• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts rezervēm medicīnā ārkārtas situācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.2005., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005. gada 4.janvāra sēdē

Vēl šajā numurā

05.01.2005., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts rezervēm medicīnā ārkārtas situācijām

Valsts kontrole (VK) pagājušā gadā ir veikusi revīziju Valsts rezervju Centrālās medicīnas iekārtu bāzē (VRCMIB), pārbaudot tās rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem un mantu 2004.gadā.
VRCMIB ir Veselības ministrijas pārziņā esoša valsts iestāde, kuras uzdevums ir veidot valsts rezerves medicīnā saskaņā ar apstiprināto nomenklatūru un uzkrājamo daudzumu atbilstoši Iekšlietu ministrijas apstiprinātajam valsts materiālo rezervju aprites plānam. Bāze veic valsts materiālo rezervju uzglabāšanu un atjaunināšanu saskaņā ar noteiktajiem materiālo vērtību glabāšanas termiņiem, kā arī veic izņemto materiālo vērtību realizāciju.
Valsts rezerves veido saskaņā ar apstiprināto nomenklatūru un uzkrājamo daudzumu, kā arī atbilstoši Iekšlietu ministrijas apstiprinātajam valsts rezervju aprites plānam. Faktiski nomenklatūra un uzkrājamie daudzumi apstiprināti 1987.gada 24.augustā. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka valsts rezervju atjaunināšanas plānu apstiprina Iekšlietu ministrija, taču revīzijas laikā nācās konstatēt, ka tas nav veikts.
VK revīzijas laikā arī konstatēja, ka nav nokomplektēta medicīnas materiālo rezervju nomenklatūra. Noliktavās no 90 nomenklatūrā apstiprinātajiem medikamentiem tikai 3 bija noteiktajā daudzumā, bet 23 medikamentu nebija vispār, pārējo medikamentu daudzumi svārstījās 10%–90% apjomā no paredzētā daudzuma, 6 medikamentu nodrošinājums noliktavās bija 90%. Līdz ar to var rasties sarežģījumi VRCMIB mērķa īstenošanā – iedzīvotāju izdzīvošanas nodrošināšanai ārkārtas situācijās.
Medicīnas materiālo rezervju nodrošinājuma nomenklatūrā apstiprināto medikamentu iegādi ietekmē fakts, ka ārkārtas situācijām nepieciešamo zāļu daudzumu un nomenklatūru veido ikdienā maz pieprasītas un zāļu tirgū grūti iegādājamas zāles. 19 no tām nav iekļautas Valsts zāļu reģistrā.
Spēkā esošie normatīvie akti neparedz materiālo vērtību izņemšanu no valsts materiālajām rezervēm un to norakstīšanu, ja tās kļuvušas nederīgas tālākai realizācijai. Medikamentu nomenklatūra tiek uzturēta tikai tādos daudzumos un apjomos, kurus ir iespējams realizēt, lai iegūtu līdzekļus valsts rezervju atjaunināšanai, jo valsts finansējums medikamentu iepirkšanai netiek paredzēts. Naudas līdzekļus varētu iegūt, pārdodot medikamentus, kuriem tuvojas realizācijas termiņš. Jaunu medikamentu iepirkšana notiek saskaņā ar valsts rezervju aprites plānu, rīkojot cenu aptaujas.
Labklājības ministrijas 1999.gadā izveidota komisija veikusi valsts medicīnisko rezervju novērtēšanu un atzinusi esošās rezerves par novecojušām un neatbilstošām pašreizējām prasībām medicīniskās palīdzības sniegšanai un cietušo ārstēšanai. 2000. gada decembrī veiktas atsevišķas izmaiņas novecojušajā nomenklatūrā, papildinot medikamentu sadaļu un izņemot no nomenklatūras trīs medicīnisko preču sadaļas, bet tā būtiski nav pārskatīta.
Par revīzijas rezultātiem VK ir informējusi Veselības ministriju un Iekšlietu ministriju.
VRCMIB vadībai norādīts veikt nepieciešamos pasākumus revīzijā konstatēto trūkumu novēršanā un par paveikto informēt VK līdz 2005. gada 20. janvārim.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!