• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arlekīns aicina uz saprašanos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2004., Nr. 208 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98623

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu dziesma Krievzemē

Vēl šajā numurā

28.12.2004., Nr. 208

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arlekīns aicina uz saprašanos

IZSTADE01.PNG (128720 bytes) IZSTADE02.PNG (135149 bytes)
Muzikālās vibrācijas
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Arlekīns
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Ārzemju mākslas muzejā atvērta ievērojamā itāliešu stikla mākslinieka Silvio Viljatūro darbu izstāde “Maģiskā caurspīdīgā alķīmija”. Skan noslēpumaini. Bet jāatzīst, ka košajās stikla skulptūrās, kas piepilda Rīgas pils Velvju zāli, patiesi iemājo kaut kas no maģijas. Atklāšanas svētkos par ekspozīciju un senajām itāliešu stikla mākslas tradīcijām stāstīja pats autors un mākslas zinātnieks Adriāno Berengo, kurš tiek godāts par Itālijas stikla mākslinieku patronu.
Silvio Viljatūro dzimis 1949.gadā Akri pilsētiņā Kalabrijā, pašos Itālijas dienvidos. Te aizritēja bērnu dienas, bet drīz vien ģimene pārcēlās uz Kjari, tuvu Alpu kalniem. Te mākslinieks dzīvo arī tagad. Mācījies Turīnas Mākslas akadēmijā, taču savu īsto aicinājumu atradis darbā pie stikla krāsns. Par to, kā ģimene ietekmējusi viņa dzīves ceļa izvēli, mākslinieks saka: “Vecāki bija zemkopji. Tēvs strādāja arī būvniecībā, raka tuneļus. Viņš ļoti labi zīmēja, bija apveltīts ar īsti māksliniecisku gaumi. Diemžēl tēvs pāragri nomira, viņa iedzimtais talants nepaguva izpausties. Tāpēc esmu priecīgs, ka varu it kā piepildīt viņa sapni. Māte mani vienmēr ir atbalstījusi un dzīvojusi līdzi visām veiksmēm un neveiksmēm.”
Par alķīmiju Silvio Viljatūro sauc savu īpašo paša izgudroto tehniku, kas palīdz īstenot radošās ieceres. Bet maģija ir tā dievišķā dzirksts, bez kuras neviens īsts mākslas darbs nevar rasties. Žurnālā “World Sculpture News” mākslinieks raksta: “Es apbrīnoju Pikaso par viņa figurālismu, Šagālu – par viņa poēziju, Matisu – par viņa krāsām.”
Adriāno Berengo viņu salīdzina ar spilgtākajiem renesanses laikmeta māksliniekiem, kas bija vienlīdz lieli ideju ģenerēšanā un savu ideju realizēšanā: “Silvio ir apveltīts ar milzīgu radošo enerģiju, kas viņam liek pastāvīgi attīstīties. Kā alķīmiķis viņš drosmīgi eksperimentē, pastāvīgi pilnveidojot paša izgudroto stikla termokausēšanas tehniku. Cenšoties vispilnīgākajā veidā iemiesot stiklā savas radošās idejas, viņš sasniedzis līdz šim nepārspētus rezultātus.”
Silvio Viljatūro piedalījies vairāk nekā 140 izstādēs. Viņa personālizstādes notikušas ne vien daudzās Eiropas valstīs, bet arī Ķīnā, ASV un citur pasaulē. Itālijas un Vācijas stikla mākslas muzejos, Spānijas Nacionālajā bibliotēkā Madridē, ASV Arhitektūras un dizaina muzejā Čikāgā un Turīnas Kavalērijas muzejā atrodas viņa darbu pastāvīgās ekspozīcijas. Mākslinieks darinājis vitrāžas daudzām Itālijas baznīcām.
Uz Rīgu atvesta neliela daļa no jaunāko darbu kolekcijas. Ekspozīcijā ir 28 stikla skulptūras un vairākas tieši šai izstādei tapušas lielformāta gleznas. Iedvesmu smeļoties dzejā, mūzikā un antīkajā grieķu mitoloģijā, mākslinieks savos darbos tiecas radīt harmonisku, kustību rosinošu pasaules ainu. Apstājamies pie izteiksmīgās skulptūras, kam dots nosaukums “Mūzikas vibrācija”. Autors skaidro: “Mani ļoti saista mūzika. Es savos darbos nevaru parādīt mūzikas skanējumu. Bet, lūk, sieviete ar pirkstiem skar stīgas, un mēs varam iztēloties mūzikas vibrāciju, sajust ritmu.” Par izstādes dominanti var uzlūkot Arlekīna tēlu. Tas māksliniekam sevišķi tuvs: “Arlekīns ir kā divu kungu kalps, kam jāatrod kopīga valoda ar tiem, kas paši nevar atrast kopīgu valodu. Tā bija pie Bābeles torņa, kad cilvēki bija pazaudējuši komunikācijas spēju. Katrs runāja savā valodā un nespēja saprasties. Par nesaprašanās briesmām mums atkal atgādināja 11.septembris. Es gribētu, lai mans Arlekīns aicina cilvēkus atjaunot dialogu un panākt savstarpēju sapratni.”
Savas mācekļa gaitas pie stikla krāsns Silvio sācis agrā jaunībā. Vaicāts, cik ilgs ir ceļš uz meistarību, viņš saka: “Tas ir bezgalīgs. Par labu amatnieku ar cītīgu darbu var kļūt katrs. Bet māksla – tā ir dievišķa dāvana. Un es no sirds novēlu, lai katrs, kas jūt sevī šo dzirksti, spēj likt tai dzīvi kvēlot. Jo arī mākslā ceļš ir bezgalīgs: tev ir sajūtas, rodas impulsi, uzzied intuīcija – un dzimst ideja. Tas vienmēr ir kā brīnums.”
Rīgā izstāde būs atvērta līdz 2005.gada 6.februārim.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!