• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kazahstānas Republikas prezidenta Nursultana Nazarbajeva sniegtajās valsts vakariņās 2004. gada 8. oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2004., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94877

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kazahstānas un Latvijas biznesa forumā Astanā 2004.gada 8.oktobrī

Vēl šajā numurā

12.10.2004., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kazahstānas Republikas prezidenta Nursultana Nazarbajeva sniegtajās valsts vakariņās 2004. gada 8. oktobrī:

Augsti godātais prezidenta kungs! Ļoti cienītā Sara Nazarbajevas kundze! Ekselences! Dāmas un kungi!
Man ir patiess prieks un gods būt šeit, jūsu valsts galvaspilsētā, prezidenta kungs. Mūsu šodienas darba programmas intensitāte un lietišķums liecināja par abu pušu patiesu interesi sadarboties. Astana mūs sagaidīja ar austrumniekiem raksturīgo viesmīlību un pārsteidza ar vērienīgo un straujo izaugsmi. Savā, mana dzīvesbiedra un visas Latvijas delegācijas vārdā es vēlos pateikties par mums izrādīto laipnību un pretimnākšanu. Mums visiem šis Kazahstānā pavadītais laiks noteikti saglabāsies neaizmirstamā atmiņā.
Šī ir pirmā visaugstākā līmeņa vizīte mūsu valstu attiecību vēsturē, un es vēlētos ticēt, prezidenta kungs, ka šī vizīte iezīmēs jaunu pavērsienu mūsu valstu attiecībās.
Latvijas un Kazahstānas savstarpējo interešu pamatā lielā mērā ir vēsturiskās saiknes – līdzīgie likteņi un pārbaudījumi, kuriem cauri gājušas abas tautas. Abas valstis ir atradušās un joprojām atrodas ģeogrāfiski un stratēģiski nozīmīgās vietās, tās šķērsojuši svarīgi tirdzniecības ceļi, bet šī valstu izdevīgā pozīcija ne vienmēr ir sniegusi labklājību un pārliecību par drošību to tautām.
Es nekļūdīšos, ja teikšu, ka uzdevumi, kas mūsu valstīm jārisina nākotnē, arī ir līdzīgi. Šodien Latvija un Kazahstāna veiksmīgi sadarbojas starptautiskajās organizācijās, notiek savstarpēja tirdzniecība, attīstās cita veida sadarbība. Tas viss jādara, lai nākamajām paaudzēm nebūtu jāsaskaras ar to, kas pārdzīvots pagātnē.
Prezidenta kungs!
Šī vizīte ļauj izvērtēt paveikto 12 gadu laikā, kopš nodibinātas attiecības starp mūsu valstīm, un aptvert, cik liels vēl ir sadarbības potenciāls. Straujās izmaiņas abu valstu sabiedriskajā un ekonomiskajā dzīvē – gan Latvijas, gan Kazahstānas atvērtība integrācijas un globalizācijas procesiem – sniedz pārliecību, ka mūsu valstu turpmākā sadarbība balstīsies uz savstarpēju sapratni, uzticēšanos un kopējām interesēm.
Kopš neatkarības atjaunošanas Latvija ir ļoti daudz darījusi, lai sasniegtu savus stratēģiskos mērķus – pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā un Ziemeļatlantijas aliansē. Manuprāt, šodienas Latvijas statuss paver vēl plašākas sadarbības iespējas arī starp mūsu valstīm.
Ir lieki skaidrot ekonomisko saišu nozīmi valstu attiecībās. Mani šai vizītē pavada liela Latvijas uzņēmēju delegācija, un ir pamats domāt, ka tās klātbūtne palīdzēs tālākai valstu ekonomisko kontaktu attīstīšanai. Mēs ar cerību raugāmies uz mūsu uzņēmējiem. Priecē arī tas, ka savu preču tranzītam uz rietumiem Kazahstāna izvēlas tieši Latvijas ostas.
Šodien tika parakstīti divi nozīmīgi ekonomiskās sadarbības līgumi – to mērķis ir atvieglot darbu mūsu uzņēmējiem. Esam darījuši jums zināmu mūsu valdības lēmumu par Latvijas Republikas vēstniecības atvēršanu Astanā vēl šogad. Arī tas būs ieguldījums mūsu kopējā lietā. Manuprāt, ir vēl viens ļoti būtisks mūsu valstu sadarbības aspekts, kuram mēs šodien pievērsāmies, parakstot savstarpēju vienošanos par sadarbību noziedzības un starptautiskā terorisma apkarošanā.
Godātais prezidenta kungs!
Vēlos uzsvērt jūsu valsts un jūsu paša personīgo ieguldījumu cīņā pret starptautisko terorismu. Kazahstāna atrodas pasaules daļā, kura teritoriāli ir cieši saistīta ar terorisma epicentriem. Ir neiespējami nenovērtēt jūsu vadītās valsts nozīmību cīņā ar šo 21.gadsimta baiso parādību. Un tomēr – lai gūtu panākumus šajā grūtajā jomā, ir nepieciešama visu valstu vienotība, arī Latvijas un Kazahstānas cieša sadarbība.
Latvija pilnībā atbalsta Eiropas Savienības pozīciju būt līdzatbildīgai par mieru un stabilitāti visā pasaulē. Jaunā Eiropas drošības stratēģija – tas ir solis pareizā virzienā. Eiropas Savienības krīžu noregulējuma operācijas ir pierādījušas ES spēju ieguldīt kopējā drošībā. Tajā pašā laikā nopietnu daudzpusēju pasākumu veiksmi iespēju robežās nodrošinās koordinēta rīcība ar Amerikas Savienotajām Valstīm un citiem partneriem NATO ietvaros.
Eiropas Savienības un NATO valstis kopā ar sabiedrotajiem veikušas sekmīgas miera nodrošināšanas operācijas arī Centrālās Āzijas reģionā, īpaši Afganistānā. Savu ieguldījumu šajā kopējā lietā sniedz gan Latvija, gan Kazahstāna. Arī šobrīd abu mūsu valstu vienības pilda savu godpilno miera uzturēšanas misiju vienā no “karstajiem” punktiem – Irākā.
Neviens kontinents uz mūsu planētas nav tik plašs un tik daudzveidīgs kā Āzija. Neaptverama ir tās dzīļu bagātība, apbrīnojami ir tās milzīgie cilvēku resursi, taču tikpat liels ir šī kontinenta iespējamo konfliktu potenciāls. Reģiona valstīm ir sena vēsture un tradīcijas, savas nacionālās intereses un dažāds to īstenošanas redzējums. Āzijas problēmas sen vairs nav tikai lokālas vai reģionālas problēmas. Visa pasaule saspringti seko līdzi notikumu attīstībai Dienvidāzijā un Tuvajos Austrumos. Visas pasaules civilizācijas labklājība daudzējādā ziņā ir atkarīga no tā, cik veselīga atmosfēra valdīs Āzijā.
Godātais prezidenta kungs!
Es īpaši vēlos uzsvērt jūsu lielo ieguldījumu, jūsu pieliktās pūles savstarpējas sadarbības un uzticēšanās veicināšanā Āzijā. Kazahstāna, sasaucot apspriedi, kuras mērķis ir veicināt dialogu starp reģiona valstīm, aicināt tās risināt konfliktus miera ceļā, parakstot Almati aktu, ir stiprinājusi savas pozīcijas, pierādījusi ne tikai vēlmi, bet arī spēju reāli ieguldīt miera un drošības nostiprināšanā.
Pasaules un tradicionālo reliģiju kongress pirms gada Astanā vēlreiz apstiprināja, cik svarīgs ir dialogs starp civilizācijām, konfesijām, valstīm un tautām. Mēs esam ar jums vienisprātis, ka tolerance un savstarpēja sapratne ir tās vērtības, kas vieno tautas un valstis.
Par spīti attālumam, kas šķir mūsu valstis, šodien mēs esam šeit.
Godātais prezidenta kungs! Cienījamā Nazarbajeva kundze! Ekselences! Dāmas un kungi!
Es vēlos uzsaukt šo tostu par patiesas un augošas draudzības nostiprināšanu starp Latviju un Kazahstānu. Vēlu veiksmi un labklājību visai Kazahstānas tautai!
Veselību un panākumus jums personīgi, prezidenta kungs!
Uz visu klātesošo veselību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!