• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dārgā eira satrauc speciālistus finanšu ministrus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2004., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rumānija beidz sarunas par iestāšanos ES

Vēl šajā numurā

10.12.2004., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Dārgā eira satrauc speciālistus finanšu ministrus

EIRO_MONETAS.PNG (131049 bytes)
Foto no Eiropas Komisijas audiovizuālās bibliotēkas

Šonedēļ eiras kurss pret ASV dolāru sasniedza jaunu rekordu – 1,3468 dolāri par eiru. Iepriekš augstāko vērtību eira bija sasniegusi pagājušās nedēļas beigās.
Uztraucoties par eiras vērtības kāpšanu, kas būtiski kaitē Eiropas ekonomikai, eiraszonas 12 valstu finanšu ministri kopā ar Eiropas Centrālo banku jau pirmdien kolektīvi lūdza ASV mainīt savu ekonomisko politiku. Politiķi vērsuši ASV uzmanību uz to, ka vājā dolāra un spēcīgākas eiras apvienojums kaitē ekonomiskajai izaugsmei Eiropā un visā pasaulē.
“Visām lielākajām valstīm un ekonomiskajiem reģioniem aktīvāk jācenšas mazināt globālo nelīdzsvarotību, īstenojot atbilstošu ekonomisko politiku,” uzsvērts paziņojumā, ar to saprotot nepieciešamību ASV ierobežot savu budžetu un tirdzniecības deficītu. Nīderlandes finanšu ministrs un pašreizējais eiras grupas priekšsēdētājs Gerits Zalms teica, ka ASV jāpaaugstina depozītu procentlikmes, bet Japānai un Eiropas Savienībai (ES) jāstimulē ekonomiskā izaugsme ar fundamentālām ekonomiskajām reformām.
Arī vairāki Latvijas uzņēmēji jau norādījuši, ka vājais dolārs rada zaudējumus uzņēmējdarbībai. Stipra eira īpaši neizdevīga ir tiem uzņēmējiem, kas izejmateriālus produkcijai iepērk eirās, bet saražoto produkciju realizē tirgū par dolāriem.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!