• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu ES bioloģiskās lauksaimniecības rīcības plānam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2004., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par finanšu ministra piedalīšanos Eiropas Savienības Ministru padomes Ekonomikas un finanšu lietās sanāksmē

Vēl šajā numurā

21.10.2004., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu ES bioloģiskās lauksaimniecības rīcības plānam

Pirmdien, 18.oktobrī, Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā, izskatot ES bioloģiskās lauksaimniecības rīcības plānu, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, tāpat kā pārējo ES dalībvalstu ministri, pauda atbalstu šim rīcības plānam, kurš nosaka prioritātes bioloģiskās lauksaimniecības veicināšanā.
Rīcības plānā uzsvērta bioloģiskās lauksaimniecības nozīme pārtikas kvalitātes un reģionālās attīstības politikas attīstībā, kā arī bioloģiskās daudzveidības un neatjaunojamo lauksaimniecības resursu aizsardzībā, īpaši balstoties uz ilgtspējīgumu un dzīvnieku labturību. Secinājumos norādītas vairākas galvenās aktivitātes, lai sekmīgi īstenotu izstrādāto rīcības plānu. Piemēram, vēl aktīvāk jāinformē sabiedrība par norisēm šajā lauksaimniecības sektorā, jāattīsta datu un analīžu vākšana, jādefinē pamatprincipi bioloģiskajā lauksaimniecībā u.c.
Savukārt atsevišķas diskusijas paredzamas par ģenētiski modificēto organismu klātbūtnes pieļaujamību bioloģiskajā lauksaimniecībā, kā arī bioloģiskās un tradicionālās lauksaimniecības līdzāspastāvēšanu.
ES dalībvalstu ministri bija vienisprātis par to, ka ir jāpārskata 1996.gadā sāktā augļu un dārzeņu kopējā tirgus reforma. Tā jāpielāgo tirgus izmaiņām, lielāku uzmanību pievēršot ražotāju atbalstam. Īpaši atbalstāmas šīs nozares ir jaunajās dalībvalstīs, kuras nesen iekļāvušās kopējā tirgū. Tieši jaunajās ES dalībvalstīs augļu un dārzeņu audzēšana sāk strauji attīstīties. Diskusijās arī norādīts, kā reaģēt dažādos krīzes apstākļos, piemēram, neparedzētu un ekstremālu dabas apstākļu gadījumā, kas nodara ievērojamu kaitējumu nozarei. Uzmanība jāpievērš arī patērētāju atbalstam, aktīvāk reklamējot augļu un dārzeņu lietošanu uzturā.
Sanāksmē skarts jautājums par dabas apstākļu nodarītā kaitējuma lauksaimniecībai kompensēšanas iespējām un mehānismiem. Lietuva informēja, ka ir iesniegusi prasību Eiropas Komisijai (EK) par finansiālu palīdzību pavasara salnās cietušajām saimniecībām, kā arī lūdza šo jautājumu izskatīt pēc iespējas ātrāk. M.Roze izteica atbalstu un pievienojās lietuviešu prasībai. ES lauksaimniecības komisārs Francs Fišlers norādīja, ka ir atbalstāms dalībvalsts lūgums palīdzēt šādā situācijā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!