• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Reģionālo un tradicionālo minoritāšu valodu starpgrupu Eiropas Parlamentā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2004., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 9.novembra sēdē

Vēl šajā numurā

11.11.2004., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Reģionālo un tradicionālo minoritāšu valodu starpgrupu Eiropas Parlamentā

Otrdien, 9.novembrī, Eiropas Parlamentā (EP) tika izveidota Reģionālo un tradicionālo minoritāšu valodu starpgrupa. Par tās vadītāju ievēlēts ungāru sociālists Čaba Tabajdi.
Jau agrāk šajā starpgrupā bija pieteikusies Latvijas deputāte Tatjana Ždanoka. Otrdien starpgrupas sēdi apmeklēja arī deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.
Sanākušie deputāti apsprieda un precizēja iespējamo problemātiku starpgrupas sagaidāmajā darba plānā. Notika debates par to, kā precizēt un pareizi interpretēt minoritāšu problemātiku, kam Eiropas Savienības valstīs ir dažāda vēsture un īpatnības.
Izradījās, ka T.Ždanoka jau iepriekš pieteikusi apspriešanai tematu par Izglītības likumu Latvijas krievu skolās, ko Č.Tabajdi jau aicināja apspriest nākamās nedēļas laikā Strasbūrā. T.Ždanoka kā Latvijas situācijas skaidrotāju pieteica Latvijas Saeimas deputātu Borisu Cilēviču.
Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Ģirts Valdis Kristovskis šajā sēdē norādīja, ka Reģionālo un tradicionālo minoritāšu valodu starpgrupai, viņaprāt, nevajadzētu tik strauji ķerties pie jautājuma skatīšanas, ko jau neskaitāmas reizes skatījušas dažādas cilvēktiesību organizācijas un augstie komisāri. Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka šā gada laikā vairākkārt EDSO komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfs Ekeuss un Eiropas Padomes cilvēktiesību komisārs Alvaro Hils Robles, kā arī Eiropas Parlamentārās asamblejas izveidota komisija (kas izveidota Krievijas parlamentārās delegācijas spiediena rezultātā) ir atzinusi, ka Latvijā rit mērķtiecīgs darbs sabiedrības integrācijā un ka Izglītības likums Latvijas krievu skolām atbilst pragmatiskiem, akceptējamiem standartiem cilvēktiesību un minoritāšu jomā.
Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka ir nepieņemami, Reģionālo un tradicionālo minoritāšu valodu starpgrupai uzsākot savu darbu, šo jautājumu iekļaut dienas kārtībā kā pirmo, kas minoritāšu jautājumos skatāms Eiropas Parlamentā. Ja EP starpgrupa vēlas šo jautājumu izskatīt, tad jāaicina kompetenti Latvijas speciālisti, nevis jāaprobežojas ar T.Ždanokas pieteikto un pašas aicināto B.Cilēviču, uzskata Ģ.V.Kristovskis.
Ņemot vērā šo Ģ.V.Kristovska viedokli, Reģionālo un tradicionālo minoritāšu valodu starpgrupas vadītājs Čaba Tabajdi piekrita, ka nav pieļaujama problemātikas vienpusēja izskatīšana. Tāpēc tikšanās ar T.Ždanokas organizētajiem viesiem nav uzskatāma par oficiālu, bet par tādu, ko organizē vien ieinteresētie, kas paši to uzskata par vajadzīgu.

EP deputāta Ģ.V.Kristovska birojs Briselē

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!