• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā varasvīri ārzemju radiobalsis apkaroja. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94936

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments iztaujā Barrozu komandu

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā varasvīri ārzemju radiobalsis apkaroja

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents

Pēc Latvijas okupācijas 1940.gadā PSRS varas iestādes veica daudzus un dažādus pasākumus, lai to izolētu no ārpasaules: slēdza ārvalstu vēstniecības, izraidīja ārvalstu korespondentus, izdeva īpašu lēmumu par ārzemju literatūras saņemšanu tikai ar izdevniecības “Inostrannaja ļiteratura” (“Ārzemju literatūra”) Maskavā starpniecību. Ilgus gadus ārzemniekus ielaida tikai dažās Latvijas pilsētās. Latvijas pilsoņu tikšanās ar ārzemniekiem, kā arī ar ciemos atbraukušajiem trimdas latviešiem tika stingri kontrolēta. Tāpat kā pasta sūtījumi uz ārzemēm.

RADIO2.PNG (94444 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Taču šajā totalitārajā režīmā tomēr palika kāda joma, kuru pilnīgi aizliegt un izkontrolēt neizdevās. Tie bija ārzemju raidstaciju radioraidījumi. Lai gan kopš 1940.gada varas iestādes visdažādākajos veidos centās aizkavēt to uztveršanu un dzirdamību, tomēr visi mēģinājumi noslāpēt dažādās ārzemju radiobalsis beidzās neveiksmīgi. Bet dažkārt atgadījās pat gluži neticamas lietas, proti, ārzemju radiobalsis varēja dzirdēt visai plašā apkārtnē.
Par to, kā varas iestādes apkaroja ārzemju radiobalsis un kā vērsās pret tiem, kuru vainas dēļ aizliegtās radiopārraides nokļuva līdz lielākam klausītāju pulkam, stāsta Latvijas Valsts arhīva dokumenti.

Latvijas PSR valsts drošības tautas komisāra
S.Šustina ieteikums veikt visu radiouztvērēju
reģistrāciju

Pilnīgi slepeni

LPSR Tautas Komisāru Padomes priekšsēdētājam

b. Lācim Rīgā

Latv. PSR uztverošā radioraidījumu tīkla attīstība nav nodrošināta ar precīzu uzskaiti. Latv. PSR Sakaru tautas komisariāta Sakaru pārvalde līdz šim nav veikusi visu tipu radiouztvērēju pārreģistrāciju pēc Savienībā noteiktās standarta kartīšu sistēmas.
Precīzas uzskaites trūkums neļauj noteikt radioklausītāju kontingentu, LPSR kopējo un pilsētu radiouztvērēju skaitu un nedod iespēju savākt savlaicīgu simtprocentīgu abonentu samaksu.
Ņemot vērā nepieciešamību dabūt ziņas par radiouztvērēju skaitu, radioklausītāju sociālo slāni, kuriem ir jaudīgi radiouztvērēji, kuri brīvi uztver ārzemju raidstacijas, kā arī ar nolūku laikus ievākt abonenta maksas, no kurām līdzekļus var novirzīt LPSR radiomezglu attīstībai un raidījumu kvalitātes uzlabošanai, es ieteiktu uzdot LPSR Sakaru tautas komisariāta Sakaru pārvaldei visīsākajā laikā veikt visu radiouztvērēju pārreģistrāciju.
Latv. PSR lēmuma projektu pievienoju Jūsu izskatīšanai.

LPSR valsts drošības tautas komisārs

valsts drošības kapteinis S.Šustins

1941.g. 21.aprīlī

LVA, 270.f., 1.apr., 404.l., 61.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

Atzīmes dokumentā:

Saskaņot ar Sakaru pilnvaroto un radiokomitejas priekšsēdētāju (Aleksandrovu un Leimani)

30.IV 41. V.L. (Vilis Lācis)

Lieta Nr.11
Izskatīts Tautas Komisāru Padomes sašaurinātā sastāva sēdē 9.5.41.g.

LPSR Ministru Padomes kara daļas
priekšnieka Šarapova lūgums LPSR valsts drošības ministram A.Novikam sniegt ziņas par Latvijas PSR teritorijā esošajām radiostacijām

Slepeni, Nr.109s, 1947.gada 30.janvārī

Latvijas PSR valsts drošības ministram

biedram A.A.Novikam

Lai iepazītos un pieņemtu attiecīgus mērus tā izpildei, iesniedzu Jums PSR Savienības Ministru Padomes 1947.gada 18.janvāra lēmumu Nr.91-40s “Par padomju radiostaciju uzskaites sakārtošanu”.
Saskaņā ar Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētāja norādījumu lūdzu:
1) iesniegt Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētājam izziņu par Latvijas PSR reģistrētajām un nereģistrētajām radiostacijām;
2) pieņemt nepieciešamos mērus, lai izpildītu minēto PSR Savienības Ministru Padomes lēmumu;
3) iesniegt Latvijas PSR Ministru Padomei Latvijas PSR Ministru Padomes lēmuma projektu šajā jautājumā, ja tas ir nepieciešams.
Jums nosūtīto PSR Savienības Ministru Padomes lēmumu Nr.91-40s lūdzu nosūtīt atpakaļ Latvijas PSR Ministru Padomei kopā ar Jūsu sagatavoto materiālu ne vēlāk par 1947.gada 10.februāri.
Pielikumā: lēmums Nr.91-40s (Izej. Nr.238)

Kara daļas priekšnieks

Administratīvā dienesta apakšpulkvedis Šarapovs

LVA, 270.f., 1.s. apr., 280.l., 5.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

LPSR Valsts drošības ministrijas atteikums
sniegt ziņas par Latvijas teritorijā esošajām
radiostacijām

Nr.1/178, 1947.gada 6.februārī

Latvijas PSR Ministru Padomes kara daļas priekšniekam

b. Šarapovam

Nosūtām atpakaļ Jūsu attieksmi Nr.109 bez izpildes, jo PSRS Ministru Padomes lēmums Nr.91-40s neuzliek mums pienākumu iesniegt jebkādas ziņas par radiostacijām, kuras atrodas Latvijas PSR teritorijā.
Pielikumā: PSRS Ministru Padomes lēmums Nr.91-40s

Latvijas PSR valsts drošības ministrs

ģenerālmajors A.Noviks*

LVA, 270.f., 1.s. apr., 280.l., 19.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

* Dokumentu parakstījis A.Novika vietnieks.

Paraksts – nesalasāms

LK(b)P Rīgas pilsētas komitejas lēmums
par pretpadomju radioraidījumu aizsišanu*

Latvijas komunistiskās (boļševiku) partijas

Rīgas pilsētas komitejas lēmums

Slepeni, 1948.gada 1.novembrī

Latvijas K(b)P Rīgas pilsētas komitejas biroja

protokols Nr.42 § 2

Par neatliekamiem pasākumiem pretpadomju radioraidījumu slāpēšanu

Latvijas K(b)P pilsētas komitejas birojs atzīmē, ka PSR Savienības 1949.gada 19.aprīļa lēmuma Nr.1516/475 ps “Par pretpadomju radioraidījumu slāpēšanu” izpilde pilsētā vēl norit neapmierinoši. Pretpadomju pārraides vairāk nekā 10–12 īsviļņos netiek slāpētas. PSRS Sakaru ministrijas pilnvarotā Latvijas PSR rīcībā tehnisko līdzekļu ir nepietiekami. Tajā pašā laikā vairāki pilsētā esošie īsviļņu raidītāji slāpēšanai netiek izmantoti. Resoru vadītāji nav neko darījuši, lai pastiprinātu savu raidītāju jaudu. Pretpadomju raidījumu slāpēšanai vidējos viļņos netiek izmantotas augstfrekvences iekārtas, kuras atrodas vairākos uzņēmumos.
PSRS Ministru Padomes lēmuma neapmierinoša izpilde vispirms ir izskaidrojama ar to, ka vairāki resoru un uzņēmumu vadītāji neizprot un nenovērtē cīņas ar pretpadomju raidījumiem politisko svarīgumu.
Latvijas K(b)P pilsētas komitejas birojs nolemj:
Lai izpildītu PSR Savienības Ministru Padomes lēmumu par pretpadomju radioraidījumu slāpēšanu:
1. Uzdot “Latvenergo” pārvaldniekam biedram Pavļenko no š.g. 1.novembra nodrošināt raidītāja nepārtrauktu diennakts darbu, lai noslāpētu pretpadomju raidījumus.
2. Uzdot Latvijas Jūras kuģniecības pārvaldes priekšnieka vietas izpildītājam biedram Habalovam nodrošināt ikdienas divu īsviļņu raidītāju piešķiršanu, lai slāpētu pretpadomju pārraides, vienu no tiem – augu diennakti.
Uzdot biedram Habalovam paātrināt jaudīga augstfrekvences bloka izmēģinājumus un nodot to ekspluatācijā ne vēlāk par 1949.gada 15.novembri.
3. Uzdot Civilās gaisa flotes Latvijas atsevišķās vienības priekšniekam biedram Bazčenko no š.g. 1.novembra katru dienu piešķirt slāpēšanai divus raidītājus, vienu no tiem – augu diennakti.
4. Pieņemt zināšanai Rīgas Jūras kara flotes bāzes sakaru priekšnieka majora biedra Lokatņikova paziņojumu, ka viņš katru dienu piešķirs slāpēšanai masu “aizsišanas” stundās divus raidītājus.
5. Pieņemt zināšanai Baltijas kara apgabala sakaru pārvaldes priekšnieka vietnieka pulkveža biedra Hmaras paziņojumu, ka viņš pretpadomju raidījumu slāpēšanai ir piešķīris 5 raidītājus, kuri strādā seansos (pa divarpus stundām diennaktī).
6. Lūgt Baltijas kara apgabala pavēlnieka vietniekam ģenerālpulkvedim I.V.Rogovam dot norādījumu kara apgabala sakaru priekšniekam piešķirt papildus 3–4 radioraidītājus, kā arī papildināt strādājošo raidītāju laiku līdz 5 stundām diennaktī.
7. Pieņemt zināšanai rūpnīcas VEF direktora biedra Gailes paziņojumu, ka pēc tehniskās dokumentācijas iesniegšanas rūpnīcai VEF tiks veikti visi pasākumi, lai izgatavotu pastiprinātājus esošo raidītāju jaudas palielināšanai. (..)

Latvijas K(b)P Rīgas pilsētas komitejas

sekretārs K.Novikovs

LVA, PA.–101.f., 12.apr., 140.a l., 123., 124.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

*krieviski tekstā – zabivka

LPSR Ministru Padomes priekšsēdētāja V.Lāča
un LK(b)P CK sekretāra J.Kalnbērziņa ziņojums
Ministru Padomes priekšsēdētāja vietniekam
V.Molotovam par ārzemju radioraidījumu slāpēšanu
un radiocentra celtniecību

Pilnīgi slepeni, Nr.277s, 1951.gada 5.maijā

PSR Savienības Ministru Padomes priekšsēdētāja

vietniekam biedram V.M.Molotovam

1950.gadā saskaņā ar PSR Savienības Ministru Padomes 1949.gada 30.decembra lēmumu Nr.5918–2221s Rīgas pilsētā ir izbūvēti divi speciāli objekti pretpadomju radioraidījumu slāpēšanai un bez tam piesaistīti dažādu resoru līdzekļi.
Ar republikānisko partijas un padomju organizāciju palīdzību Sakaru ministrijas veiktie pasākumi ievērojami uzlaboja pretpadomju propagandas slāpēšanas darbu un 1951.gada janvārī un februārī BBC un “Amerikas balss” pārraides nevarēja dzirdēt, izņemot atsevišķus gadījumus.
Sākot ar 1951.gada martu, pretpadomju propaganda pa radio pastiprinājās, tā, piemēram, ievērojami pieauga šo radioraidījumu skaits latviešu un lietuviešu valodā, kā rezultātā esošo radiolīdzekļu to slāpēšanai nepietiek un pretpadomju raidījumi Rīgas pilsētā ir dzirdami.
Bez tam Rīgas jūrmala, kura ir Vissavienības nozīmes kūrorts ar daudziem tūkstošiem iedzīvotāju, pretpadomju raidījumiem ir atvērta, jo Rīgas pilsētā esošie radiolīdzekļi savas mazās jaudas dēļ Rīgas jūrmalu no pretpadomju propagandas pilnīgi nenosedz.
Saskaņā ar PSR Savienības Ministru Padomes 1950.gada 4.decembra lēmumu Nr.4809–2091s Rīgas pilsētā bija jāuzceļ lielas jaudas radiocentrs (desmit radioraidītāji pa 4 kW), lai slāpētu pretpadomju radioraidījumus, kuru celtniecību Sakaru ministrija ieplānojusi 1953.gadā.
Lūdzam jūs uzdot PSRS Sakaru ministrijai Rīgas radiocentra celtniecību iekļaut 1951.gada plānā, lai to ekspluatācijā nodotu 1952.gadā.

Latvijas PSR Ministru Padomes

priekšsēdētājs V.Lācis

Latvijas K(b) P CK sekretārs J.Kalnbērziņš

LVA, 270.f., 1.s., apr., 651.l., 220., 221.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

Atzīmes dokumentā:

Atbilde saņemta pa Latvijas K(b)P CK līniju, un radiocentra celtniecība ir atteikta A.Pokalns
7.I 52.g.

Nobeigums sekos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!