• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2004. gada 16. decembra stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2004., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98278

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2004. gada 15. decembrī

Vēl šajā numurā

22.12.2004., Nr. 204

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2004. gada 16. decembra stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, sākam Saeimas 16.decembra sēdi!
Pirms sākam izskatīt sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis vairākus priekšlikumus par grozījumiem darba kārtībā.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas lūgumu – izdarīt grozījumus šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā, izslēdzot no tās likumprojekta “Grozījumi Nacionālo bruņoto spēku likumā” izskatīšanu trešajā lasījumā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Mandātu un iesniegumu komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un kā pirmo darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Solvitas Āboltiņas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz veikt izmaiņas šā gada 16.decembra sēdes darba kārtībā un kā 2.darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Māras Ceriņas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija lūdz veikt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un kā 3.darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Ērika Škapara 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz veikt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un kā 4.darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Helēnas Demakovas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija lūdz veikt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un kā 5.darba kārtības jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Arta Pabrika 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.
Saeimas Juridiskā komisija lūdz izdarīt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Juridiskās komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā” un lemt par tā nodošanu komisijai. Juridiskā komisija lūdz minēto likumprojektu nodot tikai Juridiskajai komisijai, kā arī Juridiskā komisija lūdz minēto likumprojektu izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi? Darba kārtība izmainīta. Paldies!
Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz izdarīt grozījumus šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā alternatīvā likumprojekta “Grozījumi Robežsardzes likumā” izskatīšanu pirmajā lasījumā kā 19.darba kārtības jautājumu. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz izmainīt 16.decembra sēdes darba kārtību un iekļaut tajā Aizsardzības un iekšlietu komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju”” un izskatīt jautājumu par tā nodošanu komisijai. Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz minēto likumprojektu nodot tikai Aizsardzības un iekšlietu komisijai, kā arī lūdz minēto likumprojektu izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā, iekļaujot to šīs sēdes darba kārtībā. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta.
Cienījamie kolēģi! Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Lagzdiņa, Pietkeviča, Ģīļa, Muižnieces un citu deputātu lūgumu izdarīt izmaiņas 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un pārcelt Saeimas lēmuma projekta “Par deputāta mandāta apstiprināšanu Artim Pabrikam” izskatīšanu kā darba kārtības 1.jautājumu. Vai deputātiem ir iebildumi? Nav.
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz izdarīt izmaiņas šā gada 16.decembra sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās 41.punktu – likumprojektu “Grozījumi likumā “Par aviāciju””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. No darba kārtības izslēgts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Mūrnieces, Segliņa, Seiles, Zundas, Petera un citu deputātu lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 16.decembra sēdes darba kārtībā un iekļaut tajā Saeimas lēmuma projektu “Par atbildīgās komisijas maiņu likumprojektam “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”, nosakot, ka Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisija ir atbildīgā komisija”. Vai deputātiem ir iebildumi pret darba kārtības maiņu? Iebildumu nav. Paldies!
Sākam izskatīt darba kārtību.
Pirmais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Arta Pabrika 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Aigara Kalvīša iesniegumu par to, ka viņš noliek deputāta mandātu uz Ministru prezidenta amata pienākumu pildīšanas laiku. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Artis Pabriks.
Komisija ir saņēmusi Arta Pabrika iesniegumu, ka viņš piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Arta Pabrika 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Pabrika kungu nodot svinīgo solījumu.
A.Pabriks (TP).
Labrīt! Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja
.
Lūdzu deputātu Arti Pabriku parakstīt svinīgo solījumu.
Cienījamie kolēģi, es aicinu laikā, kad mūsu jaunie kolēģi deputāti nodod svinīgo zvērestu vai solījumu, klausīties uzmanīgi!
Lūdzu Arti Pabriku ieņemt vietu plenārsēžu zālē!
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Solvitas Āboltiņas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā vārds deputātam Pāvelam Maksimovam.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Einara Repšes iesniegumu par to, ka viņš noliek deputāta mandātu uz ministra amata pienākumu pildīšanas laiku. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputāta kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Solvita Āboltiņa.
Komisija ir saņēmusi Solvitas Āboltiņas iesniegumu, ka viņa piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Solvitas Āboltiņas 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Solvitu Āboltiņas kundzi nodot Svinīgo solījumu.
S.Āboltiņa (JL).
Es, Solvita Āboltiņa, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru būt uzticīga Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Āboltiņas kundzi parakstīt svinīgo solījumu! Lūdzu Solvitu Āboltiņu ieņemt vietu sēžu zālē!
Cienījamie kolēģi! Pamatojoties uz Saeimas Kārtības ruļļa 49.pantu, deputāti Kampars, Šadurskis, Bērziņš, Zaķis un citi deputāti lūdz pārtraukt sēdi uz 30 minūtēm.
Vārds paziņojumam Mandātu un iesniegumu komisijas vadītājam Pāvelam Maksimovam.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisiju lūdzu sanākt uz sēdi komisijas sēžu zālē!
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi pret pārtraukumu? Nē. Paldies. Tātad pārtraukums 30 minūtes. Tiekamies zālē pulksten 9.50.
Vārds paziņojumam deputātam Jurim Dalbiņam.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisijas locekļus lūdzu sapulcēties šeit pat Baltajā zālē uz īsu sēdi!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Cienījamie kolēģi! Tādēļ, ka vēl nav beigusies Mandātu un iesniegumu komisijas sēde, mums pārtraukums vēl pagarinās par 10 minūtēm.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Pirms mēs turpinām Saeimas sēdi, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības un iekšlietu komisijas lūgumu izdarīt grozījumus šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā, izslēdzot no tās lēmuma projektu “Par Nacionālās drošības koncepcijas nodošanu pārstrādāšanai”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Ir?... Ja deputātiem ir iebildumi, lūdzu deputātus balsot par darba kārtības izmaiņu, izslēdzot no tās lēmuma projektu “Par Nacionālās drošības koncepcijas nodošanu pārstrādāšanai”. Cienījamie deputāti, mums pašreiz būs jābalso par darba kārtības izmaiņām!
Tā kā Mandātu un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs ir atgriezies, tad Mandātu un iesniegumu komisija ir atrisinājusi visus jautājumus, un mēs turpinām savu sēdi.
(No zāles deputāts A.Golubovs: “Ir iebildumi.”)
Ja iebildumi ir deputātam Golubovam, tad lūdzu balsojam par sēdes turpināšanu tieši tagad.
Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Sēdi mēs turpinām tagad.
Vai deputātiem ir iebildumi par to, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz izslēgt no šodienas sēdes darba kārtības lēmuma projektu “Par Nacionālās drošības koncepcijas nodošanu pārstrādāšanai”? Deputātiem iebildumu nav. (Starpsauciens: “Nav!”) Paldies.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Lagzdiņa, Pietkeviča, Ģīļa, Estas, Muižnieces un citu deputātu lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un pārcelt Saeimas lēmuma projekta “Par Saeimas pārstāvja apstiprināšanu Ziemeļu Investīciju bankas Kontroles komitejā” izskatīšanu kā darba kārtības pēdējo jautājumu. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Paldies.
Turpinām izskatīt darba kārtību.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Māras Ceriņas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Artura Krišjāņa Kariņa iesniegumu par to, ka viņš noliek deputāta mandātu uz ministra amata pienākumu pildīšanas laiku. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala ir Māra Ceriņa.
Komisija ir saņēmusi Māras Ceriņas iesniegumu, ka viņa piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Māras Ceriņas 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Vidzemes vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Māru Ceriņu nodot svinīgo solījumu.
M.Ceriņa.
Es, Māra Ceriņa, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā svinīgi solu būt uzticīga Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Paldies! Lūdzu Māru Ceriņas kundzi parakstīt svinīgo solījumu! Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Lūdzu Māru Ceriņas kundzi ieņemt vietu Saeimas plenārsēžu zālē.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Ērika Škapara 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Inas Druvietes iesniegumu par to, ka viņa noliek deputāta mandātu uz ministra amata pienākumu pildīšanas laiku. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Ēriks Škapars.
Komisija ir saņēmusi Ērika Škapara iesniegumu, ka viņš piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Ērika Škapara 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Ēriku Škaparu nodot svinīgo solījumu.
Ē.Škapars (JL).
Es, Ēriks Škapars, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā svinīgi solu būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Ēriku Škaparu parakstīt svinīgo solījumu.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Lūdzu deputātu Ēriku Škaparu ieņemt savu vietu plenārsēžu zālē.
Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Helēnas Demakovas 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Gundara Bērziņa iesniegumu par to, ka viņš noliek deputāta mandātu uz ministra amata pienākumu pildīšanas laiku. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputātu kandidāts no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Helēna Demakova. Komisija ir saņēmusi Helēnas Demakovas iesniegumu, ka viņa piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus. Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Helēnas Demakovas 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no Tautas partijas Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Helēnu Demakovu nodot svinīgo solījumu.
H.Demakova (TP).
Es, Helēna Demakova, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā svinīgi solu būt uzticīga Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu, demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu Demakovas kundzi parakstīt svinīgo solījumu! Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts. Lūdzu Demakovas kundzi ieņemt vietu sēžu zālē!
Cienījamie kolēģi! Ņemot vērā to, ka ir nepieciešams tehnisku iemeslu dēļ pārveidot balsošanas iekārtas, jo mums ir jauni deputāti, un arī to, ka pulksten 10.30 ir kārtējais pārtraukums Saeimas sēdē, mēs tiekamies sēžu zālē pulksten 11.00.
Vārds paziņojuma nolasīšanai deputātam Andrim Ārgalim.
A.Ārgalis (TP).
Cienījamie kolēģi! Tūlīt Dzeltenajā zālē tiks dibināta Latvijas un Čīles parlamentārās sadarbības grupa. Lūdzu ieinteresētos deputātus ierasties uz dibināšanas sapulci!
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam Aigaram Pētersonam.
A.Pētersons
(JL).
Godājamie kolēģi! Pulksten 10.30 Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam Aleksandram Kiršteinam.
A.Kiršteins (TP).
Godājamie Ārlietu komisijas deputāti! Kā parasti pulksten 10.30 Ārlietu komisijas zālē sēde. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam Saeimas sekretāram Jānim Šmitam.
J.Šmits (8.Saeimas sekretārs).
Godātie kolēģi! Frakciju padomes sēde notiks pulksten 10.45 Sarkanajā zālē. Paldies. Pulksten 10.45.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, mēs turpinām Saeimas sēdes darbu!
Sākam izskatīt darba kārtību.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Andreja Klementjeva, Aleksandra Bartaševiča, Jāņa Urbanoviča, Vitālija Orlova un Ivana Ribakova iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” un ierosina to nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
“Par” pieteicies runāt deputāts Andrejs Klementjevs.
A.Klementjevs (TSP).
Labdien, augsti godātie deputāti! Lūdzu izlasīt mūsu piedāvāto likumprojektu. Būtība ir tāda, ka šobrīd pensionāri maksā ienākuma nodokli no summas virs 100 latiem mēnesī. Es gribu atgādināt, ka tas ir minimums šodien Latvijā, par ko cilvēks var izdzīvot. Iznāk tā, ka cilvēks ar saviem nodokļiem nopelnīja pensiju, valsts viņam izmaksā šo pensiju. Bet, ja viņš nopelnīja virs iztikas minimuma, mēs sakām: “O, stop, lūdzu, samaksā vēl 25% no sava pārpalikuma!” Es domāju, tas no valsts politikas nav godīgi pret pensionāriem. Tāpēc, ka, ja cilvēks samaksāja sociālo nodokli, viņš domāja par savām vecumdienām un sakrāja naudu virs šīs summas, tad viņu vispār nevajadzētu aplikt ar nodokli. Bet mēs šo priekšlikumu jau iesniedzām mēnesi atpakaļ, un jūs to neatbalstījāt. Sakarā ar to mēs piedāvājam kompromisa variantu – paaugstināt šo summu līdz 150 latiem mēnesī. Iznāks, ka mēs palīdzēsim 20 tūkstošiem cilvēku, kuri godīgi nopelnījuši pensiju, uz svētkiem nopirkt vairāk, nekā šodien paredz iztikas minimums.
Es runāju ne par to, ka mēs iedosim kaut ko vairāk, nekā cilvēks ir nopelnījis. Mēs runājam par to, ka cilvēki godīgi šo summu iemaksāja valsts budžetā, un valsts šodien no valsts līdzekļiem var atļauties šo summu tāpēc, ka jūs ļoti labi zināt, ka šodien valstij ar sociālo budžetu problēmu nav.
Un tad priekšlikums ir tāds, ka šī summa – 100 latu mēnesī – tā jau strādā vairāk nekā divus gadus, un pa šo laiku iztikas minimums pieaug, bet summa nemainās. Mēs paaugstinājām ļoti daudzas ekonomiskas normas, kuras paredz, ka valstī ir ne tikai inflācija, bet arī minimālā alga ir lielāka un tā tālāk, bet šī summa nemainās.
Tad Tautas saskaņas partija piedāvā, ka 2005.gadā neaplikt pensionāriem ar ienākuma nodokli 150 latu mēnesī un 2006.gadā – 200 latu. Es domāju, ka tas nav priekšlikums no opozīcijas, tas ir likumprojekts, kurš skar cilvēkus, un būtu godīgi, ja cilvēki, kuri strādā parlamentā, padomātu ne tikai par to kategoriju, kura šodien maksā nodokļus, bet arī par pensionāriem.
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Neviens deputāts nav pieteicies runāt “pret”.
Cienījamie kolēģi! Pirms balsošanas lūdzu vēlreiz ievietojiet kartiņu balsošanas mehānismā, jo ir bijis tehnisks labojums sakarā ar to, ka zālē ir jauni deputāti. Es lūdzu to izdarīt tagad.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 21, pret – 26, atturas – 35. Likumprojekts komisijai nav nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir atbildīgā komisija.
“Par” pieteicies runāt deputāts Dzintars Ābiķis. Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Dzintaram Ābiķim.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamie kolēģi! Ņemot vērā, ka likumprojektā iesniegtā priekšlikuma būtība ir saistīta tīri ar finanšu plūsmas maiņu, tīri ar finanšu lietām, es lūgtu noteikt kā atbildīgo komisiju Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju un kā līdzatbildīgo – Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? Ja deputātiem nav iebildumu, tad lūdzu balsojam par to, lai likumprojekts tiktu nodots Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai, nosakot, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – nav, atturas – 6. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Strazdiņa, Zaķa, Jaundžeikara, Petera, Kalniņa un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – nav, atturas – 8. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Nolīgumu starp Ziemeļatlantijas līguma slēdzējām pusēm par sadarbību ar atomieročiem saistītas informācijas jomā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Ārlietu komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – 8, atturas – 2. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un visām Saeimas komisijām, nosakot, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Aleksandrs Bartaševičs.
A.Bartaševičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Tautas saskaņas partijas frakcija nevar atbalstīt valdības iesniegto valsts 2005.gada budžeta projekta nodošanu komisijām, jo, neskatoties uz būtisku budžeta izdevumu daļas kopējo pieaugumu, budžetā turpina samazināties summa sociālajām vajadzībām un pašvaldībām.
Valstī veidojas kurioza situācija: valsts iedzīvotāju sociāli neaizsargātākā daļa – pensionāri – straujās inflācijas dēļ grimst arvien dziļākā nabadzībā, bet valsts pamatbudžets turpinās pelnīt uz valsts pensiju budžeta rēķina – 24 miljoni latu, un uz pensiju budžeta pārpalikuma rēķina – 45,9 miljoni latu. Tiek plānots uzlabot valsts konsolidētā budžeta fiskālā deficīta rādītājus ar šiem te paņēmieniem, un kopējā pārpalikuma summa divos periodos sasniedz 100 miljonus latu. Tas nozīmē, ka mēs no sociālā budžeta ņemam 100 miljonus un ieliekam valsts pamatbudžetā, un ar to, protams, mēs apkrāpjam pensionārus, ne kādus citus cilvēkus.
Otrais moments. Valdība it kā vēlas veidot stipras un ekonomiski patstāvīgas pašvaldības, bet pašvaldībām atvēlēto budžeta izdevumu procents no iekšzemes kopprodukta jau kārtējo gadu tiek samazināts līdz 9 procentiem. Budžeta projektā tiek “apcirpts” pašvaldību ceļu remonta un uzturēšanas finansējums un nav paredzēti līdzekļi jaunu novadu veidošanas veicināšanai.
Valdība nespēj rast risinājumu īres griestu atcelšanas problēmai.
Vienīgais budžeta izdevumu postenis, kurš ikgadēji un stabili pieaug, ir izdevumi aizsardzībai. 2005.gadā šis budžets palielināsies par 16 miljoniem latu. Tā nav maza summa! Un izskatās, ka Aizsardzības ministrijai ir lielas problēmas ar šīs naudas apguvi, kaut gan par problēmu mēs to nevaram nosaukt, jo šo problēmu atrisināt ir ļoti viegli: novirzīsim vairāk par 10 miljoniem atalgojumam, un problēma atrisināta. Es gribu atgādināt cienījamajiem kolēģiem, ka jau pirms šīgada budžeta... piedāvātā budžeta Aizsardzības ministrijai bija vislielākās algas vidēji... ja mēs vidēji salīdzināsim ar pārējām ministrijām. Un, vienalga, mēs par 56 procentiem šo algu palielinājām. Tas, protams, nav slikti, ka kaut viena mūsu iedzīvotāju kategorija saņems lielas algas, bet tomēr tas nav samērots ar tiem ieņēmumiem, ko saņem mūsu Latvijas pensionāri.
Tautas saskaņas partijas frakcija cer, ka valdošā labējā koalīcija tomēr spēs izrauties no labējo ilūziju ietvariem par valsts attīstības pašregulācijas spējām un beidzot pievērsīs vajadzīgo uzmanību sociālās sfēras un pašvaldību attīstībai.
Mūsu piedāvājums – neatbalstīt 2005.gada budžetu un balsot “pret”.
Sēdes vadītāja.
Tad neviens deputāts nav pieteicies runāt “par”. Bet mēs runājam par grozījumiem 2004.gada budžetā.
Tad lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam”” nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – 12, atturas – 6. Likumprojekts komisijai ir nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par valsts budžetu 2005.gadam” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un visām komisijām, nosakot, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Jakovs Pliners.
J.Pliners (PCTVL).
Godājamais Prezidij! Cienījamie deputāti! No vienas puses, izskatāmais budžeta projekts ir daudz labāks par iepriekšējo gadu projektiem. Ministru kabinetam, godīgi sakot, paveicies, ka Latvijas ekonomiskā attīstība ļauj palielināt izdevumus sociālajā sfērā – piešķirt naudu investīcijām, turklāt saglabājot pieļaujamo budžeta deficītu. Līdz ar to valdībai rokas ir brīvas. Atliek tikai prātīgi izmantot šo iespēju.
Mēs varam tikai uzslavēt izpildvaru par pedagogu darba samaksas un bērnu pabalstu palielināšanu. Bet mūs mulsina tas, kādā veidā valdība izmanto visai plašās iespējas. Acīmredzot pieredzes trūkums un nespēja pilnvērtīgi sadarboties ar opozīciju traucē noteikt reālās vajadzības un atbilstoši tām tērēt naudu.
Nepamatots, mūsuprāt, ir līdzekļu pieaugums valsts aizsardzībai. Jau tagad šajā budžeta programmā ir tik daudz līdzekļu, ka ministri cenšas izgudrot, kā varētu šo naudu izmantot citām vajadzībām. Mūsu viedoklis – jāgroza nepamatotais, pat stulbais likums par aizsardzības finansēšanu, jārunā ar NATO partneriem par iespēju nepielāgoties šim kritērijam, kā to dara dažas citas valstis.
Otrkārt, denacionalizēto namu problēma risināma ne tikai īres griestu kontekstā. Ja šī valdība domās par ilgtspējīgu attīstību, tad atbalstīs mūsu priekšlikumu un piešķirs finansējumu valsts programmai denacionalizēto namu īrnieku interešu aizstāvībai. Tieši šajā jomā, nevis Ādažu poligonā patlaban tiek risināta mūsu valsts drošības problēma.
Treškārt. Medicīna jau sen kļuvusi par nopietnas problēmas avotu, ka to līdz šim nevarēja atrisināt neviena valdība.
Kalvīša kunga valdībai ir unikāla iespēja pārcirst šo Gordija mezglu. Tomēr valdība izdomāja mistisku budžeta programmu krīzes pārvarēšanā ar 34,5 miljoniem. Interesanti, kas būs ar šo programmu? Vai nevar gadīties tā, ka tiks rīkoti tikai pieredzes apmaiņas braucieni, eiroremonti, nevienam nevajadzīgi pētījumi. Šaubos, ka šī nauda nonāks ārstu vai pacientu rīcībā.
Budžets, protams, pēc nodošanas komisijām nekļūs labāks, tāpēc mēs balsosim “pret”. Mums būs grūti īsā laikā sagatavot savus priekšlikumus, tāpēc mēs piedāvāsim atbalstīt garāku priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Un es ceru, ka otrajā lasījumā, ja jūs balsosiet “par” mūsu priekšlikumiem, tad mēs noteikti varētu atbalstīt 2005.gada budžeta projekta apstiprināšanu.
Paldies jums par uzmanību!
Sēdes vadītāja.
Neviens deputāts nav pieteicies runāt “par”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu!
Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 19, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – 11, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 10, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 11, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – 9, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” nodot... Es atvainojos!
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu!

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andris Ārgalis.

Sēdes vadītājs.
Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 10, atturas... neviens neatturas. Likumprojekts nodots komisijai.
Nākamais – likumprojekts “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”. Nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju nozīmēt kā atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 65, pret – 17, atturas – 2. Likumprojekts nodots komisijām.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Ata Slaktera, Pietkeviča, Lagzdiņa, Šņepstes un citu deputātu iesniegumu: “Lūdzu izsludināt pārtraukumu uz 30 minūtēm Saeimas 2004.gada 16.decembra sēdes darba kārtībā uzreiz pēc darba kārtības 12.punkta – likumprojekta “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”.
Saeimas Prezidijs izsludina pārtraukumu uz 30 minūtēm. Vai ir iebildumi? Deputātiem ir iebildumi. Tad lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par Saeimas sēdes pārtraukumu uz 30 minūtēm. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu zvanu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – 18, atturas – 1. Sēdē pārtraukums tiek pasludināts uz 30 minūtēm – līdz pulksten 12.00.
Vārds paziņojumam deputātam Atim Slakterim.
A.Slakteris (TP).
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem pulcēties uz komisijas sēdi pārtraukumā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas telpās.
Sēdes vadītājs.
Vārds Jevgenijai Stalidzānei.
J.Stalidzāne (LPP).
Sociālo un darba lietu komisijas sēde – komisijas telpās.
Sēdes vadītājs.
Sēdi atsākam pulksten 12.00.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi, turpināsim Saeimas sēdes darbu!
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu – izdarīt izmaiņas Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā un kā nākamo jautājumu izskatīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam””. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu... Jums ir iebildumi? Tad par darba kārtības izmaiņām... Ja deputātiem nav iebildumu par darba kārtības izmaiņām, tad likumprojekts ir iekļauts darba kārtībā.
Saeimas Prezidijs ir arī saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā un aiz jautājuma “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam”” iekļaut likumprojektu paketi – 2005.gada budžeta likumprojektu paketi – ar pavadošajiem likumprojektiem pirmajā lasījumā. Likumprojektu paketē iekļauti sekojoši likumprojekti: “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību”, “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””, “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””, “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli””, “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” un likumprojektu “Par valsts budžetu 2005.gadam”. Vai deputātiem ir iebildumi pret darba kārtības izmaiņām? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Sākam izskatīt... Turpināsim izskatīt darba kārtību.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam””.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – vārds deputātam Atim Slakterim.
A.Slakteris
(TP).
Godātie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, izskatot jautājumu par grozījumiem valsts 2004.gada budžetā, nevienam deputātam neiebilstot, piekrita atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Aicinu deputātus atbalstīt steidzamību!
Sēdes vadītāja.
Vai deputāts Orlovs par steidzamību? Nē?
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 8, neviens neatturas. Likumprojekts atzīts par steidzamu.
A.Slakteris.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē, runājot par grozījumiem šā gada budžetā, nevienam deputātam neiebilstot, atbalstīja visi deputāti, ka šie grozījumi būtu atbalstāmi.
Es gribētu, kolēģi, uzmanību vērst uz to faktu, ka pateicoties tam, ka mūsu iekšzemes kopprodukts strauji pieaug un mūsu nodokļu ieņēmumi aug, ir radusies iespēja papildus šajā gadā izlietot 43,7 miljonus latu. Un ir ļoti nepieciešams, lai šo naudu varētu apgūt un reāli lai to saņemtu tie, kam šī nauda ir domāta, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk.
Es gribu atgādināt, ka budžeta grozījumos ir paredzēts 17 miljoni latu zemniekiem tiešiem maksājumiem, 2 miljoni – struktūrfondu projektu īstenošanai, 4 miljoni bibliotēkas celtniecībai, 1 miljons – sportam, futbola laukumu segumiem. Arī iemaksas Eiropas Savienībai.
Aicinu deputātus atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Vitālijs Orlovs.
V.Orlovs (TSP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie deputāti! Tautas saskaņas partijas frakcija neiebilst pret valdības priekšlikumu par 19,7 miljoniem latu palielināt valsts 2004.gada budžeta ieņēmumu daļu, no kuriem, pasvītroju, ka 12,3 miljonus veidos speciālā pensiju budžeta papildu ieņēmumi. Veidojot šā budžeta kopējo pārpalikumu 2004.gadā jau 42,6 miljonus.
Bet kā šī papildu nauda tiek izmantota? Kopējā izdevumu daļa tika palielināta par 26,5 miljoniem, piešķirot naudu gan zemniekiem, gan sportam, gan Eiropas Kopienas budžetam, gan Nacionālajai bibliotēkai, gan Eiropas Investīciju bankai. Bet pensionāriem, uz kuru rēķina ir iegūts šo ieņēmumu pieaugums? Valsts sociālā budžeta izdevumu daļa 2004.gadam salīdzinājumā ar plānoto tika samazināta par 180 tūkstošiem latu. Nerunājot nemaz par pieaugumu. Tagad valdība kārtējo reizi apmierināja citas budžeta vajadzības uz pensionāru rēķina.
Mēs nevaram atbalstīt šādu politiku, jo īpaši tādēļ, ka inflācijas dēļ iztikas minimums jau pārsniedz 100 latu. Bet kāda ir vidējā valsts pensija – mēs jau zinām. Šāda politika ir vērsta uz pensionāru paātrinātu iznīcināšanu.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Ministru kabineta vārdā vārds veselības ministram Gundaram Bērziņam.
G.Bērziņš (veselības ministrs).
Cienījamie kolēģi! Es gribētu runāt, ka tas, kas izskanēja no tribīnes, ir meli un maldi. Pensiju nauda netiek aiztikta neviens santīms, tā saglabājas. Šogad bija lielākā pensiju indeksācija, kāda ir bijusi. Nākamgad valdība pensiju indeksācijai piedāvā 54 miljonus latu. Tātad divreizējā indeksācija ne mazāk kā 4 lati – 1.maijā un 1.novembrī. Un šobrīd budžetā galvenie, kas varbūt gaida šo naudu un kas ir pelnījuši pēc šā grūtā gada, ir lauksaimnieki. Bez tā, ka šogad budžetā bija pietiekami lielas summas, lauksaimniecības Eiropas maksājumu izmaksai šobrīd valdība ir atradusi gada beigās ko izmaksāt papildus 19 miljonus latu. Tas skar desmitus tūkstošus lauku iedzīvotāju. Pie kam to var izdarīt tad, ja šo likumprojektu pieņem pietiekami ātri un izsludina un šo naudu var lauksaimniekiem pārskaitīt.
Tāpēc, neskatoties varbūt uz dažādām domstarpībām un citām lietām, es aicinu atbalstīt šo likumprojektu un vēlreiz noliedzu tos melus, kas skanēja no tribīnes. Pensiju nauda neviens santīms netiek aiztikts!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams, Slaktera kungs? Nav?
A.Slakteris.
Nav.
Sēdes vadītāja.
Ja komisijas vārdā nekas nav piebilstams, lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 19, neviens neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
A.Slakteris.
Godātie kolēģi! Lai šie budžeta grozījumi reāli sasniegtu katru, kam šī nauda ir paredzēta, un tie ir tūkstošiem cilvēku Latvijas laukos, tam visam vajadzīgs ir kāds laiks. Jūs varat ticēt, man ir pieredze šajā jautājumā.
Tuvojas Ziemassvētki, Jaunais gads, un, lai to visu varētu tiešām izdarīt un lai mūsu Saeimas darba rezultātā Latvijas laukos ieplūstu tā nauda, ko budžets pašlaik var atļauties, es aicinātu deputātus, ja jūs tam piekristu, nobalsot tūlīt arī otrajā lasījumā, lai varētu sākt strādāt ierēdniecība un lai šī nauda sasniegtu adresātus. Jo tas ir pats labākais, ko Saeima var šajā brīdī izdarīt.
Sēdes vadītāja.
Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Ir!”) Deputātiem ir iebildumi. Lūdzu, nosakiet priekšlikumu iesniegšanas termiņu!
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Buzajevam!
V.Buzajevs (PCTVL).
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – līdz piektdienas vakaram un izskatīšana ārkārtas sēdē – pirmdien.
Sēdes vadītāja.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 17.decembris, un izskatīšana – 20.decembra ārkārtas sēdē, ja tāda būs.
Ir citi priekšlikumi. Lūdzu, Slaktera kungs!
A.Slakteris.
Komisija, debatējot un piedāvājot Saeimai nobalsot uzreiz otrajā lasījumā, izskatīja arī otru variantu. Ja kādam deputātam ir iebildumi par to, ka Latvijas lauksaimnieki saņem to naudu laikā, mēs apzināmies, ka, vienalga, tas mums ir jāizdara ātri, un tāpēc piedāvājums ir priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šodien pulksten 12.30, un izskatīt budžetu otrajā lasījumā šīsdienas sēdes beigās kā pēdējo jautājumu.
Sēdes vadītāja
.
Tad ir divi priekšlikumi. Lūdzu balsojam vispirms par deputāta Buzajeva priekšlikumu, jo tas ir radikālāks. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam – 17.decembris, izskatīšana – 20.decembra plenārsēdē, ja tāda gadījumā tiks sasaukta. Lūdzu balsojam par šo priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 13, pret – 73, atturas – 7. Priekšlikums nav atbalstīts.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas laiks šodien līdz pulksten 12.30 un izskatīšana – šodienas plenārsēdē kā pēdējais darba kārtības jautājums. Paldies.
Pirms mēs tālāk izskatām darba kārtību, ir saņemts Mandātu un iesniegumu komisijas priekšlikums – izdarīt izmaiņas šā gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā un kā darba kārtības 53.jautājumu iekļaut Saeimas lēmuma projektu “Par Baibas Brigmanes 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšanu uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta. Paldies!
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību”. Pirmais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, skatot 2005.gada budžeta likumu un likumu paketi, deputāti, nevienam nebalsojot “pret”, diviem atturoties, nolēma, ka šis likumprojekts un pakete ir steidzama.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 11, atturas – 6. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, skatot savā sēdē budžetu, tieši tāpat, nevienam deputātam nebalsojot “pret”, diviem atturoties, nolēma atbalstīt visus budžeta paketē iekļautos likumprojektus un arī pašu budžeta projektu.
Es saprotu, ka mums ir jābalso pēc kārtas pa vienam.
Tātad, likumprojekts “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību”. Jā...
Sēdes vadītāja.
Slaktera kungs, vispirms mēs balsojam par budžeta paketes visu likumu atzīšanu par steidzamiem. Un debates notiks par visu likumprojektu paketi kopumā. Jā...
Tātad likumprojekts “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””.
A.Slakteris.
Tātad aicinu Saeimu atbalstīt steidzamību likumprojektam “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 12, atturas – 6. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Aicinu deputātus atbalstīt steidzamību likumprojektam “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 12, atturas – 6. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Aicinu deputātus atbalstīt steidzamību likumprojektam “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – 11, atturas – 6. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā aicinu atbalstīt steidzamību likumprojektam “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli””.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret – 12, atturas – 4. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā aicinu atbalstīt steidzamību likumprojektam “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 13, atturas – 8. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Lūdzu piešķirt steidzamību likumprojektam “Par valsts budžetu 2005.gadam”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – 12, atturas – 3. Likumprojekts par steidzamu atzīts.
A.Slakteris.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā aicinu atbalstīt likumprojektu “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību”. Un atgādinu deputātiem, ka debates ir par visu budžeta paketi.
Sēdes vadītāja.
Vārds Ministru kabineta pārstāvim – finanšu ministram Oskaram Spurdziņam.
O.Spurdziņš (finanšu ministrs).
Labdien, cienījamā Saeimas priekšsēdētājas kundze! Augsti godātie Saeimas deputāti!
Mūsu valsts ir aizvadījusi dinamisku un jauniem izaicinājumiem bagātu gadu. Latvija ir kļuvusi par pilntiesīgu NATO un Eiropas Savienības dalībvalsti. Tas, protams, ir apsveicami. Taču vai mūs apmierina nabadzīgākās Eiropas Savienības dalībvalsts statuss? Vienīgā Latvijas sabiedrībai pieņemamā atbilde uz šo jautājumu var būt tikai kategorisks “nē”.
Tāpēc pašreizējās valdības un Saeimas darbs pie nākamā gada valsts budžeta projekta ir ārkārtīgi svarīgs, jo nākamā gada valsts budžets būtiski ietekmēs Latvijas tautsaimniecību 2005.gadā un arī turpmākajos gados. Nav šaubu, ka galvenais mērķis pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO ir mūsu valsts pārticības līmeņa paaugstināšana. Tāpēc 2005.gada valsts budžets ir maksimāli vērsts uz investīcijām un Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļu apguvi, vienlaikus sabalansējot valsts atbalstu sabiedrības sociālajām vajadzībām.
Liktenim un maniem kolēģiem – Latvijas politiķiem – ir labpaticies, ka šogad jau otro reizi man ir tas gods piedāvāt nākamā gada valsts budžeta projektu apstiprināt jums Saeimā. Jūs droši vien interesē jautājums: “Kas ir mainījies 2005.gada valsts budžeta projektā salīdzinājumā ar vēl Induļa Emša valdības laikā izstrādāto?” Ar pilnu atbildību varu apgalvot, ka nākamā gada valsts budžeta projekts pa šo laiku ir kļuvis vēl precīzāks, sabiedrības aktuālākajām vajadzībām atbilstošāks un vēl vairāk ir sasniegts šķietami neiespējamais, proti, pateicoties veiksmīgajai nodokļu iekasēšanai šā gada laikā, Finanšu ministrijai un valdībai ir izdevies samazināt budžeta deficītu nākamā gada valsts budžeta projektā līdz 133,5 miljoniem latu jeb tikai 1,67 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta. Tas pilnībā iekļaujas Eiropas Savienības valstīm saistošo Māstrihtas kritēriju līmenī un ir būtisks fiskālā deficīta samazinājums salīdzinājumā ar šo, 2004.gadu. Šis skaitlis precīzāk par jebkuriem vārdiem uzrāda valdības rūpes par inflācijas samazināšanu un apliecina vēlmi ieturēt kursu uz bezdeficīta budžetu. Tajā pašā laikā valdība ir spējusi papildinājumā rast vairāk nekā 40 miljonu latu veselības nozarei, zinātnei un sportam.
Esmu gandarīts, ka tas ir izdarīts bez vilcināšanās. Tātad 2005.gada valsts budžetu mums ir iespējas apstiprināt vēl šogad.
Man ir patiess prieks, ka valdošās koalīcijas partijas ir spējušas “nesaplosīt” šo budžeta projektu ar populistiskiem priekšlikumiem (Starpsauciens: “Pats esi populists!”) no kuriem droši vien bija grūti atturēties pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Paldies jums par to! Un ļoti ceru, ka līdzīgus pateicības vārdus drīz varēšu teikt arī jums, godātie Saeimas deputāti.
Tā kā 2004.gada deviņos mēnešos Latvijas tautsaimniecība attīstījās ļoti strauji, iekšzemes kopproduktam pieaugot par 8,5%, tad 2005.gada budžets veidots, prognozējot 6,7% iekšzemes kopprodukta pieaugumu salīdzināmās cenās un 4,3% inflāciju gads pret gadu. Es kā finanšu ministrs būtu ļoti priecīgs, ja mūsu iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozes izrādītos visai pieticīgas, jo būtiskākais priekšnosacījums sekmīgai tautsaimniecības attīstībai ir līdzšinējo ekonomikas pieauguma tempu saglabāšana, uz ko pirmām kārtām ir jābūt vērstam arī valdības darbam.
Budžeta projekts paredz 2005.gadā valsts budžeta ieņēmumus 2,57 miljardu latu apmērā, savukārt plānotie valsts budžeta kopējie izdevumi ir 2,71 miljards latu. Salīdzinot ar 2004.gadu, valsts budžeta kopējie ieņēmumi pieaugs par 537 miljoniem jeb 26,3%, izdevumi – par 509 miljoniem latu jeb par 23,2%.
Par visbūtiskāko no 2005.gada valsts budžeta prioritātēm jāuzskata Eiropas Savienības struktūrfondu apguvei paredzētie 296 miljoni latu. Šie līdzekļi būs būtisks atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai, valsts infrastruktūras attīstībai, kā arī vides sakārtošanai. 2005.gada budžets sāk risināt veselības aprūpes sistēmas aktuālās finansiālās problēmas, paredzot krīzes pārvarēšanai šajā nozarē piešķirt papildus 34,5 miljonus latu. Un tas ir būtisks pieaugums, kas ļaus Veselības ministrijai uzsākt šīs visai sabiedrībai nozīmīgās sistēmas pamatīgu sakārtošanu un uzlabošanu.
Runājot par valdības lielāko “sāpju bērnu” – veselības nozari kopumā –, ir skaidrs, ka veselības aprūpes nepietiekamais finansējums pašlaik ir lielākā problēma valstī, taču tāpat ir jāatzīst, ka valstī nav otras tādas sfēras, kur budžeta līdzekļi tiktu izlietoti tik neefektīvi kā veselības aprūpē šobrīd.
Paskatīsimies uz šo problēmu pilnīgi atklāti! Valsts veselības aprūpē ar katru gadu iegulda arvien vairāk līdzekļu, taču pakalpojumu pieejamība un kvalitāte diemžēl krītas. Es patiesi ceru, ka šajā sfērā patlaban ir sasniegts lūzuma punkts un, sakārtojot veselības aprūpes finansēšanu un administrēšanu, mēs spēsim veselības aprūpi padarīt efektīvāku un pakalpojumus daudz kvalitatīvākus.
Vēl viena būtiska valdības prioritāte ir atspoguļota programmā “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO”, piešķirot tai 153,3 miljonus latu, kas ir par 29,4 miljoniem latu vairāk nekā šajā 2004.gadā, un nodrošinot šai programmai finansējumu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta, kā tas ir noteikts likumā.
Par būtisku priekšnosacījumu ilgtspējīgai tautsaimniecības attīstībai un Latvijas konkurētspējas nodrošināšanai valdība uzskata izglītības un zinātnes kvalitātes paaugstināšanu, tādēļ 2005.gada budžetā paredzēts būtisks pieaugums gan pedagogu algām – 27,8 miljonu latu apmērā, gan zinātnes fundamentālo pētījumu finansēšanai.
Valdība ar 2005.gada budžetu plāno kompleksi uzlabot atbalstu valsts iedzīvotājiem arī sociālajā sfērā. Par 59 miljoniem latu pieaugs sociālā budžeta izdevumi, nodrošinot būtisku pensiju indeksāciju 2005.gadā. Tāpat, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju Latvijā, 10 miljoni latu atvēlēti bērna piedzimšanas un bērna kopšanas pabalsta būtiskam palielinājumam.
Tāpat sociāli nozīmīgs ir valdības lēmums sākt pakāpenisku neapliekamā minimuma paaugstināšanu, un jau 2005.gada līdzšinējā 21 lata mēnesī vietā būs 26 lati un no 10,5 latiem līdz 18 latiem mēnesī pieaugs arī atvieglojumi par apgādājamām personām. Lai šis lēmums neradītu ieņēmu pieauguma samazinājumu pašvaldībām, no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ir paredzēta šā nodokļa ieņēmumu proporcijas pārdale par labu pašvaldībām, un turpmāk tās 71,6% vietā no iedzīvotāju ienākuma nodokļa kopsummas saņems 73%, kas kopumā dos pašvaldībām papildus 6,5 miljonu latu ieņēmumus.
2005.gada budžetā papildu līdzekļi paredzēti arī vairākām citām nozīmīgām sfērām – kā tiesībsargājošo institūciju atalgojuma palielināšanai, Kultūrkapitāla fondam, skolu Dziesmu un deju svētkiem, Valsts probācijas dienestam.
2005.gadā valdība par nepieciešamu uzskata ieturēt stingru fiskālo politiku, būtiski palielināt ekonomikas attīstību veicinošo investīciju īpatsvaru un valsts budžeta iespējām atbilstoši realizējot plašu sociālo programmu.
Paredzams, ka stingra fiskālā politika ļaus Latvijai gadu no gada samazināt valsts budžeta fiskālo deficītu, un šo tendenci atspoguļo jau 2005.gada valsts budžets.
Tā kā šogad šī ir jau trešā valdība, bet nākamā gada valsts budžeta realizācija ir jāuzsāk ar nākamā gada 1.janvāri, šai valdībai neatlika nekas cits, kā strādāt ļoti saspringtā tempā. Lai budžetu varētu izsludināt vēl šogad, šāds darba temps būtu jāuztur arī parlamentam.
Tāpēc aicinu cienījamos Saeimas deputātus līdz otrajam budžeta lasījumam atlikušo laiku izmantot lietderīgi un rūpīgi izvērtēt savus iespējamos priekšlikumus budžeta kvalitātes uzlabošanai.
Es kā finanšu ministrs šādu politiķu iniciatīvu varu tikai apsveikt, jo esmu ieinteresēts, lai katrs santīms no valsts budžeta līdzekļiem tiktu tērēts valsts attīstības un sabiedrības dzīves līmeņa paaugstināšanas labā.
Paldies jums par uzmanību! Un lai veicas budžeta projekta vētīšanas darbs!
Sēdes vadītāja.
Deputāts Kārlis Šadurskis.
K.Šadurskis (JL).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Pavisam īss laika sprīdis – tikai nepilnas 50 dienas šķir divus budžeta balsojumus. Abus budžetus Saeimā iesniedzis viens un tas pats finanšu ministrs. Arī abi budžeti ir diezgan līdzīgi. Tikai valdības ir dažādas. “Jaunais laiks” balsoja pret Emša valdības finanšu ministra budžetu. Un tam bija savi argumenti – nebija veselības problēmu risinājuma, finansējuma samazinājums zinātnei, aizmirsta latviešu tautas Dziesmu svētku tradīcija, pārmērīgi liels budžeta deficīts un arī daudz citu problēmu, tajā skaitā jebkādu kompensācijas mehānismu trūkums denacionalizēto namu īrniekiem.
Arī Tautas partija balsoja pret Emša valdības finanšu ministra budžetu. Un tam bija savi rezultāti – krita valdība, mums ir jauns budžets, tas pats finanšu ministrs, un mūs gaida atkal balsojums par budžetu.
Šis budžets ir tapis ļoti īsā laikā, un es varētu teikt, ka tas satur arī pietiekami daudz neatrisinātu problēmu, tajā skaitā varbūt sāpīgākā ir denacionalizēto namu īrnieku problēma, kas arī šajā budžetā vēl nav atrisināta. Tā vietā mums pagaidām ir tikai solījums par budžeta grozīšanu gada vidū, lai rastu nepieciešamos līdzekļus.
Partija “Jaunais laiks” ļoti stingri raudzīsies, lai reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs līdz 1.martam izstrādātu un lai no 1.jūlija varētu sākt realizēt kompensāciju mehānismu. Un partija “Jaunais laiks” ļoti stingri raudzīsies, lai finanšu ministrs atrastu nepieciešamos līdzekļus budžeta grozīšanai.
Vēl dažām jomām šajā budžetā līdzekļu pietrūkst. Šeit varētu minēt sportu, reģionālo attīstību, tai skaitā arī pašvaldību investīcijas projektus. Līdz ar to, protams, var teikt, ka šajā budžetā ir trūkumi. Tomēr šim budžetam ir vairākas pozitīvas iezīmes.
Pirmkārt, 34,5 miljoni veselības jomas sakārtošanai, 2,5 miljoni latu – zinātnei, un varbūt pats galvenais – valdība ir nostājusies uz fiskālās disciplīnas ievērošanas ceļa – ir samazināts budžeta deficīts. Tas vieš cerības, ka valdībai, saskaņoti un produktīvi strādājot, izdosies slāpēt inflācijas augšanas tempus, kas ir ļoti svarīgi, lai mūsu tauta negrimtu nabadzībā, bet uzlabotos iedzīvotāju labklājība. Tieši šis ir izšķirošais arguments, kāpēc “Jaunais laiks” balsos “par” šīs valdības sastādīto budžetu.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu.
Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja komisijas vārdā nekas nav piebilstams, lūdzu deputātus balsot par katru no pavadošajiem likumprojektiem un likumprojektu “Par valsts budžetu 2005.gadam” atsevišķi. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 6, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 6, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu balsojam par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – 7, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu balsojam par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret – 6, atturas – 3. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu balsojam par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par akcīzes nodokli””. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret – 6, atturas – 1. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu balsojam par likumprojekta “Grozījums Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – 14, atturas – 4. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu balsojam par likumprojekta “Par valsts budžetu 2005.gadam” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 19, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam un izskatīšanas laiku otrajā lasījumā!
A.Slakteris.
Nākamā gada budžets ir apspriests daudz un plaši, un arī deputāti ir strādājuši pie tā daudz gan Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā, gan pārējās komisijās. Šajā brīdī nešaubīgi ir nepieciešams temps, un tāpēc Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, nevienam neiebilstot, atbalstīja to, ka priekšlikumu iesniegšanas termiņš ir šodien pulksten 17.00.
Sēdes vadītāja.
Un izskatīšanas laiks?
A.Slakteris.
Un izskatīšanas laiks – pirmdien – 15.30... pirmdien, 20.decembrī.
Sēdes vadītāja.
Tātad... Vai ir citi priekšlikumi? Ja citu priekšlikumu nav, tad... Ir citi priekšlikumi.
Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Aleksandram Golubovam.
A.Golubovs (LSP).
Priekšlikumu iesniegšanas datums – 20.decembris pulksten 12.00, un izskatīšana – 22.decembrī ārkārtas sēdē pēc tam, kad būs izskatīts jautājums par Valsts kontroliera amatu... notiks vēlēšanas. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Vai ir vēl kādi priekšlikumi? Ja citu priekšlikumu nav, sākam izskatīt ar tālāko priekšlikumu iesniegšanas termiņu.
Tātad ir Golubova kunga priekšlikums. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš – 20.decembris pulksten 12.00, izskatīšana – 22.decembra ārkārtas sēdē pēc jautājuma par Valsts kontroliera ievēlēšanu. Lūdzu balsojam par šo priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 20, pret – 65, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš – šodien, 16.decembrī, pulksten 17.00, izskatīšana – 20.decembra ārkārtas sēdē pulksten 15.30.
Tā, cienījamie kolēģi! Nākamais darba kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Baibas Brigmanes 8.Saeimas deputāta pilnvaru apstiprināšana uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus”.
Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā – deputāts Pāvels Maksimovs.
P.Maksimovs (LPP).
Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Solvitas Āboltiņas iesniegumu par to, ka viņa noliek deputāta mandātu uz ministra amata pienākumu pildīšanas laiku, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju, ka nākamais deputāta kandidāts no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ir Aldis Kušķis. Komisija ir saņēmusi Alda Kušķa iesniegumu par to, ka viņš atsakās uzņemties deputāta amata pienākumus.
Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju nākamais deputāta kandidāts no šī paša vēlēšanu apgabala saraksta ir Baiba Brigmane.
Komisija ir saņēmusi Baibas Brigmanes iesniegumu, ka viņa piekrīt uzņemties deputāta amata pienākumus.
Mandātu un iesniegumu komisija lūdz apstiprināt Baibas Brigmanes 8.Saeimas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no partijas “Jaunais laiks” Rīgas vēlēšanu apgabala saraksta ievēlētie deputāti pilda ministru pienākumus.
Sēdes vadītāja. Lūdzu Baibu Brigmanes kundzi nodot svinīgo solījumu.
B.Brigmane (JL).
Es, Baiba Brigmane, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā svinīgi solu būt uzticīga Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus.
Sēdes vadītāja
.
Cienījamā Brigmanes kundze, lūdzu parakstiet savu svinīgo solījumu!
Cienījamie kolēģi! Lūdzu balsojam par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu reģistrējamies ar reģistrācijas kartēm, un, Baiba Brigmanes kundze, ieņemiet savu vietu plenārsēžu zālē!
Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu! Vārds paziņojumam deputātam Atim Slakterim.
A.Slakteris (TP).
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus aicinu pārtraukumā pulcēties uz komisijas sēdi komisijas telpās un tūlīt.
Sēdes vadītāja.
Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam.
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).
Godājamie deputāti! Nav reģistrējušies: Boriss Cilevičs, Pēteris Kalniņš, Oskars Kastēns, Juris Dobelis, Vilis Krištopans, Leopolds Ozoliņš, Solvita Āboltiņa, Vjačeslavs Stepaņenko un Staņislavs Šķesters. Paldies.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andris Ārgalis.

Sēdes vadītājs. Turpinām 16.decembra sēdes darba kārtības izskatīšanu. Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā un kā nākamo jautājumu izskatīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam””.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem nav iebildumu. Tātad nākamais darba kārtības jautājums ir likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam””.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – deputāts Atis Slakteris.
A.Slakteris (TP).
Cienījamie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojektam “Par valsts budžetu 2004.gadam” nav saņēmusi nevienu priekšlikumu.
Es gribētu pateikt paldies Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem, kas prata izskaidrot savām frakcijām, ka, lai ātrāk mēs spētu pieņemt šos grozījumus, lai spētu iedarbināt visu to, lai šī nauda būtu pieejama šogad gan zemniekiem, gan sportam, gan kultūrai, neiesniedza nevienu priekšlikumu un tādējādi paātrināja šo procesu, un līdz ar to ir iespēja budžeta grozījumus nobalsot šodien otrajā, galīgajā, lasījumā.
Aicinu kolēģus deputātus atbalstīt!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam””! Lūdzu rezultātu! Par – 62, pret – 12, atturas – 5. Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2004.gadam”” pieņemti.
Nākamais darba kārtības jautājums – Saeimas Prezidijs ir saņēmis likumprojektu “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. Prezidijs ierosina nodot to Juridiskajai komisijai.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta nodošanu Juridiskajai komisijai! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret un atturas – nav. Likumprojekts nodots komisijai.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis Juridiskās komisijas lūgumu – grozīt 2004.gada 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtību un iekļaut trešajā sadaļā “Likumprojektu izskatīšana” kā 16.darba kārtības punktu likumprojekta “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā” izskatīšanu pirmajā lasījumā. Juridiskā komisija lūdz atzīt minēto likumprojektu par steidzamu.
Juridiskās komisijas vārdā – deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Kolēģi! Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu un atzīt to par steidzamu!
Sēdes vadītājs.
Vispirms mums ir jābalso par šā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Vai deputātiem ir iebildumi? (No zāles: “Nav!”) Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par – 67, pret – nav, atturas – 1. Likumprojekts tiek izskatīts kā steidzams.
Lūdzu, Segliņa kungs!
M.Segliņš
.
Lūdzu pieņemt pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Vai deputātiem ir iebildumi? Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsojam par likumprojekta izskatīšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā izskatīts.
Kāds būtu priekšlikumu iesniegšanas termiņš?
M.Segliņš.
22.decembris.
Sēdes vadītājs.
22.decembris. Citu priekšlikumu nav? Tātad 22.decembris.
Nākošais... Un kad likumprojektu izskatīt otrajā lasījumā?
M.Segliņš.
20.janvārī.
Sēdes vadītājs.
Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš 22.decembris, priekšlikumu izskatīšana otrajā lasījumā – 20.janvāris, 2005.gads.
Nākamais. Saeimas Prezidijs ir saņēmis likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju””. Un Prezidijs ierosina nodot to Aizsardzības un iekšlietu komisijai. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret un atturas – nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Nākamais – lēmuma projekts “Par tautas nobalsošanas rīkošanu jautājumā par Līguma par Konstitūciju Eiropai ratifikāciju”. Iesniedzēji... Es atvainojos. Tā kā šis ir lēmuma projekts, tad man ir jautājums – vai deputātiem ir iebildumi par šā lēmuma projekta iekļaušanu šīsdienas darba kārtībā? (Starpsauciens: “Ir!”) Ja deputātiem ir iebildumi, tad... vispirms iesniedzēju vārdā – deputāts Nikolajs Kabanovs runās.
N.Kabanovs (PCTVL).
Cienījamais sēdes vadītāj! Godātie kolēģi deputāti! Dārgie Latvijas cilvēki! Vairāk nekā pirms gada vairākums Latvijas pilsoņu nobalsoja par iestāšanos Eiropas Savienībā. Toreiz viņi cerēja uz to, ka, pievienojoties lielai Eiropas tautu saimei, mūsu valsts paaugstinās savu labklājības līmeni, panāks vienādus spēles noteikumus un drošību. Neskatoties uz to, ka mēs jau toreiz saņēmām skaļus signālus par nekārtībām Eiropas Savienībā, par birokrātiju, par iespējamu dzīves sadārdzināšanos Latvijā, mūsu frakcija “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” neaģitēja pret Eiropas Savienību. Līdz ar to mēs atbalstījām kopējo valsts nostāju šajā stratēģiskajā jautājumā. Toreiz mēs uzskatījām, ka vienota Eiropa var kļūt par zināmu pretsvaru vienas lielvalsts dominēšanai ģeopolitiskajā telpā. Tagad mēs, kā arī vairākums Latvijas cilvēku jūtamies piekrāpti. Eiropā nodzīvotais pusgads atnesa Latvijai tikai ekonomiskas problēmas, kuras Latvijas ekonomika, kura joprojām ir vāja, var arī neizturēt. Cenas aug daudz straujāk nekā algas. Savukārt Ministru prezidents diezgan ciniski pieprasa algu iesaldēšanu. Kalvītim ar viņa atalgojumu un privilēģijām ir viegli tā runāt. Latvijas darba cilvēki uz savas ādas izjūt, ko nozīmē Eiropas paradīze: dārgs benzīns, piens, medikamenti, augsti komunālie maksājumi. Tas viss ir Eiropas Savienības efekts. Vai mūsu jaunie kaimiņi – Eiropa – uztver mūs kā vienlīdzīgus partnerus? Jūs paši zināt, kā Zviedrijā, Lielbritānijā, Īrijā izturas pret mūsu viesstrādniekiem, kas strādā vissmagākajos un visnetīrākajos darbos, saņemot par to pēc Rietumu standartiem niecīgu atalgojumu. Gandrīz katru dienu mēs saņemam ziņas par uzbrukumiem mūsu pilsoņiem, boikotiem pret mūsu uzņēmumiem Rietumu darba tirgū. Šeit es gribu pasvītrot, ka tas attiecas uz tām valstīm, kuras juridiski neierobežo mūsu darbaspēka eksportu, bet vairākums Eiropas Savienības valstu neļauj mūsu cilvēkiem braukt pie sevis strādāt.
Tomēr viņi labprāt dodas pie mums izklaidēties. Viņiem patīk lētie Rīgas krogi un viegli pieejamās draudzenes. Šajā vasarā mēs visi redzējām, kā Vecrīga pārvēršas par Rietumu padibeņu kloāku. Ārzemju sinjori un misteri ar savu netiklo uzvedību diemžēl nerada mūsu cilvēkos priekšstatu par vecās Eiropas pamatvērtībām – brīvību, vienlīdzību, brālību. Mūsu Eiropas Savienības apstākļos cilvēks cilvēkam ir nevis brālis, bet vilks. Diemžēl tas attiecas arī uz valstīm.
Protams, Latvijai pašlaik praktiski nav iespējams izstāties no Eiropas Savienības. Un mums būs... tas būs līdzvērtīgi izlēkšanai no vilciena. Tikai tāpēc, ka tev nepatika kaimiņi pasažieri, lamājas vai smēķē.
Tomēr mūsu vilcienam ir vajadzīgi braukšanas noteikumi. Mūsu gadījumā – Eiropas Konstitūcija, kura jāapspriež gan pirmās, gan trešās klases pasažieriem. To, ka Saeimas vairākums negrib ļaut Latvijas cilvēkiem balsot par Eiropas Konstitūciju, mēs visi jau labi zinām. Es neloloju ilūzijas par to, ka tā sauktie nacionālie deputāti var rīkoties atbildīgi kā Latvijas patrioti, nevis ārzemju kapitāla ietekmes aģenti.
Tomēr es lūdzu visu darba cilvēku vārdā dot šiem cilvēkiem iespēju izteikt savu attieksmi pret Eiropas Konstitūciju, rīkojot tautas nobalsošanu. Es lūdzu jūs nobalsot par referendumu Eiropas Savienības Konstitūcijai.
Paldies.
Sēdes vadītājs.
Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim par patstāvīgo priekšlikumu izskatīšanu... ja viens no deputātiem iebilst, Saeima lemj par šā patstāvīgā priekšlikuma iekļaušanu Saeimas nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā.
Tā kā Saeimas deputāts iebilda, tad mums ir jābalso par šī priekšlikuma iekļaušanu nākamās, kārtējās, sēdes darba kārtībā. Lūdzu zvanu! (Starpsaucieni no zāles.) Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 66, atturas – 3. Tātad nav nākamajā kārtējā Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts.
Un atbilstoši Kārtības rullim: ja Saeima patstāvīgo priekšlikumu neiekļauj Saeimas nākamās kārtējās sēdes darba kārtībā un nav iesniegts neviens priekšlikumus par to nodošanu Saeimas komisijām, patstāvīgais priekšlikums tiek uzskatīts par noraidītu.
Nākamais dienas kārtības jautājums – lēmuma projekts “Par Antras Strupules apstiprināšanu par Alūksnes rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP),
Godājamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt lēmuma projektu “Par Antras Strupules apstiprināšanu par Alūksnes rajona tiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret – nav, atturas – 3. Lēmuma projekts “Par Antras Strupules apstiprināšanu par Alūksnes rajona tiesas tiesnesi” pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par Ievas Reikmanes iecelšanu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP),
Godājamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt lēmuma projektu “Par Ievas Reikmanes iecelšanu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 76, pret un atturas – nav. Lēmuma projekts “Par Ievas Reikmanes iecelšanu par Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesnesi” pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par Ingrīdas Bērziņas iecelšanu par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā – Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt lēmuma projektu “Par Ingrīdas Bērziņas iecelšanu par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 80, pret un atturas – nav. Lēmums “Par Ingrīdas Bērziņas iecelšanu par Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnesi” pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par Augstākās izglītības padomes apstiprināšanu”.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā – deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Augsti godātais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Augstākās izglītības padomi 12 locekļu sastāvā pēc izglītības un zinātnes ministra ierosinājuma apstiprina Saeima. Augstākās izglītības padomes locekļu pilnvaru laiks ir 4 gadi. Gribu kolēģiem atgādināt faktu, ka visas 12 iesniegtās kandidatūras ir izvirzītas ļoti respektablās organizācijās vai organizāciju apvienībās, vai citās institūcijās. Šos kandidātus ir deleģējusi gan Latvijas Zinātņu akadēmija, gan Latvijas Rektoru padome, gan Augstskolu profesoru asociācija, gan daudzas citas ļoti cienījamas institūcijas.
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ļoti rūpīgi izvērtēja katru kandidātu un respektēja ļoti daudzu un dažādo institūciju, cienījamu institūciju viedokli, izvirzot šos kandidātus. Un mēs arī aicinām Saeimu apstiprināt Augstākās izglītības padomi tajā sastāvā, kādu jūs to redzat jums izsniegtajā dokumentā.
Aicinu, cienījamie kolēģi, balsot!
Sēdes vadītājs.
Es atgādinu, ka balsojums būs aizklāts, jo tiek balsots par amatpersonām. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 81, pret – nav, atturas – 4. Lēmums pieņemts.
Dz.Ābiķis.
Cienījamie kolēģi, liels paldies par atbalstu! Es domāju, jūs nedusmosities, ja es visas Saeimas vārdā šobrīd novēlēšu jaunievēlētajai Augstākās izglītības padomei sekmīgu darbu nākamos 4 gadus.
Paldies! (Aplausi.)
Sēdes vadītājs.
Nākamais – likumprojekts “Grozījumi Robežsardzes likumā”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamo sēdes vadītāj! Kolēģi deputāti! Aizsardzības un iekšlietu komisija 7.decembra sēdē apsprieda Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Robežsardzes likumā” un to konceptuāli neatbalstīja, kā arī nolēma izstrādāt alternatīvu likumprojektu. Šāds komisijas lēmums saistīts ar tās viedokli, ka Valsts policijā, Valsts robežsardzē un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā dienošo specializētā valsts civildienesta ierēdņu garantijām saņemt pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā un pabalstu, aizejot ikgadējā atvaļinājumā, jābūt vienādām, kā arī to realizācija visos minētajos dienestos uzsākama vienlaicīgi.
Komisijas vārdā aicinu Saeimu atbalstīt izstrādāto alternatīvo likumprojektu, atzīt to par steidzamu un pieņemt...
Sēdes vadītājs.
Tā, kolēģi, mums vispirms ir jābalso par Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Robežsardzes likumā”! Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 5, pret – 65, atturas – 13. Likumprojekts nav atbalstīts.
Nākamais balsojums mums ir jābalso par alternatīvo likumprojektu “Grozījumi Robežsardzes likumā” – par steidzamības piešķiršanu.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret – nav, atturas – 2. Likumprojektam ir piešķirta steidzamība.
J.Dalbiņš.
Lūdzu Saeimu pieņemt arī likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojektu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 83, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Kādi būtu termiņi priekšlikumu iesniegšanai un izskatīšanai?
J.Dalbiņš.
Ja es drīkstu aicināt kolēģus Saeimā, tad, ja nav iebildumu pret šo likumprojektu, varbūt ir iespējams par to nobalsot arī otrajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijās, jo šis likums faktiski ir saistīts ar situāciju, ka pēc budžeta stāšanās spēkā mums būtu jāatbalsta, lai arī iekšlietu darbinieki policijā un arī robežsardzē varētu saņemt šos te pabalstus.
Sēdes vadītājs.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts pieņemts.
J.Dalbiņš.
Paldies, cienījamie kolēģi, par izpratni!
Sēdes vadītājs.
Nākamais – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju””.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamie kolēģi! Komisija apstiprināja likumprojekta izstrādi un pieņemšanu un uzskata, kā es jau minēju, par neatliekamu sakarā ar to, ka Ministru kabineta 2005.gada budžeta likumu paketē ir virzīts jau likumprojekts par Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu. Šis ir tādā pašā sakarā virzīts likums. Un Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija 15.decembra sēdē apsprieda šo izstrādāto likumprojektu un nolēma lūgt Saeimu atzīt šo likumprojektu par steidzamu.
Sēdes vadītājs
.
Mums ir jābalso vispirms par steidzamību. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 84, pret un atturas – nav. Likumprojekts tiek izskatīts kā steidzams.
J.Dalbiņš.
Cienījamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu arī pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 87, pret un atturas – nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Kāds būtu priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?
J.Dalbiņš.
Tāpat kā iepriekšējā likumprojektā es lūgtu Saeimu, ja tas ir iespējams, atbalstīt, un nav citu priekšlikumu, šo likumprojektu arī otrajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu ... Tā... Es atvainojos!
Atklājam debates. Debatēs ir pieteikusies deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Ja, izņemot mani, visiem ir vienprātīgs spriedums, tad arī es neiebildīšu. Bet es gribu pievērst Saeimas uzmanību tam, ka policijas darbiniekam, kurš ir specializētā valsts civildienesta ierēdnis, aizejot atvaļinājumā, viņš saņem atvaļinājuma pabalstu, bet pārejas noteikumos ir ierakstīts, ka šī norma, tieši tā, ko es nolasīju, stājas spēkā tikai 2006.gada 1.janvārī. Vai tiešām policistiem nepienākas šāds pabalsts, jo viņi ir ierēdņi. Vai viņiem nepienākas šāds pabalsts jau tūlīt? (Starpsauciens.)
Sēdes vadītājs.
Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Lūdzu, Dalbiņa kungs!
J.Dalbiņš
.
Cienījamā Seiles kundze! Es pilnīgi izprotu jūsu šo argumentu. Bet komisija vadījās no tā, ka šādas normas jau ir iestrādātas arī citiem Iekšlietu ministrijas dienestiem, ņemot vērā reālo situāciju, izejot no budžeta. Šo likumu šinī brīdī mums ir ļoti būtiski pieņemt tāpēc, lai varētu tikt izmantotas tās finanses, kuras ir ieliktas 2005.gada budžetā bērnu pabalstiem. Jā, piekrītu jums, ka šinī gadījumā būtu ļoti labi, ka mēs varētu visiem arī šo atvaļinājuma pabalstu samaksāt, sākot ar nākošo gadu, bet realitāte ir citāda. Un mēs to tādā gadījumā šeit esam iestrādājuši ar 2006.gada 1.janvāri.
Es vienkārši aicinātu jūs atbalstīt šo likumprojektu otrajam lasījumam, un es domāju, ka, ja vien valsts iespējas nākošā gada budžetā būs izdarīt kādas izmaiņas šinī sakarā par atvaļinājuma pabalstiem, es ceru, ka tad arī es saņemšu atbalstu no komisijas puses un no jums. Paldies.
Sēdes vadītājs.
Vai deputātiem ir iebildumi, ja mēs šodien šo likumprojektu pieņemam arī otrajā lasījumā? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likumprojekts pieņemts.
J.Dalbiņš.
Paldies, cienījamie kolēģi!
Sēdes vadītājs.
Nākamais – likumprojekts “Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā – Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Pirms otrā lasījuma nav saņemts neviens priekšlikums šajā likumprojektā. Lūdzu to atbalstīt!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likumprojekts “Grozījums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā” pieņemts.
Nākamais – likumprojekts “Grozījums likumā “Par Roterdamas konvenciju par procedūru, saskaņā ar kuru starptautiskajā tirdzniecībā dodama iepriekš norunāta piekrišana attiecībā uz dažām bīstamām ķīmiskām vielām un pesticīdiem””. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā – Igors Solovjovs.
I.Solovjovs
(LSP).
Godātie kolēģi! Otrajam lasījumam priekšlikumi nav saņemti Ārlietu komisijā. Tātad es komisijas vārdā aicinu jūs atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā! (Starpsauciens: “Ir viens!”). Nav man.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu!
I.Solovjovs.
Piedodiet, piedodiet. Ir.
Sēdes vadītājs
.
Es atsaucu balsojumu. Lūdzu, Solovjova kungs!
I.Solovjovs.
Ir viens priekšlikums – vides ministra Vējoņa kunga priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
I.Solovjovs.
Ai, ai, ai. Nu, Rasnača kungs, dažreiz ir tā.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
I.Solovjovs.
Ierosinu pieņemt otrajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 77, pret un atturas – nav. Likumprojekts pieņemts.
Nākamais – likums “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Likuma otrreizēja caurlūkošana, Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi.
Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā – Augusts Brigmanis.
A.Brigmanis (ZZS).
Cienījamie kolēģi! Dokuments nr.775. Saņemti daži priekšlikumi.
1.priekšlikums. Deputāta Grīnblata priekšlikums. Saskaņā ar Saeimas Kārtības ruļļa 115.pantu nav izskatāms.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Brigmanis.
2.priekšlikums. Deputāta Cileviča kunga priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Atklājam debates. Debatēs pieteicies deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi deputāti! Pats par sevi fakts, ka prezidente atgrieza likumu otrreizējai caurlūkošanai, tas ir liels skandāls. Kaut gan pēdējā laikā šādi skandāli ir gandrīz jau kļuvuši par mūsu likumdošanas dzīves normu. Bet šis skandāls jau pārkāpj jebkurus mums ierastos rāmjus.
Pirmkārt, Saeimas atbildīgā komisija, tā saucamā Cilvēktiesību komisija, noraidot apspriežamo deputāta Cileviča priekšlikumu un pieņemot deputāta Jaunupa priekšlikumu, faktiski bija ignorējusi Vairas Vīķes-Freibergas kundzes viedokli.
Otrkārt, komisija ignorēja arī skaidri izteikto Satversmes tiesas spriedumu, kurā izteicās pret privāto raidorganizāciju diskrimināciju pēc apraides valodas pazīmes.
Cienījamie kolēģi! Mēs esam spiesti apspriest visus 5 alternatīvos priekšlikumus likuma 19.panta 5.daļai, sākot ar 2. līdz 6.
Pirmie divi priekšlikumi – Cileviča un manējais – nepieņemt nekādus piespiedu pasākumus attiecībā pret privāto raidorganizāciju apraides valodu. Vai tas nozīmē, ka valsts rīcībā nav nekādu citu ietekmēšanas iespēju gadījumos, ja, citēju... ja kāds konstatē, ka kādā valsts teritorijas daļā pastāv draudi valsts valodas lietošanai. Nebūt nē! Pilnīgi pietiktu ar to, ja no budžeta tiktu izdalīti līdzekļi, lai raidītājiem latviešu valodā kādā hipotētiskā teritorijā organizētu konkursu raidorganizāciju vidū. Nekādu speciālu pilnvaru nedz Ministru kabinetam, kā to vēlas Jaunupa kungs kopā ar atbildīgo komisiju, nedz Nacionālajai radio un televīzijas padomei, kā to vēlas Grīnblata kungs, nevajadzētu piešķirt.
Visu šo priekšlikumu atšķirība ir sekojoša. Grīnblata kungs piedāvā piešķirt Ministru kabinetam tiesības pieņemt īpašus noteikumus. Droši varu apgalvot, ka tiem būs piespiedu raksturs. Daudz mīkstāka, kā tas šķiet no pirmā acu uzmetiena, ir redakcija, kuru piedāvā Jaunupa kungs un atbildīgā komisija. Citēju: Ministru kabinets lemj par pasākumiem valsts valodas lietošanas veicināšanai attiecīgajā teritorijā.
Cienījamās dāmas un kungi! Sakarā ar to atļaušos atgādināt populāro krievu parunu... tiešu tulkojumu: mārrutki nav saldāki par rutkiem.
Jo visi šie pasākumi var ietvert sevī arī īpašu noteikumu pieņemšanu, kuri spiestu raidorganizāciju piespiedu kārtā veikt apraidi latviešu valodā, ciešot finansiālus zaudējumus.
Ņemot vērā veco aforismu: Staļins – tas ir Ļeņins šodien, var droši apgalvot, ka jaunais Jaunups – tas ir rītdienas Grīnblats, bet tā sauktā Cilvēktiesību komisija – ir Grīnblats mūžīgi.
Ja tas tā nav un likumdevējam, formulējot grozījumus nr.4 un 5, nebija vēlmes piespiedu kārtā piespiest privātās raidorganizācijas raidīt latviešu valodā, tad lai priekšlikumu autori kāpj tribīnē un atmasko manus melus.
Paldies par uzmanību! Un lūdzu atbalstīt Cileviča kunga priekšlikumu.
Sēdes vadītājs.
Debates tiek slēgtas.
Vai komisijas vārdā ir kas sakāms? Nav.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu, un balsojam par deputāta Cileviča priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 61, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Brigmanis.
3. – deputāta Buzajeva priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav. (Starpsauciens: “Ir!”) Deputātiem ir iebildumi. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par deputāta Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 18, pret – 59, atturas – 3. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Brigmanis.
4. – deputāta Jaunupa priekšlikums. Ir atbalstīts un izteikts komisijas precizētā 5.priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Brigmanis.
6. – deputāta Grīnblata priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Brigmanis.
7. – deputāta Grīnblata priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Brigmanis.
Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt kopumā šo mūsu likumprojektu.
Sēdes vadītājs.
Es atvainojos, vai deputāte Ziedone-Kantāne ir pieteikusies debatēs? (No zāles deputāte A.Ziedone-Kantāne: “Es atvainojos! Netīšām!”) Jā... Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”! Lūdzu rezultātu! Par – 68, pret – 19, neviens neatturas. Likums pieņemts.
Nākamais – likumprojekts “Grozījums likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu””. Otrais lasījums.
Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāte Jevgenija Stalidzāne.
J.Stalidzāne
(LPP).
Cienījamie kolēģi, strādāsim ar dokumentu nr.3433. Sociālo un darba lietu komisija sagatavoja uz otro lasījumu likumprojektu “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu”. Ir sagatavots 21 priekšlikums.
Tātad 1.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt! Tas definē, kas ir telpa, kas speciāli ierādīta smēķēšanai.
Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Debatēs pieteicies deputāts Valdis Ģīlis.
V.Ģīlis (TP).
Cienījamo sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Dažus vārdus par akciju, kuras dalībnieki arī jūs šodien esat. Veselības ministrija ir atbalstījusi Veselības veicināšanas aģentūras un Sabiedrības veselības asociācijas akciju “Elpo tīru gaisu!”, kuras laikā tika savākti apmēram 13 000 parakstu. Latvijas iedzīvotāji diezgan viennozīmīgi atbalsta aizliegumu smēķēt sabiedriskajās vietās. Ikviens no jums saņēma krekliņu (diemžēl ne visi tos ir uzvilkuši), bet es ceru, ka sirdī jūs esat ar akcijas dalībniekiem.
Smēķēšana ir viens no lielākajiem riska faktoriem, kas gan Latvijā, gan visā Eiropā ik gadu aiznes lielu skaitu dzīvību. Latvijā, var teikt, gandrīz ikkatras divas stundas kāds cilvēks mirst no smēķēšanas izraisītiem sarežģījumiem. Tūkstošiem cilvēku mirst, bet vēl vairāk cieš no tabakas dūmiem, un ir daudz saslimšanu, kuru, teiksim, smagums un izpausmes pasliktinās šo netieši ieelpoto dūmu dēļ.
Saeima nesen ratificēja Pasaules veselības organizācijas Vispārējo konvenciju par tabakas uzraudzību, un šis starptautiskais dokuments dod precīzu raksturojumu, ka tabakas dūmi ir toksiski, farmakoloģiski aktīvi, mutagēni un kancerogēni.
Aicinu visus deputātus – ne tikai tos, kas nēsā šodien skaistos zaļos krekliņus, bet arī visus pārējos – atbalstīt šo konkrēto priekšlikumu, kā arī visus pārējos priekšlikumus, ko ir iesniegusi Sociālo un darba lietu komisija. (No zāles deputāts L.Ozoliņš: “Pareizi! Atbalstām!”)
Paldies.
Sēdes vadītājs.
Nākamais debatēs pieteicies deputāts Andrejs Klementjevs.
A.Klementjevs (TSP).
Augsti godājamie deputāti! Tautas saskaņas partijas frakcija pilnīgi atbalsta visus priekšlikumus, bet mēs negribam, lai šīs normas, kas iestrādātas likumā, būtu tikai deklaratīvas un plenārsēde šodien beigtos ar šiem jaukajiem maisiņiem un tā tālāk, T krekliņiem.
Es jums gribu pateikt, ka galvenais, kā mēs turpināsim cīņu ar šo kaiti, galvenais mums šodien ir, lai būtu iespēja Pašvaldību policijai un Valsts policijai ar to cīnīties. Saprotiet, ka norma, kura reāli nav izpildāma, arī ir slikta norma, kura nestrādā. Tad es lūdzu katru deputātu, kurš balsos par Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumiem, padomāt, kā reāli dzīvē Pašvaldību policijai un Valsts policijai ar to cīnīties un pierādīt, ka cilvēks pārkāpj likumu.
Es lūdzu jūs iesniegt arī priekšlikumus uz trešo lasījumu tāpēc, ka, ja mēs konkrētāk uzrakstīsim, ko mēs gribam redzēt uz ielām un kā šīs normas izpildīt, tad būs reāla cīņa ar sodiem, ar protokoliem, bet ne tikai nesāt šodien T krekliņus. Paldies.
Sēdes vadītājs. Debates tiek slēgtas. Vai iesniedzēju vārdā ir kas piebilstams? Es atvainojos! Debatēs vēl pieteikusies deputāte Anta Rugāte. (Starpsaucieni no zāles: “Debates bija slēgtas!”)
A.Rugāte (TP).
Tā bija kļūme. Paldies, kolēģi! Es gribētu vispirmām kārtām pateikt paldies Sociālo un darba lietu komisijas deputātiem un arī Veselības apakškomisijas deputātiem par to, ka, neskatoties uz to, ka mūsu debašu spektrs bija daudz plašāks, nekā šodien ievirzīja Klementjeva kungs, mēs tomēr nonācām pie kopīga viedokļa, arī tie, kuri vēl aizvien ir šā ... nu... vilinājuma varā un paši pīpē. Viņi tomēr atbalstīja tos priekšlikumus, kurus jūs tabulā redzat kā šīs komisijas atbalstītos. To vidū ir arī mani priekšlikumi, kuri laika gaitā ir tapuši par komisijas priekšlikumiem, un par to man nav ne mazāko iebilžu – pret to procedūru, kādā veidā tas ir nonācis šajā likumprojektā un grozījumos.
Ir runa par saturu. Un šeit gan vēl ir pietiekami daudz neprecizitāšu. Un patiešām aicinājums deputātiem uz trešo lasījumu iestrādāt tos precizējumus, kuri neizbēgami ir nepieciešami šajā likumprojektā.
Viena no diskutējamākajām lietām ir jau šobrīd šajā likumā – vēl aizvien tekstā esošā sabiedriskā vieta un priekšlikumos paredzētās publiskās vietas – publiskās telpas, publiskās ēkas un publiskie laukumi vai kā citādi.
Šā termina, var teikt, nu, izvēle par labu publiskajam ir notikusi komisijā, taču vēl šobrīd priekšlikumos saglabājas abi termini – kā viens, tā otrs. Līdz ar to likumā nav saskaņotības. Tas būtu jānovērš. 12. un 13.priekšlikumā ir atbalstīts Rugātes priekšlikums, kurā ir arī runāts par to, ka telpa, kas ir atsevišķi nodalīta smēķēšanai, ir vēlamāka forma nekā tā, kas atrodas šajā pirmajā priekšlikumā un ir atbalstīta. Proti, speciāli ierādīta smēķēšanai. Par to mēs tikām debatējuši, bet tas vēl pagaidām ir palicis kā nenovērsts, nesaskaņots trūkums trešā lasījuma darbam.
Attiecībā uz to, kā varētu pildīt tos ierobežojumus, kurus šobrīd likumprojekts ir paredzējis. Administratīvo pārkāpumu kodeksā ir iesniegti priekšlikumi, kas ir saskaņoti ar pašvaldību policiju, un tieši tādā veidā un formā, kā pašvaldību policija vēlētos, lai viņiem būtu tiesības uzraudzīt šo vidi un sodīt tos, kuri to dara ļaunprātīgi vai arī varbūt pat arī aiz nevēlēšanās vispār respektēt citu cilvēku veselību un viņu vēlmi atrasties tīrā vidē.
Tāpēc Administratīvo pārkāpumu kodekss, tiklīdz tas nonāks Saeimas sēdē, būs arī tas rādītājs, vai deputāti ir izpratuši lietas būtību līdz galam un vai viņi ir gatavi to atbalstīt.
Attiecībā uz tiem priekšlikumiem, kuri šobrīd atrodas jūsu priekšā, es vēl gribētu, un vairs nenākšu otrreiz runāt, dažus vārdus bilst par 3.priekšlikumu. 3.priekšlikums, kurš ir atbalstīts, un pret to nav iebildumu, ir ļoti debatējams. Debatējams tādēļ, ka šī publiskā ēka vai būve šeit ir kvalificēta kā tāda, kurā vairāk nekā 50% kopējās platības aizņem publiskas telpas. Tas vēl ir ļoti diskutējams jautājums, ko tas īsti nozīmē. Un vai tad tas būs tā, ka mēs, publiskā telpā ieejot, mērīsim tos kvadrātmetrus pēc milimetriem vai kā citādi, vai tur drīkst vai nedrīkst, vai tur ir atļauts, vai tur ir aizliegts pīpēt? Vai tur ir domāts par tiem, kuri tikai apmierina savu vajadzību un atkarību, vai tur ir domāts par visiem, kuri, atkarībā nonākdami pasīvā formā, bojā savu veselību. Un kā tad mēs par to varētu rūpēties? Tas ir trešā lasījuma precizējuma jautājums. Bet par to jau komisijas vadītāja arī teica, un tāpēc lūdzu atbalstīt šodienas likumprojektā 1.priekšlikumu, ko ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija.
Sēdes vadītājs.
Debates tiek slēgtas. Par 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav. (Starpsauciens: “Pīpēšana nav....”)
J.Stalidzāne.
2.priekšlikumu arī sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un tas definē, kas ir vieta, kas speciāli ierādīta smēķēšanai. Lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
3.priekšlikumu arī sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un tur ir definēts, kas ir publiska ēka vai būves, un šī definīcija ir saskaņota arī ar citiem likumiem.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
4.priekšlikums arī ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Un tas definē, kas ir publiska telpa.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
5.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tas definē, kas ir publisks pasākums.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
6.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tas definē, kas ir publiska teritorija.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
7.priekšlikums – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumā. Tas mazliet precizē likuma mērķi. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
8.priekšlikums – deputāta Tolmačova priekšlikums. Komisija to nav atbalstījusi. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītājs
.
Deputāti prasa balsojumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsojam par Tolmačova priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par – 16, pret – 64, atturas – 1. Priekšlikums nav atbalstīts.
J.Stalidzāne.
9.priekšlikums – arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kas definē to, kur ir aizliegts smēķēt, – iestādēs, kas ir saistītas ar izglītību, ārstniecību un sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
10.priekšlikums – deputātes Rugātes kundzes priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas 11. un 16.priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav... Atklājam debates.
Debatēs pieteikusies deputāte Anta Rugāte.
A.Rugāte (TP).
Godātie kolēģi deputāti! Pēc būtības man nav iebildes, ka komisija ir daļēji atbalstījusi manu priekšlikumu. Taču vēlos pievērst uzmanību un uzdot jautājumu – vai pašvaldības iespēja vai pienākums ir noteikt tos noteikumus, kādā veidā pašvaldība pieļauj uzvedību attiecībā pret pīpēšanas aizliegšanu vai atļaušanu publiskās vietās. Un ja tā ir izvēle, patiesībā nerespektējot to, ka pašvaldība var gan pieņemt, taču vai tad, ja viņa tos nepieņem, viņa rūpējas par visiem saviem pašvaldības iedzīvotājiem, un arguments, kas ir bijis pret manu priekšlikumu, kura dēļ līdz ar to ir tikai daļēji atbalstīts un precizēts komisijas redakcijā, ir tāds, ka pašvaldībai jādod iespēja izvēlēties – pieņemt vai nepieņemt saistošos noteikumus.
Taču jautājums ir tāds, vai tad tagad cilvēkam būs atšķirība, vai viņš dzīvos labvēlīgā pašvaldībā, kas par viņu parūpēsies, vai viņš dzīvos pašvaldībā, kurai patiesībā ir nu īsti vienalga, kas tur notiek. Formālo lietas pusi viņi varētu izpildīt.
Un nekādā gadījumā neiztur kritiku pārmetums, ka manā priekšlikumā ir prasība pašvaldībām pieņemt saistošos noteikumus ar atrunu, ka, ja nu pašvaldībā nav tādas vietas kā peldvieta vai pludmale, tad kāpēc viņai pieņemt tādus noteikumus. Tas ir absurds pārpratums, ja šādu pārmetumu izsaka. Ja jau kaut kā nav, tad par to nekas nav arī jāpieņem. Ja kaut kas ir, tad tas arī ir jāregulē. Un ja tās peldvietas nav, tad nav jāpieņem saistošie noteikumi pašvaldībā, jo tie tur nevar darboties, jo nav tā subjekta, kurā darboties šiem noteikumiem. Tādēļ es arī gribētu pievērst kolēģu deputātu uzmanību, ka uz trešo lasījumu šeit vēl būs nepieciešams precizējums, ko es noteikti iesniegšu.
Paldies.
Sēdes vadītājs.
Debates tiek slēgtas. Vai iesniedzēju vārdā ir kas sakāms?
J.Stalidzāne.
Es lūgtu atbalstīt komisijas viedokli par 10.priekšlikumu, ka tas ir iestrādāts 11. un 16.priekšlikumā. Un kā jau teica Rugātes kundze, uz trešo lasījumu vēl varēsim par to debatēt un strīdēties, bet tur ir daudz “par” un “pret”.
Lūdzu atbalstīt 11.priekšlikumu.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
12. – deputātes Rugātes priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts Sociālo un darba lietu komisijas 13.priekšlikumā. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Pret 12. un 13.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
14. – deputātes Rugātes priekšlikums, kā jau teicu, ir iestrādāts... bija iestrādāts 11. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
15. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne
.
16. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Un to lūdzu atbalstīt, turpmāk arī mainot daļu numerāciju.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
17. – deputātes Rugātes kundzes priekšlikums. Tas ir iestrādāts Sociālo un darba lietu komisijas 18.priekšlikumā.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
19. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
20. – deputātes Rugātes kundzes priekšlikums. Komisija to nav atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
21. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
J.Stalidzāne.
Līdz ar to visus priekšlikumus esam izskatījuši. Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu. Balsojam par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 73, pret – 1, atturas – neviens. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Kāds būtu priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?
J.Stalidzāne.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam –2005.gada 19.janvāris.
Sēdes vadītājs.
Citu priekšlikumu nav? Priekšlikumu iesniegšanas termiņš –2005.gada 19.janvāris.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Trešais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā – Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamie kolēģi! Likumprojekta trešajam lasījumam ir iesniegts viens priekšlikums, kas ir izskatīts komisijas sēdē. Priekšlikumu iesniedzis Saeimas deputāts Juris Sokolovskis. Komisija šo priekšlikumu nav atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Atklājam debates. Debatēs pieteicies deputāts Vladimirs Buzajevs.
V.Buzajevs (PCTVL).
Godātie kolēģi! Apspriežamā panta jaunās redakcijas būtība ir sekojoša: ieviest īpašu atbildību par sabiedrisku pasākumu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu gadījumā, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, vai ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm.
Varētu rasties iespaids, ka šo priekšlikumu ir iedvesmojuši notikumi Ukrainā, kad rietumu pieejas demokrātijai piekritēji apšaubīja prezidenta vēlēšanu rezultātus un pilnīgi bloķēja visu valsts galveno institūciju ieejas un izejas.
Tomēr patiesībā šīs apspriedes gaitā... Saeimā ļoti mīkstinātā priekšlikuma iesniedzēji ir nenogurstoši cīnītāji par demokrātiju – frakcijas TB/LNNK pārstāvji. Šis priekšlikums tika iesniegts jau jūnijā, ilgu laiku pirms demokrātijas trakošanas Ukrainā.
Tas notika uzreiz pēc neparasti vērienīgā pēc saviem mērogiem pirmā maija mītiņa pret izglītības reformu, kurā pulcējās vismaz 10 reizes vairāk dalībnieku nekā oficiālajās valdības svinībās sakarā ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Citiem vārdiem sakot, šī likumdošanas iniciatīva ir atzīšana, ka tā saucamajai izglītības reformai ir piespiedu raksturs, un fakta konstatēšana, ka to personu, kuras pakļautas šai reformai, masu pretošanās – tā ir ne tikai neizbēgama, bet arī pilnīgi dabiska lieta.
Tātad tas nav juridisks priekšlikums, bet gan politisks lēmums – savdabīga atbilde uz Eiropas rekomendācijām un Vispārējās konvencijas par nacionālo minoritāšu aizsardzību nolikumiem, kas pieprasa vest dialogu ar mazākumtautībām jautājumos, kuri tieši tās skar. No tā izriet arī piedāvājamais juridiskās konstrukcijas kroplums.
Līdz šim laikam gadījumu spektrs, kad tiek paredzēta atbildība par darbībām, kas radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai, likumdošanā bija visai ierobežots, proti, dokumentu, zīmoga un spiedoga nolaupīšana un iznīcināšana, viltošana vai viltota dokumenta izmantošana, kā arī dienesta pilnvaru ļaunprātīga izmantošana vai valsts amatpersonu bezdarbība. Mītiņu un gājienu organizēšana šajos minētajos gadījumos neiekļaujas, vienīgi gadījumā, hipotētiskā gadījumā, ja mītiņu organizē bezatbildīga amatpersona ar viltotu zīmogu kabatā. Tas ir kārtējais likumprojekts, kurš pieņemšanas gadījumā darīs kaunu visiem par to nobalsojušajiem deputātiem.
Godātie kolēģi! Esmu gatavs ar pilnu atbildību paziņot, ka nevis krievu skolnieku demonstrācijas bija radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai. Šo kaitējumu rada pati bezatbildīgā izglītības reforma. Tās tūlītēja atcelšana ir absolūti nepieciešams noteikums, lai nodrošinātu mūsu valsts stabilitāti, kā arī atrastu kopēju valodu starp divām valstī dzīvojošām kopienām.
Lūdzu atbalstīt Sokolovska priekšlikumu atstāt Krimināllikumu iepriekšējā redakcijā!
Sēdes vadītājs.
Debates slēdzu.
Vai iesniedzēju vārdā ir kas sakāms? Nav. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu!
Es atvainojos... Es atsaucu balsojumu. Mums vispirms ir jābalso par priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par deputāta Sokolovska priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par – 15, pret – 70, neviens neatturas. Priekšlikums ir noraidīts.
J.Dalbiņš.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Krimināllikumā” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 12, atturas – 1. Likums pieņemts.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Kampara, Šadurska, Bērziņa un citu parakstītu iesniegumu: “Lūdzu iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā pēc darba kārtības punkta, likumprojekta ar reģistrācijas nr.23, sekojošu iesniegumu: lūdzu iekļaut Saeimas 2004.gada 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Ingrīdas Circenes atsaukšanu no Sociālo un darba lietu komisijas”.
Vai ir iebildumi? (No zāles:”Nav!”)
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Ingrīdas Circenes ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā”. Vai ir iebildumi? Nav.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Jāņa Reira atsaukšanu no Publisko izdevumu un Revīzijas komisijas”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais Lūdzu iekļaut 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Māras Ceriņas iekļaušanu Publisko izdevumu un revīzijas komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Māras Ceriņas iekļaušanu Sociālo un darba lietu komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Arta Kampara atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut 16.decembra Saeimas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Arta Kampara ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Edgara Jaunupa atsaukšanu no Publisko izdevumu un revīzijas komisijas”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Edgara Jaunupa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ērika Škapara ievēlēšanu Publisko izdevumu un revīzijas komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtība kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ērika Škapara ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas”.
Nākamais. Lūdzu iekļaut 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska ievēlēšanu Pilsonības likuma izpildes komisijā”.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Ainara Latkovska ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā”.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Baibas Brigmanes ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Deputātiem nav iebildumu.
Nākamais. Lūdzu iekļaut Saeimas 16.decembra sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputātes Baibas Brigmanes ievēlēšanu Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijā”. Tātad deputātiem nav iebildumu, un visi šie jautājumi ir iekļauti šīsdienas sēdes darba kārtībā.
Tā kā minētie lēmuma projekti ir iekļauti šīsdienas sēdes darba kārtībā, lūdzu izskatīt lēmuma projektu “Par deputātes Ingrīdas Circenes atsaukšanu no Sociālo un darba lietu komisijas”.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 64, pret – 13, atturas – 2. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputātes Ingrīdas Circenes ievēlēšanu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – 3, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Jāņa Reira atsaukšanu no Publisko izdevumu un revīzijas komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputātes Māras Ceriņas ievēlēšanu Publisko izdevumu un revīzijas komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Lēmuma projekts pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputātes Māras Ceriņas ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret un atturas – nav. Lēmuma projekts pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Arta Kampara atsaukšanu no Saimnieciskās komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 75, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Arta Kampara ievēlēšu Eiropas lietu komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par –74, pret – nav, atturas – 1. Lēmuma projekts pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Edgara Jaunupa atsaukšanu no Publisko izdevumu un revīzijas komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 72, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Edgara Jaunupa ievēlēšanu Nacionālās drošības komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ērika Škapara ievēlēšanu Publisko izdevumu un revīzijas komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 74, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ērika Škapara ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – 2, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ainara Latkovska atsaukšanu no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 69, neviens nav pret, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ainara Latkovska ievēlēšanu Pilsonības likuma izpildes komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 70, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputāta Ainara Latkovska ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret – 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputātes Baibas Brigmanes ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais – lēmuma projekts “Par deputātes Baibas Brigmanes ievēlēšanu Korupcijas, kontrabandas un organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas uzraudzības komisijā”. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 66, pret – nav, atturas – 1. Lēmums pieņemts.
Nākamais dienas kārtības jautājums – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zemes dzīlēm””. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāte Anna Seile.
A.Seile (TB/LNNK).
Godātie deputāti! Izskatāmā dokumenta numurs – 3454. Saņemts 51 priekšlikums.
1.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
Arī 2.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Tas būtībā ir redakcionāls. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
3.priekšlikumu, kurš arī maina institūciju nosaukumus, komisija lūdz atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
4.priekškumu lūdzu atbalstīt. Komisija ir pati sagatavojusi šo priekšlikumu.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
Arī 5.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
A.Seile.
6.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
A.Seile.
Tāpat arī 7.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
8., 9. un 10.priekšlikums – visi ir iesniegti par vienu likuma 8.pantu. Un 8.priekšlikums ir atbalstīts daļēji. Komisija lūdz izteikt šo priekšlikumu kā 9. – atbildīgās komisijas redakcijā, bet 10.priekšlikumu, ko ir sagatavojis vides ministra vietā ministrs Radzevičs, komisija nav atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Pret 8., 9. un 10.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
11.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
12.priekšlikumu ir sagatavojis Juridiskais birojs. Šo priekšlikumu komisija ir atbalstījusi daļēji un ierosina atbalstīt pilnībā 13.priekšlikumu, ko ir sagatavojusi komisija.
Sēdes vadītājs.
Pret 12. un 13.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
Un šajā sakarībā Juridiskais birojs ierosina izslēgt likumprojekta 2. un 3.daļu, tas ir, lūdz atbalstīt 14. un 15. – Juridiskā biroja priekšlikumus.
Sēdes vadītājs.
Pret 14. un 15.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
16.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs. Komisija atbalsta daļēji un lūdz atbalstīt pilnībā 17. – komisijas priekšlikumu.
Sēdes vadītājs.
Tā... Atklājam debates. Debatēs ir pieteicies Valdis Ģīlis. Vai jūs gribētu runāt debatēs? Nē... Tad mēs turpinām.
Tātad par 16. un 17.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
18.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija nav atbalstījusi un lūdz atbalstīt 19. – komisijas sagatavoto priekšlikumu.
Sēdes vadītājs.
Pret 18. un 19.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
A.Seile.
20.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
A.Seile.
21.priekšlikumu, ko sagatavojis Juridiskais birojs, komisija ir atbalstījusi daļēji un izmantojusi to, sagatavojot savu 22.priekšlikumu. Lūdzam atbalstu!
Sēdes vadītājs
.
Pret 21. un 22.priekšlikumu deputātiem nav iebildumu.
A.Seile. 23.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Tāpat komisija ir sagatavojusi arī 24.priekšlikumu. Lūdzam tos atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Pret 23. un 24.priekšlikumu nav iebildumu.
A.Seile.
25.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs.
Komisija atbalstījusi daļēji, izveidojot savu 26.priekšlikumu, kuru lūdz atbalstīt Saeimai.
Sēdes vadītājs.
Pret 25. un 26.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
27.priekšlikumu ir sagatavojis vides ministra vietā ministrs Radzevičs. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
28.priekšlikumu arī ir sagatavojis ministrs Radzevičs. Komisija šo priekšlikumu neatbalsta.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Tāpat komisija neatbalsta 29. – ministra Radzeviča sagatavoto priekšlikumu.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Un arī 30. un 31. – ministra Radzeviča sagatavotos priekšlikumus – komisija nav atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Pret 30. un 31.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
32.priekšlikumā komisija lūdz izslēgt 12.pantu. Lūdzu atbalstu tam.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
33.priekšlikumu ir sagatavojusi komisija. Lūdzam atbalstu.
Sēdes vadītājs
.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
34.priekšlikumu sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
35. un 36.priekšlikumu arī ir sagatavojusi komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Pret 35. un 36.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
37. un 38.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam tos atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile
.
Tāpat komisija ir sagatavojusi 39., 40., 41. un 42.priekšlikumu. Lūdzam šos priekšlikumus atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
43. un 44.priekšlikumu arī ir izveidojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstu Saeimā.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
44.priekšlikumu arī ir ierosinājusi komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
45.priekšlikumu sagatavojis Juridiskais birojs. Komisija atbalstījusi daļēji. Lūdzam atbalstu 46.priekšlikumam, kurā daļēji iekļauts arī Juridiskā biroja priekšlikums.
Sēdes vadītājs.
Pret 45. un 46.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
47.priekšlikumu ir sagatavojusi atbildīgā komisija. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
48.priekšlikumu vides ministra vietā ir iesniedzis ministrs Radzevičs. Komisija nav atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
49.priekšlikumu ir sagatavojusi komisija, tas ir par pārejas noteikumiem. Lūdzam atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
50.priekšlikumu ir izveidojusi atbildīgā komisija. Lūdzam to atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile
.
Un pēdējo – 51.priekšlikumu, kurā ir informatīvās atsauces uz Eiropas Savienības direktīvām, ir sagatavojusi komisija. Lūdzam Saeimas atbalstu.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Seile.
Paldies! Visi priekšlikumi izskatīti.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes dzīlēm”” pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 69, pret un atturas – nav. Likums pieņemts.
Nākamais – likumprojekts – “Grozījums likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Krišjānis Peters.
K.Peters (LPP).
Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Tātad Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir sagatavojusi likumprojektu ar reģistrācijas numuru 473 – “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” trešajam lasījumam. Kopā saņemti 4 priekšlikumi.
1. – finanšu ministra Oskara Spurdziņa priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
2. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
3. – finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
4. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
Visi priekšlikumi izskatīti. Komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu trešajā lasījumā.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 82, pret un atturas – nav. Likums “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” pieņemts trešajā, galīgajā, lasījumā.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Plinera, Sokolovska, Kabanova, Aleksejeva, Tolmačova un Buzajeva jautājumu Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrei Inai Druvietei “Par mazākumtautību skolu audzēkņu konkurētspēju, iestājoties Latvijas augstskolās”. Minētais jautājums tiks atdots ministrei.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Urbanoviča, Klementjeva, Ribakova, Agešina un Vidavska jautājumu Latvijas Republikas tieslietu ministrei Solvitai Āboltiņai “Par pasu izsniegšanas termiņiem personām, kas ieguvušas Latvijas Republikas pilsonību”. Minētais jautājums tiks atdots ministrei.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputāta Vjačeslava Stepaņenko iesniegumu un esam viņam piešķīruši bezalgas atvaļinājumu šodien, 16.decembrī.
Izskatām likumprojektu “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā”. Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – Pēteris Kalniņš.
P.Kalniņš (ZZS).
Cienījamie kolēģi! Minētajā likumprojektā trešajam lasījumam Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija nesaņēma nevienu priekšlikumu. Komisijas vārdā lūdzu atbalstīt minēto likumprojektu trešajā lasījumā.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 79, pret un atturas – nav. Likumprojekts “Grozījumi Lauku atbalsta dienesta likumā” pieņemts trešajā, galīgajā, lasījumā.
Nākamais – likumprojekts “Grozījumi Darba aizsardzības likumā”. Trešais lasījums.
Sociālo un darba lietu komisijas vārdā – deputāts Klementjevs.
A.Klementjevs (TSP).
Strādāsim ar likumprojektu “Grozījumi Darba aizsardzības likumā”.
1.priekšlikums ir no Sociālo un darba lietu komisijas. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Klementjevs.
2. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Klementjevs.
3. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
A.Klementjevs.
4. – Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu. Tātad viss?
A.Klementjevs.
Jā.
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Darba aizsardzības likumā” trešajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par – 86, pret un atturas – nav. Likumprojekts pieņemts.
Nākamais – likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Trešais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – Vilnis Edvīns Bresis.
V.E. Bresis (ZZS).
Godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.3461. Esam saņēmuši Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trīs priekšlikumus.
1. – deputāta Māra Grīnblata priekšlikums. Ir noraidīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
V.E.Bresis.
2.priekšlikums, kurš faktiski balstās uz 1.priekšlikumu, tāpat ir noraidīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
V.E.Bresis.
3. – Labklājības ministrijas parlamentārās sekretāres Lūkas priekšlikums. Komisija to ir pārstrādājusi un izteikusi savā redakcijā. Tāpēc lūdzu 3.priekšlikumu arī noraidīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
V.E.Bresis
.
4.priekšlikumu lūdzu atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
V.E.Bresis.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu pieņemt trešajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta "Grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām"" trešajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par – 78, pret un atturas – nav. Likumprojekts pieņemts.
Nākamais – likumprojekts "Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā". Trešais lasījums.
Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā – Ēriks Zunda.
Ē.Zunda (TP).
Godātais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Šinī apjomīgajā dokumentā (izskatāmais dokuments ir nr.3462) ir saņemti kopā 17 priekšlikumi. Pamatā tie ir Juridiskā biroja un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumi, kas ir precizējoši un samērā vienkārši. Lūdzu izskatīsim priekšlikumus to iesniegšanas secībā.
1.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
2.priekšlikums... Mirklīti, ļoti daudz lapas. Grūti šķirt.
2.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
3. – komisijas priekšlikums. Atbalstīt.
Sēdes vadītājs
.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
4. priekšlikums. Atbalstīt.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
5.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
6.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
7.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
8.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
9.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
10.priekšlikums. Arī ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
11.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs
.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
12.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
13.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
Ē.Zunda.
14.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
Ē.Zunda.
15.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
Ē.Zunda.
16.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Nav iebildumu.
Ē.Zunda.
17.priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs
.
Deputātiem nav iebildumu.
Ē.Zunda.
Kolēģi, mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus. Aicinu balsot par likumprojektu trešajā lasījumā!
Sēdes vadītājs.
Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 85, pret un atturas – nav. Likumprojekts "Grozījumi Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā" pieņemts.
Nākamais – likumprojekts "Par koku un apaļo kokmateriālu uzskaiti darījumos". Trešais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā – deputāts Jaundžeikars.
Dz.Jaundžeikars (LPP).
Godājamais sēdes vadītāj! Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.3468. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir sagatavojusi trešajam lasījumam likumprojektu "Par koku un apaļo kokmateriālu uzskaiti darījumos". Pavisam ir saņemti 11 priekšlikumi.
1.priekšlikums – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
2.priekšlikums – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisijā atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
3.priekšlikums – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
4. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
5. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
6. – atbildīgās komisijas sagatavots priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
7. – Zemkopības ministrijas priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
8. – atbildīgās komisijas sagatavots priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs
.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
9. – Juridiskā biroja priekšlikums. Komisija atbalstījusi.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
10. – atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu.
Dz.Jaundžeikars.
11. – arī atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.
Lūdzu atbalstīt likumu trešajā, galīgajā, lasījumā.
Sēdes vadītājs.
Deputātiem nav iebildumu. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par – 71, pret un atturas – nav. Likums "Par koku un apaļo kokmateriālu uzskaiti darījumos" trešajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu, kolēģi, reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Informācijai lūdz vārdu deputāte Sarmīte Ķikuste. Lūdzu!
S.Ķikuste (JL).
Cienījamie kolēģi! Iedzīvotāju demogrāfiskās apakškomisijas sēde tūlīt pēc plenārsēdes beigām Sociālo un darba lietu komisijas zālē.
Sēdes vadītājs.
Vārds izdrukas nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam.
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).
Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Boriss Cilevičs, Māris Gulbis, Oskars Kastēns, Juris Dobelis, Vilis Krištopans, Vitālijs Orlovs, Ināra Ostrovska, Anna Seile, Vjačeslavs Stepaņenko, Māris Kučinskis, Pēteris Tabūns, Arvīds Ulme. Paldies.
Sēdes vadītājs.
Līdz ar to 16.decembra sēde tiek slēgta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!