• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par samilzušo korupcijas problēmu Rumānijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.12.2004., Nr. 201 https://www.vestnesis.lv/ta/id/98123

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ekonomikas ministrijas un Tautsaimniecības padomes sadarbību

Vēl šajā numurā

17.12.2004., Nr. 201

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par samilzušo korupcijas problēmu Rumānijā

Procedūra: rezolūcija
Debates: 2004.gada 15.decembrī
Balsojums: 2004.gada 16.decembrī

Eiropas Parlaments «cer un tic», ka Rumānija varētu pievienoties ES 2007.gada janvārī – tā teikts Eiropas Parlamenta 16.decembrī pieņemtajā rezolūcijā. «Ziņojums ir uzmundrinošs, bet prasīgs. Prasīgs, bet draudzīgs» – tā apstiprināto dokumentu raksturo ziņotājs Pjērs Moskovisi (Francija). Deputāti apsveic Rumānijas sasniegto progresu politisko kritēriju pildīšanas jomā, vienlaikus norādot, ka vēl palicis daudz darāmā tādās jomās kā valsts pārvaldes un tiesu sistēmas reforma, korupcijas apkarošana, mazākumtautību un bērnu aizsardzība, policijas dienestu veiktie pasākumi cilvēktiesību pārkāpumu novēršanā, ka arī enerģijas padeves sistēmu drošība.
Rezolūcijas priekšlikumā izteikta cerība, ka Rumānija būs gatava parakstīt pievienošanās līgumu ES jau 2005.gadā, kas ļautu tam stāties spēkā 2007.gada janvārī. Tāpat tiek norādīts, ka pret Rumāniju attieksies tādas pašas drošības klauzulas kā pret pārējām kandidātvalstīm, kas nopietnu pārkāpumu gadījumā ļaus to saukt pie atbildības.
Līdzīgi kā Eiropas Komisijas oktobra ziņojumā, EP atzīst, ka Rumānija pilda Kopenhāgenas kritērijus un garantē valsts iestāžu stabilu darbību. Tomēr Rumānijai jāturpina reformas tieslietu jomā, jāstrādā pie valsts pārvaldes kapacitātes celšanas, kā arī nopietnāk jāpievēršas korupcijas apkarošanai. Parlaments atkārtoti norāda, ka Rumānijai jāveicina «neatkarīgākas un profesionālākas tiesu sistēmas» veidošanās. No darāmajiem darbiem uzskaitīta arī sociālās nodrošināšanas un veselības sistēmas reformas turpināšana, īpaši uzlabojot situāciju psihiatriskajās slimnīcās.
Rezolūcija un deputātu izteikumi debatēs norāda, ka «galvenais satraukuma avots» Rumānijā arvien ir korupcija. Šajā sakarā parlamentārieši pauž neizpratni par to, ka tikai daži ar korupcijas gadījumiem saistīti tiesu darbi vainagojušies panākumiem. Rezolūcijā izteikta arī prasība izstrādāt atbilstošu nacionālās likumdošanas bāzi bērnu aizsardzībai un pret romiem vērstās diskriminācijas novēršanai. Konstatējot, ka romu mazākumtautības diskrimināciju Rumānijā var dēvēt par «plaši izplatītu», deputāti aicina tās valdību veltīt papildu pūles, lai risinātu problēmas minētajā jomā, īpaši izmantojot izglītības programmas.
Rezolūcija nav juridiski saistoša, tomēr uztverama kā vērā ņemama rekomendācija Rumānijai, tiecoties uz dalību Eiropas Savienībā, jo Eiropas Parlamentam jāapstiprina visi pievienošanās ES līgumi.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!