• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar valsts amatpersonām un lauksaimnieku pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju liellopu gaļas tirgū. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2004., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spānijas karaļa un karalienes sniegtajās vakariņās Madridē 2004.gada 18.oktobrī

Vēl šajā numurā

19.10.2004., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar valsts amatpersonām un lauksaimnieku pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju liellopu gaļas tirgū

Vakar, 18.oktobrī, Ministru prezidents un Noziedzības novēršanas padomes priekšsēdētājs Indulis Emsis tikās ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvjiem, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenās muitas pārvaldes priekšnieku Andi Drulli, VID Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka vietnieku Ēriku Zaļenieku, Finanšu policijas pārvaldes direktoru Juri Timšānu, zemkopības ministra padomnieku Jāni Lapši un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) priekšnieku Vinetu Veldri, lai pārrunātu situāciju liellopu gaļas tirgū.
Kopumā I.Emsis atzinīgi novērtēja tiesībsargājošo institūciju pēdējā laika darbu, veicot situācijas izpēti un analīzi liellopu gaļas tirgū, un aicināja turpināt uzsākto darbu. Ministru prezidents uzsvēra: “Notikumi liellopu gaļas tirgū varētu būt precedents līdzīgiem, iespējams, krāpnieciskiem darījumiem arī citās nozarēs, un tāpēc mums ir svarīgi gūt pilnīgas ziņas par notiekošo.”
J.Timšāns pastāstīja, ka, izvērtējot informāciju par pēkšņo liellopu gaļas cenu kritumu šā gada vasarā, tiesībsargājošās institūcijas konstatējušas sešus iespējamos veidus, kā Latvijā nelikumīgā veidā varētu nonākt liellopu gaļa:
1) liellopu gaļas ievešana no trešajām valstīm – apejot muitas kontroli; 2) liellopu gaļas nokļūšana tirgū izmantojot fiktīvu tranzītu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts uz trešo valsti, kā rezultātā no Latvijas izvešanai domātā prece paliek valstī; 3) liellopu gaļas ievešana, kas domāta rezervju maiņai, apgādei, humānajai palīdzībai; 4) liellopu gaļas ievešana un realizēšana no ES valstu uzņēmumiem, kuriem ir preču uzkrājumi, bet nav tiesības tos realizēt ES kopējā tirgū; 5) pēc šā gada 1.maija mazinājusies preču kontrole uz Latvijas robežām ar citām ES dalībvalstīm; 6) nelikumīgi un bez uzskaites izaudzētu un nokautu liellopu gaļas nonākšana iekšējā tirgū.
Tikšanās dalībnieki informēja, ka kopš iepriekšējās tikšanās (šā gada 22.septembrī) veiktas vairākas pārbaudes, kravu svēršanas, kā arī kontroles pasākumi un secināts, ka lielie gaļas pārstrādes uzņēmumi par samērā zemām cenām iepērk liela apjoma gaļas daudzumus no ārvalstīm, bet mazie gaļas pārstrādes uzņēmumi – no vietējiem privātajiem ražotājiem. J.Timšāns informēja, ka septembrī un oktobrī veiktas 47 pārbaudes ar liellopu gaļas pārstrādi saistītos uzņēmumos, 35 gadījumos konstatēti pārkāpumi, tai skaitā desmit gadījumos pārkāpumi bijuši nozīmīgi. Veikti arī 18 auditi, kā rezultātā papildus valsts budžetam uzrēķināts aptuveni 370 000 latu. Piemēram, Latgalē zemākais liellopu gaļas dzīvsvara iepirkums konstatēts 0,37 Ls/kg. Tai pašā laikā gaļas pārstrādātāji no citām valstīm liellopu gaļu iepērk, maksājot aptuveni 1–1,20 latu par kautsvara kilogramu.
Tiesībsargājošo institūciju pārstāvji darīja zināmu, ka tuvākajā laikā tiks saņemta informācija no “Eurostat” par ES uzņēmumu savstarpējiem darījumiem ar liellopu gaļu un pēc tam šī informācija tiks salīdzināta ar Latvijas statistikas datiem.
J.Lapše informēja, ka pēdējā mēnesī liellopu iepirkuma cena būtiski nav mainījušās. Savukārt LOSP pārstāvji uzsvēra, ka Latvijas zemniekiem nākotnē jārauga apgūt jaunus eksporta tirgus – kā ES, tā citu valstu. I.Emsis piekrita, ka valdībai šajā jautājumā savu iespēju robežās jāatbalsta vietējie ražotāji.
Pirmā tikšanās par situāciju liellopu gaļas tirgū notika šā gada 22.septembrī, kad Ministru prezidents uzdeva tiesībsargājošajām institūcijām noskaidrot nezināmās izcelsmes liellopu gaļas nokļūšanas iespējas Latvijā. Šo darbu uzdots koordinēt Finanšu policijas pārvaldes direktoram J.Timšānam.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!