• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kaļ būri smēķēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā sargās patērētāja tiesības

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kaļ būri smēķēšanai

Akcija “Elpo tīru gaisu”, ko oktobrī sākusi Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar Veselības veicināšanas centru, iecerēta, lai samazinātu smēķēšanas izplatību un mudinātu nesmēķētājus aktīvi iesaistīties cīņā par savām tiesībām elpot tīru gaisu. Tās mērķis sasaucas ar šābrīža aktualitāti – VM sagatavotajiem priekšlikumiem likuma grozījumiem.

PIPO1.PNG (91443 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Eiropas Savienību (ES) arvien jūtamāk pārņem pretspara vilnis smēķēšanai. Gada sākumā Īrija kļuva par pirmo valsti pa-saulē, kur aizliegts smēķēt darbavietās, arī restorānos, bāros un krogos. Tas Īrijā izraisīja asas diskusijas, tikmēr citas valstis apsver iespējas sekot šai iniciatīvai. Pavasarī ES veselības aizsardzības komisārs Deivids Bērnss izteicies, ka viņš vēlētos redzēt šādu aizliegumu visā ES. Lai izskaustu smēķēšanu publiskās vietās, stingrus aizliegumus noteikusi arī, piemēram, Norvēģija un vairāki ASV štati.
Nule arī ES veselības un patērētāju aizsardzības komisāra amata kandidāts Markoss Kiprijanu, runādams Eiropas Parlamentā, solīja apkarot smēķēšanu un alkohola lietošanu, kā arī veicināt veselīgāku dzīvesveidu. Viņš pauda cerību, ka pēc pieciem gadiem visās ES dalībvalstīs būs noteikti strikti smēķēšanas aizliegumi.

Uzmanības degpunktā – ierobežošana

Pēdējā laikā arī Latvijā šie jautājumi ir dienaskārtībā. Jau vasarā VM aicināja sabiedrību diskutēt par varbūtējiem smēķēšanas ierobežojumiem. Viedokļu dažādība raisīja asu diskusiju, kura joprojām turpinās.
Pagājušajā nedēļā notika arī pirmā atjaunotās Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas sēde. Komisija izstrādā grozījumus vairākos normatīvajos aktos, lai tajos tiktu iekļautas stingrākas normas smēķēšanas ierobežošanā un iestrādāti grozījumi, kas mazinātu cilvēku vēlmi smēķēt. Sēdes dalībnieki vienojušies, ka tiks turpināta nacionālās tabakas uzraudzības programmas izstrāde. Iecerēts, ka programmu varēs prezentēt jau novembrī.
Tikmēr VM nule iesniegusi priekšlikumus grozījumiem likumā “Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu” Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, paredzot daudz stingrākus smēķēšanas ierobežojumus. Kā norāda VM Komunikācijas nodaļa, iesniegtie priekšlikumi papildina un pastiprina Saeimas komisijā jau izskatītos grozījumu projektus.

Fakti:

Slimību, kuru izcelsmē ievērojama loma ir smēķēšanai, ārstēšana stacionārā gada pirmajos sešos mēnešos nodokļu maksātājiem izmaksājusi 12 087 061 latu, liecina Veselības ministrijas aplēses. Šajā laikā stacionārā ārstējušies vairāk nekā 39 tūkstoši slimnieku ar dažādām onkoloģiskām, sirds un asinsvadu, plaušu un kuņģa – zarnu trakta slimībām, kuru izcelsmē liela loma ir smēķēšanai.

“Ja Saeima pieņems ministrijas piedāvātos grozījumus likumā, mēs tuvosimies Īrijas, Zviedrijas un dažu citu Eiropas valstu paraugam. Turklāt tas atvieglos nākotnē paredzamo procesu, par kuru šobrīd runā veselības un patērētāju tiesību aizsardzības komisāra kandidāts Markoss Kiprijanu,” uzskata veselības ministrs Rinalds Muciņš. Ministrs uzsver, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības elpot no tabakas dūmiem tīru gaisu, tādējādi nekaitējot savai veselībai.

Kādi ir varbūtējie aizliegumi

Sagatavotie priekšlikumi paredz, ka tiks aizliegts smēķēt audzināšanas, izglītības, ārstniecības, sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs, kā arī pilnībā izglītības un audzināšanas iestādēs. Savukārt augstskolās drīkstēs smēķēt tikai īpaši iekārtotās telpās, kas aprīkotas ar gaisa ventilācijas iekārtām un atbilst būvnormatīviem. Turklāt kafejnīcās, bāros, restorānos, diskotēkās, deju zālēs drīkstēs smēķēt tikai atsevišķi ierādītā telpā. Pašreiz likums paredz, ka tur smēķēt drīkst tam īpaši norādītās vietās.
Iecerēts arī aizliegums smēķēt pie to ēku fasādēm, kurās izvietotas valsts vai pašvaldību iestādes, ieskaitot teritoriju 10 metru attālumā uz visām pusēm no šīm ēkām, kā arī darbavietās darba un koplietošanas telpās, izņemot atsevišķas telpas, kas speciāli ierādītas smēķēšanai.
Grozījumi likumā arī paredz pilnībā aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās, transporta līdzekļu pieturas vietās, sporta un citu publisku pasākumu laikā, tai skaitā arī stadionos un citās atklātās teritorijās rīkoto pasākumu laikā. Ierosināts arī aizliegt smēķēt, vadot automašīnu. Aizliegumu smēķēt sabiedriskajā transportā varētu papildināt aizliegums smēķēt arī taksometros.
VM ierosinājusi likumā izmantot būvnormatīvā “Publiskās ēkas un būves” lietotos terminus “publiska ēka vai būve”, kas ir ēka vai būve, kurā vairāk nekā 50% ēkas vai būves kopējās platības ir publiskas telpas; “publiska telpa” – sabiedrībai pieejama nedzīvojamā telpā, kurā īslaicīgi var uzturēties un saņemt dažādus pakalpojumus apmeklētāji (piemēram, skatītāji, pacienti, klienti, pircēji, pasažieri); “publiski pasākumi” – sabiedrībai pieejamas dažādu veidu atklātas akcijas (piemēram, sarīkojumi, izrādes, koncerti, sporta spēles, izstādes). Izstrādātie grozījumi paredz, ka pilnībā tiks aizliegts smēķēt publiskos pasākumos, savukārt publiskās ēkās vai būvēs un publiskās telpās drīkstēs smēķēt tikai tam paredzētās, īpaši norādītās un aprīkotās telpās, skaidro VM Komunikācijas daļa. Pašvaldībām tiks dota iespēja aizliegt vai ierobežot smēķēšanu parkos, skvēros, pludmalēs un citās publiskās teritorijās.
VM turpina darbu pie citiem grozījumiem likumā, ierobežojot arī tabakas izstrādājumu reklāmu.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!