• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ko rakstīs Eiropas Savienības konstitūcijas deklarācijā?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2004., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95350

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Invaliditāte nav gripa, kas inficē apkārtējos

Vēl šajā numurā

22.10.2004., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ko rakstīs Eiropas Savienības konstitūcijas deklarācijā?

Šajā nedēļā valdība nolēma, ka, parakstot Eiropas Savienības (ES) konstitūciju, tai tiks pievienota deklarācija. Tajā būs norādīts, ka Latvija un Ungārija iebilst pret Eiropas vienotās valūtas saukšanu par “euro”. Kā “Latvijas Vēstnesim” paskaidroja Ārlietu ministrijā, deklarācijā netiks precizēts, kāds vārds lietojams latviešu valodā – “eira” vai “eiro”. Ārlietu ministrijas Eiropas Savienības institūciju nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Dace Dobrāja skaidro, ka “tā ir tikai politiska deklarācija bez konkrētiem precizējumiem. Tas, kuru vārdu lietojam savā valodā, ir mūsu pašu izšķiršanās, deklarācijā tas netiks precizēts”.
ES konstitūciju parakstīs nākamnedēļ, 29. oktobrī, Romā.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Uzziņai:

ES konstitūcijas sākotnējo variantu sagatavoja Konvents. Tajā piedalījās ES esošo un topošo dalībvalstu 105 pārstāvji, nacionālo parlamentu pārstāvji, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas pārstāvji, kā arī novērotāji no ES padomdevējinstitūcijām. Konvents darbu sāka 2002.gada 28.februārī. Tajā darbojās arī vairāki Latvijas pārstāvji.
2003.gada 20.jūnijā Salonikos, Grieķijā, Konventa prezidents iesniedza Eiropadomei Konventa sagatavoto ES Konstitucionālā līguma projekta I (Konstitucionālā daļa) un II (ES Pamattiesību harta) daļu. Eiropadome pagarināja Eiropas Konventa mandātu, lai tas pilnībā pabeigtu ES Konstitucionālā līguma projekta III daļas (ES politikas un darbība) sagatavošanu. 2003.gada 18.jūlijā Konvents iesniedza visu ES Konstitucionālā līguma projektu Eiropadomes prezidentam Silvio Berluskoni.
Konventa sagatavotais konstitūcijas teksts bija pamats Starpvaldību konferences darbam, kas sākās 2003.gada oktobrī un beidzās 2004.gada jūnijā ar 25 ES dalībvalstu vienošanos visos konstitūcijas jautājumos.

Avots: LR Ārlietu ministrija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!