• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Melnās kafijas vakarā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā 30.novembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.2004., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/97318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.12.2004., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Melnās kafijas vakarā Nacionālajā aizsardzības akadēmijā 30.novembrī:

Augsti godātais Nacionālo bruņoto spēku komandiera kungs! Augsti godātais rektora kungs! Virsnieki, kadeti, viesi!
Mēs šovakar atceramies un godinām tos 14 kadetus, kas ziedoja dārgāko, kas mums katram ir, – savu dzīvību, lai cīnītos par savas tēvu zemes brīvību, savas virsnieku mācību gaitas vēl pat neiesākuši. Tieši šajā pašā vakarā 1919.gadā, kad atgriezās kadeti, lai nākamajā dienā sāktu savas mācības jaundibinātajā Karaskolā, šie 14 neatsaucās uz vakara jundu, un viņu karjera jau bija beigusies kara laukā. Viņus pieminot, gan karaskola, gan tās mantiniece, mūsu bruņoto spēku Aizsardzības akadēmija, godina šo jauno cilvēku pašaizliedzību, tēvzemes mīlestību un viņu drosmi, jo drosme ir karavīra visraksturīgākā īpašība, un jebkuram, kurš savu dzīvi, savu darbu grib saistīt ar bruņotajiem spēkiem, drosme ir pats pirmais priekšnoteikums. Drosme, gatavība doties cīņā ar mērķi aizstāvēt savu dzimteni, savu valsti un tās intereses.
Tālākos gados Karaskolai veidojās savas tradīcijas. Tagad, pēc neatkarības atgūšanas, mēs cenšamies šīs tradīcijas atjaunot, tā uzsverot to turpinātības saiti un to likumisko saiti, kas vieno tagadējo brīvo un neatkarīgo Latvijas Republiku ar to, kura tika dibināta 1918.gada novembrī, bet par kuru vēl tik sīvi bija jācīnās veselu gadu vēlāk.
Šobrīd mēs varam būt droši par savas tēvu zemes teritoriālo integritāti un drošību, cik nu šajā modernajā terorisma apdraudētajā pasaulē jebkura valsts var justies droši. Taču visā pasaulē regulāri uzplaiksnī dažādi konflikti, dažādi saspīlējumi un, lai mēs savai valstij varētu nodrošināt to drošību un aizsardzību, ko gūstam NATO alianses paspārnē, arī mums ir jābūt gataviem ar saviem cīņas spēkiem, arī mums ir vajadzīgi bruņotie spēki un tādi, kas ir visaugstākā profesionālā sagatavotības līmenī.
Kadeti, šovakar jūs uzrunājot, es vēlētos uzsvērt, ka jau šajā īsajā laikā Latvijas bruņotie spēki visos savos kontaktos ar citu valstu pārstāvjiem ārzemēs ir ieguvuši visaugstāko atzinību un vislabākās atsauksmes. Jums katram, savu karjeru uzsākot un turpinot, vienmēr ir jāpatur prātā, ka jūsu veikums, jūsu darbs un stāja atspoguļosies uz visiem mūsu bruņotajiem spēkiem, uz mūsu valsti. Jūsu labie darbi, tā slava, ko jūs iegūsit, būs arī viņu slava un gods viņiem un mūsu valstij. Ja kaut kas neizdosies, tad kauns par to un negods arī būs visiem dalīts – gan bruņotajiem spēkiem, gan valstij. Tamdēļ karavīram vairāk nekā daudzām citām profesijām ir šī dubultā atbildība – gan nepieciešama drosme riskēt ar savu dzīvību, gan vienmēr augstu turams šis karavīra gods, jo no karavīra stājas visi rauga arī valsts godu vairāk par daudzām citām profesijām. Es novēlu jums visiem ar lepnumu un ar godu kalpot zem Latvijas karoga!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!