• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ebreju piemiņas vietu uzturēšanu un saglabāšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.2004., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97471

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Ungārijas aizsardzības sistēmu amatpersonu tikšanos

Vēl šajā numurā

06.12.2004., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ebreju piemiņas vietu uzturēšanu un saglabāšanu

Līgums par kultūras mantojuma aizsardzību Latvijā, ko pirms diviem gadiem parakstīja Latvija un ASV, pilnībā stājās spēkā 17.novembrī, kad Latviju apmeklēja ASV Kultūras mantojuma ārzemēs saglabāšanas komisijas valdes priekšsēdētājs Vorens Millers. Viņš ieradās Rīgā, lai saņemtu Triju Zvaigžņu ordeni.
Līgums paredz abu valdību kopīgu darbu noteikta veida, tai skaitā sinagogu, ebreju kapsētu, kā arī vietu, kur ebreji Latvijā tika nogalināti Otrā pasaules kara laikā, kultūras mantojuma uzturēšanā un saglabāšanā. Līgumā arī paredzēts izveidot ASV un Latvijas divpusējo komisiju kopīgo projektu uzraudzībai.
“17.novembrī notika pirmā oficiālā divpusējās komisijas sēde,” teica V.Millers, “un mums bija lieliska, produktīva diskusija ar diviem ļoti gudriem un aizrautīgiem cilvēkiem – Jāni Asari, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītāja vietnieku un Latvijas divpusējās komisijas pārstāvi, un Arkādiju Suharenko, Latvijas Ebreju kopienas priekšsēdētāju.”
V.Millers tikās arī ar Kultūras ministrijas valsts sekretāru Danielu Pavļutu un Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieku Andri Teikmani, kas pārstāv Latviju starptautiskajā darba grupā sadarbībai holokausta izglītības, izpētes un piemiņas jomā. Amatpersonas apmainījās ar informāciju par projektu Žaņa Lipkes, Latvijas ebreju glābēja Otrā pasaules kara laikā, un holokausta upuru piemiņai.
Abas puses uzsvēra šo projektu nozīmību vēsturiskās patiesības noskaidrošanā – taisnīguma vārdā, kā arī lai šādi notikumi nekad vairs neatkārtotos. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ir svarīgi piemiņas vietu saglabāšanā iesaistīt pašvaldību pārstāvjus, lai tie justos kā šo vietu saimnieki.
2002.gada oktobrī Latvija bija pirmā no Baltijas valstīm, kas ar minēto ASV komisiju parakstīja mantojuma saglabāšanas līgumu. Vienošanās oficiālais nosaukums ir “LR valdības un ASV valdības līgums par noteiktu kultūras mantojuma objektu aizsardzību un saglabāšanu”, ko Latvijas valdības vārdā parakstīja kultūras ministre.

ASV vēstniecības Preses un kultūras nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!