• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Andersena svētki ir klāt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2004., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95241

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jādod iespēja, nevis jāierobežo brīvība

Vēl šajā numurā

20.10.2004., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Andersena svētki ir klāt

Dānijas Karalistes vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts un Dailes teātris 23.oktobrī aicina uz Hansa Kristiana Andersena gada atklāšanas svētkiem, ko ievadīs apgāda “Atēna” rīkotie pasaku lasījumi un Jāņa Lūsēna, Normunda Beļska un Daces Micānes–Zālītes mūzikla “Ikstīte” izrāde.

IKSTENA.PNG (111468 bytes)
Nora Ikstena;
LANGE.PNG (110749 bytes)
Arnolds Skibsteds
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Dāņu pasaku meistara 200 gadu jubilejas svinībām Latvijā bija veltīta 19.oktobra preses konference Dānijas Kultūras institūtā. Tā sākās tikpat neparasti kā pasaka – ar saulaino dziesmu par Laimes zemi no mūzikla “Īkstīte”, ko tāpat kā izrādē dziedāja Rīgas Latviešu biedrības bērnu ansamblis “Knīpas un knauķi”.
Ar jubilejas gada iecerēm un aprisēm žurnālistus iepazīstināja Dānijas vēstnieks Latvijā Arnolds Skibsteds:
– Mēs vēlētos, lai cilvēki visā pasaulē iepazītu Hansu Kristianu Andersenu pēc iespējas labāk un niansētāk. Jo viņš ne tikai sacerēja pasakas, bet bija arī dedzīgs žurnālists, vērīgs ceļotājs un daudzu ceļojumu aprakstu autors, labs stāstnieks un lugu rakstnieks. Viņš bija dzīvs cilvēks ar saviem sapņiem un ilgām, ar iekšējām pretrunām un diezgan sarežģītu raksturu. Un pāri visam – patiess humānists gan mākslā, gan dzīvē. Jubilejas gada pasākumiem jāuzrunā gan plaša publika, gan mazākas mērķauditorijas. Tāpēc ir izveidota vēstnieku komiteja ar Andersena vēstnieku katrā valstī. Šie pienākumi tiek uzticēti sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem, un mēs priecājamies, ka vēstniece Latvijā ir Nora Ikstena. 2005.gada 1. un 2.aprīlī uz Andersena gada svinīgo atklāšanu Kopenhāgenā tiks uzaicināti arī visi vēstnieki, un svētku norisi tiešraidē varēs redzēt miljoniem televīzijas skatītāju.
Nora Ikstena ar gandarījumu vēstīja, ka Andersena jubilejas gada atzīmēšanai nekāds īpašs projekts nemaz nav bijis vajadzīgs:
– Kā redzams, Andersens tautā ir tik populārs un viņa pasakas tik mūsdienīgas, ka nekādi pasākumi, nekādas izstādes, izrādes un lasījumus no augšas nav nepieciešams organizēt, pieteikumi nāk no pašām tautas dzīlēm. Man zvana no vistālākajiem Latvijas nostūriem un ziņo, ka tiekot dibināta Andersena vēstniecības filiāle. Man šis ir tāds goda amats, un pildu to ar prieku. Izrādās, ka Andersens, kas ir Dānijas simbols un lepnums, arī Latvijā ir ļoti tuvs un mīlēts.
Krāsainus vaibstus pasaulslavenā pasaku rakstnieka portretā iezīmēja Dānijas Kultūras institūta direktors Mogens Lange, no drošiem avotiem zinādams stāstīt, ka Hanss Kristians Andersens bijis 185 centimetrus augumā un valkājis 48.lieluma kurpes, viņam garšojis alus un tā joprojām. Viņš pazinis politiķus, “sabiedrības krējumu” un mākslas pasauli. Bijis ļoti aktīvs cilvēks, viens no pirmajiem dāņiem, kas 1840.gadā izmantojis iespēju doties ceļojumā ar vilcienu. Īsi sakot – cilvēks ar miesu un asinīm, kādu to palīdzēs iepazīt arī plašā un daudzveidīgā jubilejas gada programma.
Latvijā plānoto pasākumu sarakstā ir tādas iedaļas kā Literatūra, Teātris un deja, Mūzika, Izstādes un Skolas.
Vilinošs ir bērnu zīmējumu konkurss “Mana mīļākā Andersena pasaka”, kura uzvarētājs balvā saņems braucienu uz Dāniju četrām personām. Līdzīga balva gaidīs arī pasaku konkursa uzvarētāju. Apgāds “Atēna” piesaka H.K.Andersena Kopotās pasakas, ietverot šajā izdevumā divreiz vairāk pasaku nekā līdzšinējos krājumos. 2005.gada 2.aprīlī – tieši rakstnieka 200.dzimumdienā – iecerēts dāvināt visiem Latvijas skolu 4. klašu skolēniem H.K.Andersena pasaku grāmatu, kas tiks izdota sadarbībā ar “Atēnu”.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!