• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sūdzību saistībā ar personu brīvu kustību ES izskatīšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2004., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kases datorprogrammu atbilstību Latvijas normatīvo aktu prasībām

Vēl šajā numurā

21.10.2004., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sūdzību saistībā ar personu brīvu kustību ES izskatīšanu

No šā gada 1.maija Ekonomikas ministrijā darbu sācis SOLVIT koordinācijas centrs. SOLVIT (no angļu val. “solv it” – atrisini šo) centra galvenais uzdevums ir piedāvāt risinājumu iekšējā tirgus problēmām, kas radušās valsts iestāžu darbības rezultātā, nepareizi piemērojot ES tiesību normas. SOLVIT koordinācijas centrā problēmas risināt var gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji bez maksas.
Latvijas SOLVIT centrs ir saņēmis vairāk nekā 20 iedzīvotāju un uzņēmēju sūdzības, no kurām šobrīd trīs tiek aktīvi risinātas, sadarbojoties ar Eiropas Komisiju un atbildīgajām valsts pārvaldes iestādēm.
SOLVIT centrs ir saņēmis Latvijas pilsones, kas dzīvo un strādā Īrijā, lūgumu izvērtēt Īrijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja un Īrijas Vienas pieturas aģentūras lēmuma atbilstību ES tiesību normām, kas nosaka viņai Latvijā izsniegto robežapdrošināšanas līgumu par spēkā neesošu Īrijas teritorijā. Šā gada septembrī apdrošināšanas akciju sabiedrība Latvijas pilsonei izrakstīja robežapdrošināšanas līgumu uz viņai piederošo transportlīdzekli, kas ir reģistrēts Īrijā. Robežapdrošināšanas līguma darbības termiņš tika noteikts uz gadu. Kad pilsone Īrijā griezās Vienas pieturas aģentūrā samaksāt nodokli par transportlīdzekli, viņai paskaidroja, ka Latvijā izsniegtais apdrošināšanas līgums Īrijā nav derīgs. Tādu pašu informāciju sniedza arī Īrijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs.
Latvijas SOLVIT centrs ir lūdzis Finanšu ministriju un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju izvērtēt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma normas un izskatīt iespēju minētajā likumā veikt nepieciešamos grozījumus, lai turpmāk apdrošināšanas sabiedrībām un Latvijas iedzīvotājiem nerastos situācijas, kad apdrošināšanas līgums, kas ir izdots saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, netiek atzīts citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, pamatojoties uz ES tiesību normām.
Vēl ir saņemts Francijas pilsoņa, kas studē Latvijas Republikā, lūgums izvērtēt viņam piešķirtās uzturēšanās atļaujas atbilstību ES un Latvijas tiesību aktu prasībām. Francijas pilsonis iesniedza pieprasījumu par termiņuzturēšanās atļaujas piešķiršanu šā gada aprīlī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Kārtojot formalitātes termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai, viņš tika pakļauts procedūrai, kas paredzēta iedzīvotājiem, kas nav ES pilsoņi, un, iesniedzot nepieciešamos dokumentus atļaujas nokārtošanai, tika pieprasīta valsts nodeva – 200 eiro. Termiņuzturēšanās atļauju Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde izsniedza 2004.gada 21.maijā.
Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.225 “Grozījumi 29.04.2003. MK noteikumos Nr.214 “Noteikumi par valsts nodevu par vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem”” ES pilsoņi tiek atbrīvoti no valsts nodevas par termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu. Savukārt MK noteikumos Nr.297 “Kārtība, kādā Latvijas Republikā ieceļo un uzturas Eiropas Savienības pilsoņi un viņu ģimenes locekļi” ir noteikts, ka Eiropas Savienības pilsonis var saņemt termiņuzturēšanās atļauju uz mācību vai studiju laiku akreditētā mācību iestādē Latvijas Republikā. Tā kā termiņuzturēšanās atļauja tika izsniegta 2004.gada 21.maijā, tā saskaņā ar Administratīvā procesa likumu var tikt uzskatīta par apstrīdamu, jo neatbilst tobrīd spēkā esošajām tiesību normām.
Šobrīd Latvijas SOLVIT centrs ir lūdzis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi izskatīt izsniegtās termiņuzturēšanās atļaujas atbilstību spēkā esošajām tiesību normām un, ja iespējams, atmaksāt samaksāto valsts nodevu par termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu.
Kā trešo lietu Latvijas SOLVIT koordinācijas centrs risina Somijas pilsoņa sūdzību par viņa laulātajai, kas ir Krievijas pilsone, piemēroto valsts nodevu par vīzas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu. Somijas pilsonis kopā ar laulāto devās uz Lietuvu, šķērsojot Latvijas teritoriju. Kārtojot formalitātes Latvijas teritorijas šķērsošanai, Latvijas vēstniecība Somijā pieprasīja samaksu par tranzītvīzu 35 eiro apmērā, pamatojoties uz Ministru kabineta 2003.gada 29.aprīļa noteikumiem Nr.214 “Noteikumi par valsts nodevu par vīzas vai uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu un ar to saistītajiem pakalpojumiem”.
Pēc Latvijas SOLVIT centra konsultēšanās ar Eiropas Komisiju, tika secināts, ka iebraukšanas vīzas vai citas līdzīgas prasības, ko piemēro ES pilsoņu ģimenes locekļiem, kas nav kādas dalībvalsts pilsoņi, ir bezmaksas jebkādā gadījumā – ja viņi ieceļo tūrisma nolūkos (saņem pakalpojumus Latvijas teritorijā) vai šķērso Latvijas teritoriju tranzītā, lai dotos uz citu dalībvalsti un tur veiktu uzņēmējdarbību, saņemtu vai sniegtu pakalpojumus.
Tāpēc Latvijas SOLVIT centrs ir lūdzis Ārlietu ministriju izskatīt Somijas pilsoņa laulātajai piešķirtās tranzītvīzas atbilstību Latvijas un Eiropas Savienības tiesību normām, kā arī izvērtēt iespēju atgriezt samaksāto valsts nodevu 35 eiro apmērā par vīzas pieprasīšanai nepieciešamo dokumentu izskatīšanu.
Citas Latvijas SOLVIT centrā iesniegtās sūdzības lielākoties skārušas apdrošināšanas jautājumus, tālāk seko transportlīdzekļu reģistrēšanas jautājumi, ievērojams skaits uzņēmēju ir sūdzējušies vai meklējuši palīdzību PVN jautājumos.
Sīkāka informācija pieejama Ekonomikas ministrijas mājas lapā internetā (www.em.gov.lv), sadaļā Eiropas Savienība / SOLVIT.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!