• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Protēžu naudas izkrāpšana - manipulēšana ar personu datiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95005

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 14. oktobrī

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Protēžu naudas izkrāpšana – manipulēšana ar personu datiem

Šobrīd pieejamā informācija par krāpniecību, kuras dēļ valsts par neesošiem tehniskajiem palīglīdzekļiem jeb protēzēm zaudējusi vairākus simtus tūkstošu latu, norāda uz afēru ar personu datiem un pakalpojuma sniedzēju nepietiekamu kontroli.

PROTEZES.PNG (120307 bytes)
Kā izrādās, tehnisko palīglīdzekļu izgatavošana cilvēkiem ar īpašām vajadzībām līdz šim varējusi būt gadiem ilgs noziedzīgas peļņas gūšanas avots simtiem tūkstošu latu vērtībā. Turpmāk šādas afēras sola nepieļaut
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

SIA “Orto Pluss” vairākus gadus pēc kārtas iekasējusi naudu par neesošiem pakalpojumiem – protēžu un ortožu izgatavošanu pēc Labklājības ministrijas (LM) pasūtījuma. Uzņēmums kopš 1999.gada bija uzvarējis LM pārraudzībā esošās valsts aģentūras “Tehnisko palīglīdzekļu centrs” (TPC) rīkotajos konkursos par tiesībām ar to nodarboties. Tādējādi “Orto Pluss” izkrāpis aptuveni 300 000 latu valsts budžeta līdzekļu, kas bija paredzēti tehnisko palīglīdzekļu iegādei.
Krimināllietu pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas par krāpšanu lielā apmērā šā gada 2. augustā ierosinājusi Ekonomikas policijas pārvalde. 6.oktobrī par minēto likumpārkāpumu aizturēti divi “Orto Pluss” valdes locekļi, tajā skaitā – priekšsēdētājs, kurš atbilstoši “Lursoft” datu bāzē pieejamajām ziņām ir 1973.gadā dzimušais Agris B. Vēl viens uzņēmuma valdes loceklis, iespējams, nozieguma organizētājs, atrodas meklēšanā. Aizturētie savu vainu atzinuši, liecina tiesībsargājošo institūciju sniegtā informācija. Pret “Orto Pluss” pārstāvjiem, iespējams, tiks ierosināta krimināllieta arī pēc Krimināllikuma 195.panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, jo ir aizdomas, ka tie krāpšanā iegūtos līdzekļus ieguldījuši kustamajā un nekustamajā īpašumā.

Vismaz pustūkstotis krāpšanas gadījumu

Vērienīgā krāpšana īstenota, izmantojot lielu daudzumu personu datu, informē Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja pārstāve Sintija Kājiņa. Noziegumā vainotais uzņēmums TPC nosūtījis dokumentus par pakalpojumu izpildi, kuros minēti gan tādu personu dati, kam tehniskie palīglīdzekļi tik tiešām nepieciešami, gan citu personu dati, kam it kā izpildīts valsts pasūtītais pakalpojums. Precīzi “Orto Pluss” izmantoto personu datu avoti izmeklēšanas interesēs pagaidām netiek izpausti. Noskaidrots, ka daļa datu, iespējams, iegūta no uzņēmumu darbinieku paziņām un bezpajumtniekiem labprātīgi, daļa – skaidri nelikumīgi, pašiem datu īpašniekiem to nezinot. Tiesībsargājošās institūcijas kopumā noskaidrojušas ap 5000 gadījumu, kad uzņēmums par valsts līdzekļiem it kā izgatavojis protēzes. Taču, turpinot izmeklēšanu, gadījumu skaits varētu vēl pieaugt.

Protēzes “izsniegtas” arī mirušām personām

Pēc TPC sniegtās informācijas, firma “Orto Pluss” bija uzvarējusi vairākos izsludinātajos konkursos valsts pasūtījuma saņemšanai. 2004.gadam paredzētā līgumu summa bija 277 tūkstoši, no kuriem vēl nav samaksāts 61 tūkstotis latu, informē LM Komunikācijas departamenta direktore Lelde Rāfelde.

Uzziņai:

Valsts policijā šā gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 312 krimināllietas pēc Krimināllikuma 177.panta par krāpšanu. No tām atklāta 181.
Šajā pašā laika posmā 2003.gadā reģistrētas 199 krimināllietas pēc minētā panta. No tām atklātas 93.

Balstoties uz saņemtajām iedzīvotāju sūdzībām, Labklājības ministrija šā gada jūlijā lūgusi TPC izvērtēt SIA “Orto Pluss” līguma darbību un uzraudzību.
Veicot pārbaudi, kuras laikā tika pieprasīta informācija gan no “Orto Pluss” pārstāvjiem, gan arī izlases kārtībā apvaicāti pakalpojuma saņēmēji, TPC konstatēja vairākas nepilnības un neatbilstības “Orto Pluss” sniegtajām atskaitēm. Piemēram, neatbilstošas kvalitātes preču izgatavošana, arī protēžu izsniegšana mirušām personām.
Tā kā “Orto Pluss” nav pildījusi līgumā paredzētās saistības, tad TPC ir lauzis līgumu ar šo firmu par ortopēdisko apavu izgatavošanu, pielāgošanu un izsniegšanu, informē L.Rāfelde.
Labklājības ministrija vēl nebija saņēmusi oficiālu Ekonomikas policijas informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem un ierosināto krimināllietu. Ministrija ir lūgusi TPC direktoru ziņot par situācijas attīstību, lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību.

Dokumentācija aizdomas nav radījusi

Visa dokumentācija, ko TPC saņēmis saistībā ar “Orto Plus” darbību, nekādas aizdomas nav radījusi, skaidro centra direktors Romāns Prozorovičs. Proti, valsts apmaksātajam pasūtījumam nepieciešamais iesniegums no personas, kas palīglīdzekli pieprasa, kā arī attiecīgais firmas piesūtītais dokuments par pasūtījuma izpildi atbilduši visām noteiktajām prasībām.
Nelikumības atklājušās TPC, veicot tā pienākumos ietilpstošo kontroli – palīglīdzekļa saņēmēju telefonisku aptaujāšanu izlases kārtībā un saņemot vairākas šo personu rakstiskas sūdzības, skaidro R.Prozorovičs. Šogad, ieviešot centralizētu klientu datu bāzi, aizdomas par “Orto Pluss” nelikumībām apstiprinājušās vēl vairāk, un 6.oktobrī līgums ar uzņēmumu lauzts.
Sadarbības ar “Orto Pluss” pārtraukšanas dēļ klienti necietīšot, skaidro R.Prozorovičs, jo kontrakti par tehnisko palīglīdzekļu izgatavošanu TPC esot vēl ar vairākiem līdzīgiem uzņēmumiem, kuri tagad saņems arī krāpšanā apsūdzētās firmas pasūtījumus. Vienlaikus TPC pastiprinās pasūtījumu kontroli.

 

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!