• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Problēmas uzņēmēju savstarpējos norēķinos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2004., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95439

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reidos ievāc bagātīgu tīklu lomu

Vēl šajā numurā

22.10.2004., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Problēmas uzņēmēju savstarpējos norēķinos

Pieaugot maksājumu termiņiem darījumos, akūta kļūst nepieciešamība pēc saistību izpildes garantijām.

Būtisks faktors, kas apgrūtina Latvijas uzņēmēju komercdarbību, ir norēķinu sistēma pirkuma un pārdevuma darījumos. Šīs problēmas nianses un apjomus ir atklājis nule publiskotais SIA “Creditreform Latvia” veiktais kredītmenedžmenta pētījums. Tas liecina, ka mazie uzņēmumi darījumos ir spiesti kreditēt lielos uzņēmumus. Maksājuma termiņa kavējumi pakalpojuma piedāvātājus nostāda neizdevīgā situācijā un palielina risku mazo un vidējo uzņēmēju sektorā.
Pētījuma dati liecina: Latvijā visizplatītākais noteiktais maksājums ir 15–30 dienas pēc preču piegādes vai darba izpildes. Salīdzinot ar situāciju iepriekšējos gados, var secināt, ka maksājumu vidējie termiņi pieaug. Izvērtējot vidējo noteikto maksājumu termiņu izmaiņas, redzams, ka termiņš ir pieaudzis no 17,4 dienām 2000.gadā līdz 24,1 dienai pērn.
Vidējā maksājuma termiņa pieaugums novērojams arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Skandināvijā, tādēļ situācija Latvijā uzskatāma par Eiropai raksturīgo norišu atspoguļojumu. Atšķirībā no vidējā noteiktā maksājuma termiņa, vidējā maksājuma kavējuma apjoms salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir nedaudz sarucis. Tomēr aptaujas rezultāti rāda, ka ar klientu maksāšanas disciplīnu apmierināto uzņēmēju skaits sarucis no 4,5% 2003.gadā līdz 2,1% šogad.
“Creditreform Latvia” valdes priekšsēdētājs Māris Baidekalns atzīst: Latvijā joprojām ir liels “bezcerīgo” jeb neatmaksāto parādu skaits, savukārt noteiktā termiņā veikto maksājumu kopsumma nesasniedz pat pusi no kopējā darījumu apjoma. Izplatītākie uzņēmumu maksājumu kavējumu iemesli ir debitoru apgrozāmo līdzekļu trūkums un nestabila naudas plūsma. Dati liecina, ka Latvijas tirgū vēl nav attīstījies mehānisms, kas stabilizētu maksājuma attiecības starp pakalpojuma piedāvātājiem un pircējiem.
Saprotams, ka maksājumu aizkavēšanās rada nedrošību pakalpojuma vai preces piedāvātājam, turklāt nav izslēgta iespēja, ka saistības netiek nokārtotas vispār. Banku un kredītiestāžu speciālisti norāda, ka par garantiju maksājuma veikšanai varētu kalpot faktorings. Ar šo pakalpojumu preču piegādātājs jeb pakalpojuma sniedzējs, noslēdzis līgumu ar faktoringa kompāniju, laikus var nodrošināties pret iespējamām partnera maksātspējas problēmām nākotnē, kā arī no kredīta informācijas iegūt informāciju par potenciālo pircēju.
Faktoringa pakalpojuma paketē ietilpst parāda priekšapmaksa, pārdevēja realizācijas grāmatvedības uzskaite, parādu inkasācija un pārdevēja apdrošināšana pret kredītrisku. SIA “NORD/LB Līzings” valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis uzskata, ka sniegtais piedāvājums sniedz papildu iespējas abām darījumā iesaistītām pusēm. Līdztekus vienkāršai debitoru/pircēju finansēšanai tiek plānoti arī citi apgrozāmo līdzekļu servisa risinājumi.
Maksājumu termiņu pieaugums diemžēl uzskatāms par likumsakarīgu un neizbēgamu – pieaugot konkurencei, visā Eiropas Savienībā palielinās uzņēmumu bankrotu skaits. Tāpēc, uzsver eksperti, laikus jānodrošinās pret iespēju, ka parādi kļūst bezcerīgi. A.Birkmanis norāda: “Uzņēmējdarbībā aizvien populārāka kļūst jaunā konkurētspējas filozofija – par debitoru parādu drošumu preču piegādātājs vai pakalpojumu sniedzējs domā jau līguma slēgšanas brīdī, nevis tikai tad, kad sajutis partnera maksātspējas problēmas.”

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!