• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ja ikviens tik zemē sētu.... Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2004., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrais latvietis aiz Krišjāņa Valdemāra
Nodibināts Jāņa Bisenieka fonds

Vēl šajā numurā

10.12.2004., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ja ikviens tik zemē sētu…

27.novembrī simtgadi svinēja leģendārā latviešu mecenāta Augusta Dombrovska dibinātā bezalkohola biedrība “Ziemeļblāzma”, par kuras mājvietu kļuva Augusta Dombrovska dāsnais dāvinājums – Ziemeļblāzmas pils. Kopā ar Burtnieku namā iemitināto Rīgas 2.mūzikas skolu tā turpina būt par nozīmīgu kultūras centru.

ZIEMELBLAZMA002.PNG (123238 bytes)
Krišjāņa Barona stādītais ozols pie Burtnieku mājas
Foto: Jeļena Kopītiča

Aicinot tautu uz skaidru prātu, kas panākams caur zināšanām, kultūru un veselīgu dzīvesveidu. Augusts Dombrovskis mudināja uz aktīvu pozitīvu sabiedrisku darbību. Ziemeļblāzmas pilī darbojās kori, notika teātra izrādes, zaļumu svētki un priekšlasījumu vakari. Bet Piektā gada revolūcijas un Pirmā pasaules kara laikā te darbojās bērnu patversme un latviešu strēlnieku aprūpes centrs.
Gadu ritumā Latvijā ir mainījušās valsts varas un “Ziemeļblāzmas” juridiskā piederība, bet nemainīga palikusi šīs pils gaismas nesējas sūtība. Ar 1989.gadu atjaunota bezalkohola biedrības darbība saskaņā ar Augusta Dombrovska novēlējumu – lai nams darbotos pretalkohola mērķiem. Biedrību vada ārste Ciemvalda Lūkina.
Veselīgu dzīvesveidu veicina visas kultūras pils aktivitātes – daudzie pulciņi (deju, mūzikas, valodu, sporta u.c.), kuros darbojas ne vien Vecmīlgrāvja, bet arī plašākas apkārtnes bērni un pieaugušie, dažādu tautību pārstāvji. Tas veicina arī sabiedrības integrāciju. Visspilgtāk tas parādās mūzikas skolā, kuras vajadzībām pie vēsturiskās Burtnieku mājas nesen uzcelta skaista piebūve. Te mācās dažādu tautību bērni un mācības notiek latviešu valodā, lai gan latviešu bērni te ir mazākumā. Plašas apkārtnes bērnu kopāsanākšanu veicina arī “Ziemeļblāzmas” bezalkohola biedrības rīkotie bērnu svētki.
Jubilejas koncertā Ziemeļblāzmas kultūras pilī muzicēja Vecmīlgrāvja mūzikas skolas audzēkņi, apvienotais koris Arnolda Skrides vadībā dziedāja Jāzepa Vītola savulaik speciāli biedrības dibināšanai sacerēto kantāti ar Leona Paegles vārdiem, tautasdziesmas skandēja koklētāja Maija Cālīte. Tika nolasīta Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas apsveikuma vēstule un apsveikuma telegrammas no radniecīgām biedrībām Igaunijā un Lietuvā. Ziemeļblāzmas pilī mītošā Vecmīlgrāvja bibliotēka aicināja uz interesantu fotoizstādi par biedrības un kultūras pils darbību no pašiem sākumiem līdz mūsdienām.
Daudzie apsveicēji īpaši uzteica bezalkohola biedrības entuziastu darbu jauniešu vidū. Ir izveidots Atturības un veselīga dzīves veida fonds Latvijas Universitātē, interešu grupas skolās Lubānā, Cēsīs un Valmierā. 2002.–2003.gadā “Ziemeļblāzma” piedalījās Latvijas valsts alkohola patēriņa samazināšanas un alkoholisma ierobežošanas programmas 2004.–2008.gadam izstrādē. Kopš 1994.gada biedrība ir lielākās starptautiskās atturības organizācijas “International Organization of Good Templars” (IOGT) asociatīvā locekle.
Nerimtīga un droši vien mūžīga ir cilvēku cīņa starp vēlmi aizmirsties un apreibināties un apzinātu nepieciešamību paturēt skaidru prātu. Tāpēc nemainīgas ir “Ziemeļblāzmas” aizstāvētās vērtības un nenovērtējams Augusta Dombrovska devums latviešu tautai.

Natālija Cimahoviča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!