grupai un Lietotājam bija jāpiemēro cits Tarifs, tiek veikts pārrēķins par visu gadu, piemērojot Lietotāja faktiskajam patēriņam atbilstošu Tarifu pie atbilstošas dabasgāzes tirdzniecības cenas. Lietotājam piemērotais Tarifa pārrēķins tiek iekļauts kopsavilkuma faktūrrēķinā par decembrī saņemto dabasgāzi un Tarifa pārrēķins ir jāsamaksā tādā pašā termiņā, kāds noteikts galīgajiem norēķiniem par iepriekšējā mēnesī saņemto dabasgāzi. Ja Tarifa pārrēķins netiek samaksāts noteiktajā termiņā, Sistēmas operators ir tiesīgs piemērot nokavējuma procentus 0,15 % apmērā dienā no Tarifa pārrēķina nesamaksātās summas.

17. Lietotājam, kurš dabasgāzi sācis lietot pēc kalendārā gada sākuma, piemērojamo Tarifu attiecīgajā kalendārajā gadā nosaka, ņemot vērā gazificētajā objektā attiecīgā kalendārā gada laikā iepriekš saņemto dabasgāzi un Lietotāja prognozēto dabasgāzes apjomu līdz attiecīgā kalendārā gada beigām. Ja kalendārā gada beigās tiek konstatēts, ka Lietotājs ir piederīgs citai Lietotāju patēriņa apjoma grupai un Lietotājam bija jāpiemēro cits Tarifs, Sistēmas operators veic Tarifa pārrēķinu par visu kalendārajā gadā gazificētajā objektā saņemto dabasgāzi un izraksta rēķinu Lietotājam, neatkarīgi no laika, kad Lietotājs ir uzsācis saņemt dabasgāzi.

18. Ja Lietotājs pārtrauc lietot dabasgāzi gazificētajā objektā pirms kalendārā gada beigām un dabasgāze kalendārajā gadā gazificētajā objektā vairs netiks lietota, kā rezultātā atbilstoši faktiskajam dabasgāzes patēriņam Lietotājs ir piederīgs citai Lietotāju patēriņa apjoma grupai un Lietotājam bija jāpiemēro cits Tarifs, Sistēmas operators veic Tarifa pārrēķinu par kalendārajā gadā patērēto dabasgāzi, piemērojot Lietotāja faktiskajam patēriņam atbilstošo Tarifu pie atbilstošās dabasgāzes tirdzniecības cenas.

19. Mēraparāta verificēšanas laikā Lietotāja saņemto dabasgāzes apjomu pirmajās 7 (septiņās) darba dienās kopš Mēraparāta demontāžas Sistēmas operators aprēķina, pamatojoties uz Lietotāja faktiski patērētās dabasgāzes apjomu līdzīgā laikposmā. Ja Mēraparātu verificēšana nav veikta 7 (septiņu) darba dienu laikā, Sistēmas operators ir tiesīgs aprēķināt Lietotāja saņemtās dabasgāzes apjomu, pamatojoties uz Lietotājam atļauto maksimālo dabasgāzes patēriņu stundā.

20. Ja Sistēmas operators konstatē, ka Lietotājs ir paziņojis mazāku saņemtās dabasgāzes apjomu par gazificētajā objektā faktiski saņemto dabasgāzes apjomu, Sistēmas operators ir tiesīgs aprēķināt un piemērot Lietotājam Tarifu par Lietotāja saņemto, bet nepaziņoto dabasgāzes apjomu saskaņā ar augstāko Lietotājam piemērojamo Tarifu pēdējo 2 (divu) kalendāro gadu laikā vai augstāko Lietotājam piemērojamo Tarifu no dienas, kad Sistēmas operators ir klātienē konstatējis Mēraparāta rādījumu.

21. Ja Sistēmas operators konstatē, ka Lietotājs ir paziņojis lielāku saņemtās dabasgāzes apjomu par gazificētajā objektā faktiski saņemto dabasgāzes apjomu, paziņotajam, bet faktiski nesaņemtajam dabasgāzes apjomam tiek piemērots Tarifs, kas ir augstākais no Lietotājam piemērojamā Tarifa pēdējo 2 (divu) kalendāro gadu laikā vai augstākais Lietotājam piemērojamais Tarifs no dienas, kad Sistēmas operators ir klātienē konstatējis Mēraparāta rādījumu.

22. Lai veicinātu savlaicīgu samaksu par saņemto dabasgāzi, Lietotājiem, kuri kalendārajā gadā patērē dabasgāzi no 25,0 tūkst.nm3 līdz 20 000 tūkst.nm3, par norēķinu kārtības ievērošanu tiek piemērota cenas atlaide 0,85 EUR/tūkst.nm3. Norēķinu kārtības neievērošanas gadījumā šī atlaide netiek piemērota.

 

Pārejas noteikumi

1. Kopsavilkuma faktūrrēķinu par 2013.gada decembrī saņemto dabasgāzi Sistēmas operators izraksta 2013.gada 31 decembrī latos saskaņā ar dabasgāzes piegādes līgumos pielīgto kārtību Mēraparātu rādījumu un dabasgāzes patēriņa paziņošanai.

______________________________________________________________

* par februāra 2.dekādi līdz februāra pēdējam datumam

Oficiālie paziņojumi:

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!