• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas iedzīvotāju iespējām ārstēties Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas valstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2004., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97685

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pozīciju Eiropas Savienības Ekonomikas un finanšu ministru padomes sanāksmē

Vēl šajā numurā

09.12.2004., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas iedzīvotāju iespējām ārstēties Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas valstīs

Pēc Latvijas pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) daudzi iedzīvotāji aktīvi interesējas par iespējām saņemt ārstniecisko palīdzību ārvalstīs. No 2004.gada 1.maija arī Latvijas iedzīvotājiem ir radusies iespēja saņemt plānveida veselības aprūpi Eiropas Savienības dalībvalstīs vai Eiropas ekonomiskās zonas valstīs (EEZ). Tomēr Latvijā, tāpat kā pārējās ES valstīs, ir noteikti ierobežojumi veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai ES vai EEZ valstīs. Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (VOAVA) skaidro iespējas un nosacījumus šo veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai.
No 2004.gada 1.maija VOAVA izsniedz dažādu veidu veidlapas, lai Latvijas iedzīvotājiem, dodoties uz ES valstīm, tiktu nodrošināta veselības aprūpe. Visbiežāk tiek izsniegta E-111 veidlapa, kas nodrošina neplānotas un neatliekamas palīdzības saņemšanu Latvijas iedzīvotājiem, īslaicīgi uzturoties Eiropas Savienībā vai EEZ valstīs. Plānveida veselības aprūpes saņemšanai ES vai EEZ valstīs VOAVA izsniedz E-112 veidlapu.
E-112 tiek izsniegta tikai to veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, kas tiek finansēti no valsts budžeta līdzekļiem Latvijā un ja pacientam ārstēšanās ir nepieciešama dzīvības funkciju nodrošināšanai vai veselības stāvokļa neatgriezeniskas pasliktināšanās novēršanai. Iemesli, kādēļ pakalpojums būtu jāsaņem kādā citā ES valstī, varētu būt vairāki, piemēram, nepieciešamo ārstēšanu iestāde nevar nodrošināt saslimšanas sarežģītības dēļ, nepietiek tehnoloģisko resursu, ārstniecības personāls nav pietiekami pieredzējis konkrētajā gadījumā u.tml. Tātad galvenais nosacījums, pretendējot uz E-112 veidlapas saņemšanu, ir – šāda ārstēšana ietilpst valsts apmaksātajos veselības aprūpes pakalpojumos Latvijā.
Lai saņemtu E-112 veidlapu, ir:
jāraksta iesniegums, kurā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods, adrese un kontakttālrunis, kam jāpievieno pases kopija;
jānorāda, kāda ārstēšanās nepieciešama, kā arī pamatojums, kāpēc tā ir jāsaņem ārpus Latvijas, vēlamā ārstēšanās valsts un ārstniecības iestāde, kā arī iespējamās izmaksas (pamatojoties uz ārstu konsīlija slēdzienu);
jāiesniedz ārstu konsīlija slēdziens, kurā norādīta slimības diagnoze, nepieciešamā ārstēšanās, kā arī tās paredzamā efektivitāte.
Minētie dokumenti aģentūrā ir jāiesniedz personiski (Rīgā, Baznīcas ielā 25, Eiropas lietu nodaļā, 4.stāvā).
Saņemot visu nepieciešamo informāciju, VOAVA izveidotā komisija 30 dienu laikā izvērtē situāciju un pieņem pamatotu lēmumu, par ko rakstveidā informē pacientu. Ja nepieciešams, pacientu var nosūtīt papildu izmeklēšanai vai pieprasīt papildu konsīlija slēdzienu.
Aģentūrai, izvērtējot situāciju un ekonomiskos apsvērumus, ir tiesības izvēlēties ES valsti un ārstniecības iestādi, kurā ārstēšanu varētu veikt. Ja pacients atsakās saņemt pakalpojumu piedāvātajā valstī, aģentūrai ir tiesības atteikt E-112 izsniegšanu. Jāatzīmē, ka E 112 nodrošina tikai nepieciešamās ārstēšanās apmaksu un nesedz nokļūšanas un uzturēšanās izdevumus konkrētajā valstī, kā arī nesedz noteiktās pacientu iemaksas.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!