• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diplomi un valsts atbalsts 20 emeritētajiem zinātniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2004., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad plāns atbilst finansējumam, nevis darba vajadzībām

Vēl šajā numurā

03.11.2004., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diplomi un valsts atbalsts 20 emeritētajiem zinātniekiem

1. novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) 20 izcili Latvijas zinātnieki saņēma valsts emeritētā zinātnieka diplomu.

Pamatojoties uz Ministru kabineta 1995. gada 7. novembra “Nolikumu par valsts emeritētā zinātnieka nosaukuma piešķiršanu” un 1997. gada 11. februāra grozījumiem šajā likumā, Valsts emeritēto zinātnieku padome 2004. gada 8.jūnijā, izskatījusi 52 pretendentu iesniegtos pieteikumus, nolēma saskaņā ar aizklātās balsošanas rezultātiem valsts emeritētā zinātnieka nosaukumu piešķirt 20 zinātniekiem.
LZA prezidents profesors Juris Ekmanis, sveicot konkursa uzvarētājus, atzina, ka zinātnieka dzīves ceļā konkursi ir nepārtraukti, nevienam nav jāstāsta, kas ir konkurss. Nosaukums “valsts emeritētais zinātnieks” nozīmē mūža grantu, un kopš šā gada 1. oktobra tas ir Ls 100 mēnesī.
To piešķir no zinātnei atvēlētā valsts budžeta naudas. “Taču jūs turpināsit savu darbu, bet, galvenais, stāstiet jauniem cilvēkiem par zinātni, zinātnē ir vajadzīgi jauni spēki!” vēlēja LZA prezidents. LZA ģenerālsekretārs profesors Raimonds Valters īsi raksturoja katru emeritēto zinātnieku un šajā raksturojumā bija daudz kopīga – jaunu virzienu aizsākšana, monogrāfijas, simtos skaitāmas publikācijas, autorapliecības un izgudrojumi, augsta prestiža balvas un profesijas noslēpumos apmācītie jaunie speciālisti, sagatavotie jaunie zinātnieki. Diplomus saņēma:
Dr. habil. agr. Arturs Antonijs, Dr. habil. chem. Fricis Avotiņš, Dr. agr. Kārlis Bambergs, Dr. agr. Mārtiņš Belickis, Dr. arch. Oļģerts Buka, Dr. habil. phys. Jurijs Geļfgats, Dr. habil. comp. sci. Eduards Jakubaitis, Dr. med. vet. Kārlis Ķaune, Dr.sc. ing. Videvuds Lapsa, Dr. habil. chem. Ludmila Leite, Dr. habil. med. Arnolds Muižulis, Dr. habil. silv. Rūdolfs Ozoliņš, Dr. habil. paed. Jānis Pokulis, Dr. habil. chem. Andris Strakovs, Dr. habil. sc. ing. Arturs Subačs, Dr. phys. Miralda Trinklere, Dr. biol. Kārlis Vismanis, Dr. biol. Dzidra Zariņa, Dr. habil. med. Ilga Zītare un Dr. habil. paed. Leonards Žukovskis.
Izglītības un zinātnes ministrs Juris Radzevičs, sveicot diplomu saņēmējus, sacīja, ka negribētu būt konkursa komisijas vietā, kad finanšu trūkuma dēļ ir jāatsaka valsts mūža grants daudziem izciliem zinātniekiem, un izteica patiesu pārliecību, ka neviens no jaunievēlētajiem emeritētajiem nespēs aiziet no zinātniskā darba – tas izriet no viņu rakstura.
Kolēģus sveica arī kluba “Emeritus” vadītāja akadēmiķe Rita Kukaine.
Patiess prieks un patiesi vārdi – tie par zinātnieka raksturu. Neaiziet, bet darbu turpināt.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!