• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par likumu "Grozījumi likumā "Par dzīvojamo telpu īri"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.12.2004., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98467

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot Latvijas Lauksaimniecības universitāti 65. gadskārtā

Vēl šajā numurā

24.12.2004., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par likumu “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””

Vairāku gadu garumā Valsts prezidente un Valsts prezidenta kanceleja ne tikai uzmanīgi sekoja līdzi tā dēvēto īres griestu un denacionalizēto namu īrnieku problēmu risināšanai, bet arī vairākkārt personīgi iesaistījās ar tām saistītajā likumdošanas procesā.
Jau 2001.gada 13.jūnijā, nododot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai likumu “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri””, Valsts prezidente savā vēstulē Saeimas priekšsēdētājam norādīja, ka, ievērojot iedzīvotāju lielākās daļas ienākumu līmeni, “valstij un pašvaldībām ir nepieciešams uzņemties solidāras rūpes par dzīvojamā fonda palielināšanu un atjaunošanu”. Toreiz, vairāk nekā pirms trim gadiem, Valsts prezidente lūdza noteikt konkrētu valsts līdzdalību un valsts un pašvaldību sadarbību mājokļu politikas īstenošanā, tajā skaitā paredzot iespēju izmantot valsts īpašumā esošo nekustamā īpašuma fondu, kā arī kredītresursus, lai pašvaldības spētu iespējami ātrākā laikā palielināt savu dzīvojamo fondu. Valsts prezidente atkārtoti vērsa Saeimas uzmanību uz šiem jautājumiem 2003.gada 22.aprīlī, lūdzot otrreiz caurlūkot “Grozījumus likumā “Par pašvaldību palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā””.
Diemžēl šie jautājumi ir aktuāli vēl joprojām, un garantijas fonds, kura mērķis ir garantēt bankām kredītus jaunu mājokļu iegādei vai daudzdzīvokļu māju atjaunošanai, savu darbu sāks tikai pavasarī. Tāpat Valsts prezidente vairāk nekā pirms trim gadiem jau bija lūgusi paredzēt iespēju dzīvokļu palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem izmantot valsts īpašumā esošo nekustamā īpašuma fondu, taču diemžēl arī šis risinājums tiek apzināts tikai tagad.
Joprojām nav pieejama precīza un pilnīga informācija par to, cik liela iedzīvotāju grupa nespētu segt īres maksu pēc īres griestu atcelšanas. Pašvaldības savukārt norāda, ka nebūs spējīgas sniegt palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā (īres maksas dotācijas, pašvaldību dzīvokļu piešķiršana u.tml.) nepieciešamā apjomā, sākot ar 2005.gadu, lai nepieļautu iedzīvotāju izlikšanu no dzīvokļiem ziemas laikā.
Šajā situācijā, kad Saeima, novilcinot likuma “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”” līdz pēdējam brīdim, nav atstājusi Valsts prezidentam iespēju un laiku rūpīgi izvērtēt, kādas varētu būt likuma spēkā stāšanās sekas un vai denacionalizēto namu īpašnieku īpašuma tiesību ierobežojums vēl uz trim gadiem ir samērīgs risinājums šo namu īrnieku interešu un tiesību aizsardzībai, Valsts prezidente ir pieņēmusi lēmumu izsludināt likumu “Grozījumi likumā “Par dzīvojamo telpu īri”” vienīgajā datumā, kad tas ir iespējams atbilstoši tiesību aktu prasībām un likumu izsludināšanas kārtībai, proti, 2004.gada 30.decembrī.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!