• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Dažādi sludinājumi
Juridiskas personas publicē saturiski dažādus paziņojumus, piemēram, par sabiedrisko apspriešanu, paziņojumus par tarifiem, par anulētām apraides atļaujām, par muzeju akreditāciju, par kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem, kuģošanas grafikiem. Zvērināti notāri un zvērināti tiesu izpildītāji publicē paziņojumus fiziskām personām, kuru dzīvesvieta nav norādīta Iedzīvotāju reģistrā vai saņemts pasta paziņojums, ka sūtījumu nav iespējams nodot adresātam.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Oficiālais paziņojums (OP 2013/234.DA3): dažādi sludinājumi. Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 29.11.2013., Nr. 234 https://www.vestnesis.lv/op/2013/234.DA3

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

APSTIPRINĀTS Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" valdes 2013.gada 20.novembra sēdē, protokols Nr.50 (2013)...

Vēl šajā numurā

29.11.2013., Nr. 234

OP 2013/234.DA3
RĪKI

Dažādi sludinājumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 52 Visi

OFICIĀLAIS PAZIŅOJUMS

Dažādi sludinājumi

Dažādi sludinājumi

APSTIPRINĀTS Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" valdes 2013.gada 20.novembra sēdē, protokols Nr.50 (2013)

NORĒĶINU KĀRTĪBA

DABASGĀZES LIETOTĀJIEM

AR DABASGĀZES PATĒRIŅU LĪDZ 25 tūkst. nm3 GADĀ,

kuri norēķinās saskaņā ar akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" izrakstītiem rēķiniem

 

Norēķinu kārtība apstiprināta saskaņā ar Latvijas Republikas

Ministru kabineta 2008.gada 16.decembra noteikumu Nr.1048

"Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi" 46.punktu

Norēķinu kārtībā lietotie termini:

Sistēmas operators - akciju sabiedrība "Latvijas Gāze"

Lietotājs - fiziska vai juridiska persona, kas pērk dabasgāzi no Sistēmas operatora lietošanai savām vajadzībām (galapatēriņam) un kuras dabasgāzes patēriņš nepārsniedz 25 000 nm3 gadā un kuri norēķinās, samaksājot Sistēmas operatora izrakstītus rēķinus

Tarifs - dabasgāzes diferencētais tirdzniecības gala tarifs

457.noteikumi - Ministru kabineta 2011.gada 21.jūnija noteikumi Nr.457 "Noteikumi par dabasgāzes apriti un akcīzes nodokļa piemērošanas kārtību"

1048.noteikumi - Ministru kabineta 2008.gada 16.decembra noteikumi Nr.1048 "Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi"

Ziemas sezona - laika periods no kārtējā kalendārā gada 1.novembra līdz nākamā gada 30.aprīlim

Vasaras sezona - laika periods no kārtējā kalendārā gada 1.maija līdz 31.oktobrim

Skaitītājs - norēķinu uzskaites mēraparāts

Dabasgāzes skaitītāja rādījumu nolasīšanas kartīte - Sistēmas operatora pieprasījums paziņot Skaitītāja rādījumu Tarifa, piemērojamo nodokļu un to likmju maiņas gadījumā, Ziemas un Vasaras sezonas sākumā, u. c. gadījumos

Norēķinu periods - kalendārais mēnesis

Pārskata periods - laika periods starp Sistēmas operatora diviem sekojošiem pieprasījumiem paziņot Skaitītāja rādījumus, lai precizētu Lietotāja dabasgāzes patēriņu

Pārskata starpība - starpība starp Pārskata periodā aprēķināto summu par faktiski saņemto dabasgāzi un rēķinos iekļauto summu par dabasgāzi

 

1. Norēķinu kārtība attiecas uz dabasgāzes lietotājiem, kuri saskaņā ar līgumu par dabasgāzes piegādi pērk dabasgāzi no Sistēmas operatora un kuru dabasgāzes patēriņš nepārsniedz 25000 nm3 gadā, un kuri norēķinās, samaksājot Sistēmas operatora izrakstītus rēķinus.

2. Maksājumi par dabasgāzi šīs norēķinu kārtības (turpmāk - Norēķinu kārtība) izpratnē ir maksa par dabasgāzi, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk - PVN). Maksājumi tiek aprēķināti saskaņā ar Norēķinu kārtību un Sistēmas operatora apstiprinātajiem metodiskajiem noteikumiem par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes apstiprināto dabasgāzes apgādes tarifu piemērošanu.

3. Maksājumi par dabasgāzi Lietotājam ir jāveic 10 dienu laikā pēc Norēķinu perioda beigām.

4. Par samaksas datumu tiek uzskatīts datums, kurā nauda ir ieskaitīta Sistēmas operatora norēķinu kontā.

5. Par katru nokavēto maksājuma dienu, sākot ar 11.dienu pēc Norēķinu perioda beigām, Lietotājs maksā Sistēmas operatoram nokavējuma procentus 0,15 % apmērā no galvenā parāda (turpmāk - Galvenais parāds). Galvenais parāds ietver nokavēto maksājumu par dabasgāzi, akcīzes nodokli un PVN. Nokavējuma procentus aprēķina Sistēmas operators.

6. No Lietotāja, kuram ir nokavēts maksājums par dabasgāzi, saņemto naudas summu Sistēmas operators vispirms ieskaita nokavējuma procentu dzēšanai, pēc tam - Galvenā parāda (turpmāk abi kopā - Parāds) un izdevumu, kas Sistēmas operatoram radušies saistībā ar Parāda atgūšanu dzēšanai (secīgi, sākot no vecākā). Ja no Lietotāja saņemtās naudas summas pilnībā ir dzēsts Parāds un ar Parāda atgūšanu saistītie Sistēmas operatora izdevumi, Sistēmas operators atlikumu ieskaita kā avansa maksājumu.

7. Ja Lietotājs noteiktajā termiņā nav veicis maksājumus atbilstoši Norēķinu kārtībai, Sistēmas operators ir tiesīgs pārtraukt dabasgāzes padevi saskaņā ar 1048.noteikumiem.

8. Dabasgāzes padeve gazificētajā objektā tiek atjaunota pēc tam, kad Sistēmas operatoram ir samaksāts Parāds, kā arī ar dabasgāzes padeves pārtraukšanu un atjaunošanu un ar Parāda atgūšanu saistītie izdevumi.

9. Lietotājam ir tiesības veikt avansa maksājumus par turpmākajos Norēķinu periodos saņemamo dabasgāzi. Tarifu vai piemērojamo nodokļu likmju maiņas gadījumā avansā veiktajiem maksājumiem tiek veikts pārrēķins atbilstoši Tarifam, akcīzes nodokļa un PVN likmēm dabasgāzes saņemšanas brīdī.

10. Ja Lietotājs atkārtoti kavē maksājumus, Sistēmas operators ir tiesīgs noteikt Lietotājam iepriekšēju samaksu (priekšapmaksu) mēneša vidējā maksājuma apmērā. Šo priekšapmaksu par nākamajam mēnesim nepieciešamo dabasgāzes apjomu Lietotājs samaksā līdz pārskata mēneša 25.datumam saskaņā ar avansa rēķinu, kuru Sistēmas operators Norēķinu kārtībā noteiktajā kārtībā ir nosūtījis Lietotājam līdz pārskata mēneša 15.datumam.

11. Par katru Norēķinu periodu Sistēmas operators Lietotājam izraksta faktūrrēķinu. Faktūrrēķinā ir iekļauts aprēķins par Norēķinu periodā saņemto dabasgāzi, akcīzes nodokli, PVN, nokavējuma procentiem, Pārskata starpība un Norēķinu perioda sākuma un beigu bilance. Par Pārskata starpību var būt izrakstīts atsevišķs rēķins ar samaksas termiņu 10 dienas pēc rēķina izrakstīšanas. Ja Lietotājs līdz nākamā mēneša 8.datumam nav saņēmis faktūrrēķinu, Lietotājam ir pienākums sazināties ar Sistēmas operatoru un rakstveidā informēt par faktūrrēķina nesaņemšanu. Faktūrrēķina nesaņemšana neatbrīvo Lietotāju no pienākuma veikt norēķinus noteiktajā termiņā.

12. Visi Sistēmas operatora izrakstītie rēķini tiek sagatavoti elektroniski. Personas, kura izraksta rēķinus, rakstiskais paraksts tiek aizstāts ar tās unikālu elektronisko apliecinājuma kodu (autorizāciju), kas identificē rēķinu izrakstītāju un nodrošina dokumenta autentiskumu.

13. Ja Lietotājs ir pieteicies Sistēmas operatora klientu portāla https://e-pakalpojumi.dabasgaze.lv (turpmāk - Portāls) izmantošanai un Sistēmas operators Lietotāja pieteikumu ir akceptējis, tad Lietotājam ir saistoši Portāla lietošanas noteikumi, Portālā veiktās darbības, kā arī Portālā sniegtā un saņemtā informācija.

14. Lai Sistēmas operators Lietotājam izrakstītu rēķinu par Norēķinu periodā saņemto dabasgāzes apjomu, Lietotājs nākamā mēneša pirmajā datumā plkst.9.00 nolasa Skaitītāja rādījumu un paziņo to Sistēmas operatoram līdz attiecīgās dienas plkst.16.00. Ja mēneša pirmais datums ir brīvdiena, Lietotājs paziņo Sistēmas operatoram Skaitītāja rādījumu līdz mēneša pirmās darba dienas plkst.16.00. Lietotājs paziņo Sistēmas operatoram Skaitītāja rādījumu Portālā vai pa tālruni (tālr.nr.155).

15. Divas reizes gadā (sākoties Ziemas un Vasaras sezonai) Sistēmas operators pieprasa Lietotāja Skaitītāja rādījumu, nosūtot Lietotājam Dabasgāzes skaitītāja rādījuma nolasīšanas kartīti. Tiem Lietotājiem, kuri izmanto Portālu un ir izvēlējušies korespondenci saņemt Portālā vai e-pastā, Sistēmas operators nosūta aicinājumu paziņot Skaitītāja rādījumu Portālā. Lietotājs kartītē norādītajā datumā ieraksta Skaitītāja rādījumu un nosūta kartīti atpakaļ Sistēmas operatoram vai Skaitītāja rādījumu paziņo Portālā.

16. Ja pārskata gada laikā tiek mainīts Tarifs, piemērojamie nodokļi vai to likmes, Sistēmas operators Lietotājam nosūta papildu Dabasgāzes skaitītāja rādījuma nolasīšanas kartīti vai aicinājumu paziņot Skaitītāja rādījumu Portālā. Lietotājs kartītē vai nosūtītajā aicinājumā norādītajā datumā ieraksta Skaitītāja rādījumu un nosūta kartīti atpakaļ Sistēmas operatoram vai Skaitītāja rādījumu paziņo Portālā. Dabasgāzes skaitītāja rādījuma nolasīšanas kartīti Sistēmas operators nosūta Lietotājam arī citos gadījumos pēc Sistēmas operatora ieskata.

17. Pamatojoties uz Skaitītāja rādījumiem, kas paziņoti atbilstoši Norēķinu kārtības 15. un 16.punkta noteikumiem, Sistēmas operators veido dabasgāzes patēriņa pārskatu, kurā salīdzina Pārskata perioda faktisko dabasgāzes patēriņu ar izrakstītajos rēķinos iekļauto dabasgāzes patēriņu un aprēķina Pārskata starpību.

18. Ja Lietotājs nav paziņojis Skaitītāja rādījumu Norēķinu kārtībā noteiktajā termiņā, Sistēmas operators Skaitītāja rādījumu nosaka, par pamatu ņemot Lietotāja iepriekšējā gada attiecīgi Ziemas vai Vasaras sezonas faktisko dabasgāzes patēriņu vai aprēķina ceļā.

19. Tā kā Lietotājam piemērojamais dabasgāzes Tarifs ir atkarīgs no Lietotāja dabasgāzes patēriņa apjoma gadā, vienu reizi gadā, izveidojot gada pārskatu, Sistēmas operators aprēķina Lietotāja faktisko gada dabasgāzes patēriņu. Visam Lietotāja gada patēriņam Sistēmas operators piemēro attiecīgo Tarifu un nepieciešamības gadījumā sagatavo gada pārskata rēķinu, kuru iekļauj kārtējā faktūrrēķinā. Gada aprēķins tiek veidots par 12 (divpadsmit) mēnešiem un var nesakrist ar kalendāro gadu.

20. Ja Lietotājs vēlas pārtraukt dabasgāzes lietošanu, tas iesniedz Sistēmas operatoram pieteikumu dabasgāzes piegādes līguma izbeigšanai un nodrošina Sistēmas operatora pilnvaroto pārstāvju netraucētu piekļūšanu Lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmai un Skaitītājam. Pēc gazificētajā objektā uzstādītā Skaitītāja kontroles Sistēmas operators sastāda aktu. Galīgie norēķini ar Sistēmas operatoru Lietotājam jāveic piecu darbdienu laikā pēc dabasgāzes lietošanas pārtraukšanas. Dabasgāzes padeves pārtraukšanas izdevumus sedz Lietotājs. Dabasgāzes piegādes līgums var tikt izbeigts, ja Lietotājs ir izpildījis Norēķinu kārtības šajā punktā noteiktos pienākumus, tajā skaitā norēķinājies par gazificētajā objektā saņemto dabasgāzi.

21. Ja Lietotājs pēc gazificētā objekta atbrīvošanas nav panācis vienošanos ar Sistēmas operatoru par dabasgāzes piegādes līguma izbeigšanu, tas ir atbildīgs par attiecīgajā gazificētajā objektā izlietotās dabasgāzes samaksu līdz jauna līguma noslēgšanai ar citu dabasgāzes lietotāju.

22. Maksa par Norēķinu periodā saņemto dabasgāzi tiek aprēķināta, reizinot mēneša patēriņu ar attiecīgajā mēnesī spēkā esošo Tarifu EUR/nm3 ar precizitāti piecas zīmes aiz komata un rezultātu noapaļojot līdz divām zīmēm aiz komata. Veicot gala norēķinus par Pārskata perioda faktisko patēriņu, summa par saņemto dabasgāzi tiek aprēķināta, reizinot attiecīgā perioda patēriņu ar Tarifu EUR/nm3 ar precizitāti piecas zīmes aiz komata un gala summu noapaļojot līdz divām zīmēm aiz komata.

23. Lietotājs ir atbildīgs par visu kaitējumu, tajā skaitā zaudējumiem un jebkāda veida izdevumiem, kas Sistēmas operatoram ir radušies saistībā ar Lietotāja novēloti, kļūdaini vai nepareizi sniegto informāciju par saņemto dabasgāzes apjomu, kā arī tā sadalījumu pa izmantošanas mērķiem saskaņā ar 457. noteikumiem. Pēc nodarītā kaitējuma aprēķināšanas, Sistēmas operators kaitējuma summu iekļauj kārtējā faktūrrēķinā.

 

IV. Pārejas noteikumi

1. Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, dabasgāzes patēriņa pārskatā un faktūrrēķinā visas summas par periodu līdz 2013.gada 31.decembrim tiek norādītas euro pēc fiksētā euro maiņas kursa 1 euro = 0,702804 lati.

2. Faktūrrēķinu par 2013.gada decembrī saņemto dabasgāzi Sistēmas operators izraksta 2013.gada 31.decembrī latos saskaņā ar dabasgāzes piegādes līgumos pielīgto kārtību Skaitītāju rādījumu un dabasgāzes patēriņa paziņošanai.

Oficiālie paziņojumi:

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!