• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tapis plāns inovāciju veicināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.2004., Nr. 181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uz domas spārniem savai pilsētai

Vēl šajā numurā

13.11.2004., Nr. 181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tapis plāns inovāciju veicināšanai

12. novembrī konferencē tika sniegts ieskats par vairāk nekā divus gadus ilgušo inovāciju veicināšanas projektu “RIS Latvija”. Tā īstenotāji atskaitījās par darbības laikā paveikto un apsprieda turpmākās ieceres.

Projekts “RIS Latvija” sākts 2002. gada 1. aprīlī kā daļa no Eiropas Savienības 5. ietvara programmas. Tā mērķis bija attīstīt labvēlīgu politisko un tautsaimniecisko vidi inovatīviem uzņēmumiem un uz zināšanām balstītai ekonomikai. Projektu īstenoja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Latvijas Tehnoloģiskais centrs, Rīgas reģiona attīstības padome un Reinzemes-Pfalcas Inovāciju vadības sabiedrība.
Šā projekta īstenošana ļāva Latvijai pievienoties tā dēvētajam Eiropas inovatīvo reģionu tīklojumam, kas apvieno vairāk nekā 100 Eiropas reģionu, un dalīties pieredzē ar partneriem. Darba gaitā noskaidrota Latvijas situācija ino-vatīvās vides veidošanā. Pētījumi veikti četrās jomās – uzņēmumu vajadzību analīze saistībā ar inovācijām, inovāciju kapacitāte Latvijas pētniecības institūcijās, inovāciju atbalsta institūcijas un līdzekļu pieejamība inovāciju finansēšanai.
Noteiktas galvenās problēmas, kuras kavē inovācijām labvēlīgas vides tapšanu. To vidū minams zinātnes un uzņēmējdarbības jomu nošķīrums, nepietiekama uzņēmēju kompetence tirgus situācijas izpratnē, kā arī problēmas, kas saistītas ar zinātnes un uzņēmējdarbības infrastruktūras atpalicību.
Balstoties uz veiktās analīzes rezultātiem, “RIS Latvija” projekta ietvaros nākamajiem plānošanas gadiem tika izstrādāti vairāki valsts atbalsta programmu modeļi, kuri iekļauj arī sekmīgāku uzņēmējdarbības motivāciju un tās tuvināšanos akadēmiskajai videi. Atzīmējot virkni mūsu valstij būtisku sasniegumu ekonomikā pēdējos gados, Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Ilga Preimate atzina arī būtiskus trūkumus, to skaitā nepilnības inovatīvajā sistēmā, tādēļ uzskata “RIS Latvija” veikto darbu situācijas atspoguļošanai valstī un izstrādāto rīcības plānu par vērtīgu soli tautsaimniecības attīstībā.
Projektā īpaša uzmanība tika pievērsta reģionālās inovāciju stratēģijas plāna izstrādei. Īpašu uzmanību reģioniem liek pievērst lauku ekonomiskā pasivitāte un zemais iedzīvotāju ienākuma līmenis salīdzinājumā ar lielākajām pilsētām. Tāpēc tika izveidota Rīgas reģiona inovāciju programma, kura var kalpot par modeli citiem Latvijas reģioniem. Radīti arī četri jauni projekti, no kuriem viens jau apstiprināts.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!