• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltkrievijas parlamenta vēlēšanām un referendumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2004., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95756

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēlēšanu pārkāpumiem Ukrainā

Vēl šajā numurā

29.10.2004., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltkrievijas parlamenta vēlēšanām un referendumu

Procedūra:
Komisijas un Padomes paziņojums
Debates: 2004.gada 27.oktobris
Balsojums par rezolūcijas priekšlikumu: 2004.gada 28.oktobris

Vakar, 28.oktobrī, Eiropas Parlaments (EP) ar 449 balsīm “par”, 20 “pret” un 22 deputātiem atturoties pieņēma rezolūciju, kurā uzsvērts, ka 17.oktobra Baltkrievijas parlamenta vēlēšanas un referendums “nav atbildis starptautiskajiem demokrātisku vēlēšanu standartiem un tāpēc nav uzskatāms par brīvu un taisnīgu.” Attiecīgi Baltkrievijas parlamentam nav tiesību pārstāvēt Baltkrievijas tautu, un deputāti neuzskata, ka Aleksandram Lukašenko būtu konstitucionāls pamats, lai kandidētu 2006.gada vēlēšanās.
Eiroparlamentārieši asi nosoda “vardarbīgos Baltkrievijas režīma uzbrukumus” studentiem, vadošajiem opozīcijas pārstāvjiem un žurnālistiem pēc miermīlīgās demonstrācijas Minskā, uzskatot, ka šāda rīcība ir “tālāks solis ceļā uz to, ka prezidents Lukašenko izveidos gandrīz diktatorisku režīmu Baltkrievijā”. Deputāti aicina Komisiju, Padomi un dalībvalstu valdības “pēc iespējas stiprināt savu politiku attiecībā uz prezidenta Lukašenko un viņa režīma līdzdalībnieku izolēšanu” līdz brīdim, kad režīma elite skaidri demonstrēs vēlēšanos ievērot demokrātijas normas. Viena no šādas izolācijas metodēm ir vīzu atteikšana iebraukšanai ES valstīs.
Eiropas Parlamenta rezolūcija aicina sniegt gan morālo, gan finansiālo atbalstu visiem tiem baltkrieviem, kuri cīnās par neatkarīgas, demokrātiskas un tiesiskas valsts izveidošanu. Īpaši jaizpēta iespējas, “kā atbalstīt neitrālu ziņu pārraidi Baltkrievijas pilsoņiem un kā izveidot īpašu izglītojošu programmu, ar kuru piešķirtu stipendijas Baltkrievijas studentiem, kas vēlas mācīties Eiropas Savienībā”. Deputāti arī izsaka nožēlu, ka “Krievijas valdība ir bez iebildēm atzinusi 17.oktobra vēlēšanu rezultātus”, un aicina ES Padomes priekšsēdētāju šo jautājumu apspriest ES un Krievijas augstākā līmeņa sanāksmes ietvaros, kas notiks 11.novembrī Hāgā.
Vakar, demonstrējot savu atbalstu Baltkrievijas politiskajai opozīcijai un protestējot pret A.Lukašenko režīmu, Eiropas Parlamenta politisko grupu līderi vienojās par 2004.gada Saharova balvas piešķiršanu Baltkrievijas žurnālistu apvienībai. A.Saharova balva izveidota 1988.gadā un tiek piešķirta reizi gadā par domas brīvību. Tās segums naudas izteiksmē ir 50 000 eiru.
Saharova balvas svinīgā pasniegšanas ceremonija notiks Eiropas Parlamenta plenārsēdes laikā decembrī.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!