• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ausmas Derkēvicas jubilejas koncerts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2004., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94873

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Estētiskais un vēsturiskais klusajā dabā

Vēl šajā numurā

12.10.2004., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ausmas Derkēvicas jubilejas koncerts

9.oktobrī Rīgas Latviešu biedrībā notika kordiriģentes Ausmas Derkēvicas 75 gadu jubilejas koncerts. Vieta bija īsti piemērota, jo tieši šajā namā meklējami latviešu Vispārējo Dziesmu svētku pirmsākumi, arī pēc neatkarības atgūšanas te risinājušies Dziesmu svētku sarīkojumi un notikuši daudzi koru (arī jubilāres vadīto) koncerti. Šajā, kam bija dots nosaukums “Ausma Derkēvica mūzikā un pasaulē”, piedalījās slavenais sieviešu koris “Dzintars” diriģentes Airas Birziņas vadībā un Valsts akadēmiskais koris “Latvija” ar diriģentu Māri Sirmo priekšgalā.

JUBILEJA.PNG (119328 bytes)
Kordiriģente Ausma Derkēvica ar mazdēlu Austri savas jubilejas koncertā
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Sarunā pirms koncerta jubilāre pastāstīja, ka ilgajā diriģentes darbībā sirdij tuvākie notikumi bijuši tie, kad vislabāk izdevies realizēt kādu skaņdarbu koncertizpildījumā, bet vēl laimīgāki brīži bijuši, kad viņas rokās nonākusi lieliskas mūzikas partitūra. Ar visiem Latvijas talantīgākajiem komponistiem Ausma Derkēvica ir sadarbojusies, rosinājusi rakstīt mūziku tieši sieviešu koriem un saņēmusi arī daudzus veltījumus sev un korim “Dzintars”. Viņas rosināts, vokalīzes korim sācis rakstīt Jānis Ivanovs, sieviešu koru repertuāru bagātinājusi Lūcija Garūta, Ādolfs Skulte, Marģers Zariņš, Aldonis Kalniņš, Pēteris Plakidis, Selga Mence, Pēteris Vasks un vēl plejāde komponistu.
Ausma Derkēvica atzinīgi vērtē diriģentus, sava darba turpinātājus: “Māri Sirmo es varu uzskatīt par savu bērnu, ar viņu kopā “Dzintarā” nostrādāju sešus gadus, sākām, kad viņš vēl bija konservatorijas students. Dižs ir tas, ko viņš tagad dara. “Dzintars”, kuru diriģē Aira Birziņa, tagad pārdzīvo renesansi – atdzimšanas periodu. Vairākas vecās paaudzes ir nomainījušās, un veidojas jauns sastāvs. Kā būs tālāk, to redzēsim.”
Māris Sirmais teica tā: “Es pazīstu Ausmu ne tikai kā maestrīnu kora priekšā, kā mūzikas mākslas valdnieci, bet arī kā cilvēku kopš 1991.gada. Jau pirmie redzētie “Dzintara” mēģinājumi atstāja iespaidu uz visu mūžu, pārsteidza muzikālais uzstādījums, darba temps, stingrās prasības – tas viss, kas veidoja viņas darba stilu. Žēl, ka viņa kopš 2000.gada vairs nestrādā ar kori. Lai gan noiet no skatuves spēka pilnbriedā – arī tam vajadzīga vīrišķība.”
Aira Birziņa: “Ausma Derkēvica kā mūziķe un diriģente ir mans ideāls kopš paša darba gaitu sākuma. Es saskatu viņā cēlu un dižu dāmu, kam ir augsts vērtību slieksnis un prasības.”
Koncertā skanēja dziesmas un citi skaņdarbi, kurus kādreiz diriģējusi Ausma Derkēvica, arī veltījumi viņai. Sarīkojumu vadīja aktieris Juris Kalniņš, piesakot programmu un vēlāk apsveicējus, lasot fragmentus no rakstiem par jubilāri. Maijas Einfeldes skaņdarbu “Ave Maria” diriģēja Ausma Derkēvica. Pēc tam daudzi klausītāji devās pie viņas ar ziediem, pat rinda izveidojās, un viendaļīgi iecerētajā koncertā radās it kā pārtraukums. Vēl jubilāre diriģēja Johanesa Brāmsa “Vācu rekviēma” 5.daļu.
Apsveikumu daļa sākās ar Valsts prezidentes telegrammas lasījumu:
“Ļoti cienījamai diriģentei Ausmai Derkēvicai.
Kas kaitēja man dziedāt
Apaļā kalniņā,
Visapkārt saule tek,
Sudrabiņu sijādama.
Sūtu savus sirsnīgākos sveicienus no tālienes Latvijas diždiriģentei 75.dzimšanas dienā. Latvijas kultūrvēstures lappusēs Ausma Derkēvica ir enerģiska, stalta un ar iekšēju gaismu apveltīta Dziesmu svētku virsdiriģente, kuras darbs ticis novērtēts profesionāļu aprindās ar Lielo mūzikas balvu un valstiski ar Triju Zvaigžņu ordeni. Dziedātāju sirdīs Ausma Derkēvica ir īpaša diriģente, kas, nododoties savam darbam ar visu dvēseli, arvien uzstādījusi mākslinieciski augstākās latiņas gan sev, gan ikvienam dziedātājam. Lai jums skaists vakars, māksliniec, jo nav taču skaistāku svinību un lielāka svētku gandarījuma, kā svinēt dzimšanas dienu plašā draugu lokā, kopā muzicējot. Klausītājiem vēlu no sirds baudīt augstas muzikālās un emocionālās kvalitātes koncertu. Lai skan!
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga.”
Kultūras ministrijas un ministres Helēnas Demakovas vārdā runāja Saeimas deputāts Dzintars Ābiķis: “Laikam ir viena laba īpašība – laikam piemīt taisnīgums, laiks ir patiess. Jūs dzīve ne vienmēr ir žēlojusi, bet jūs esat ļoti talantīgs un stiprs cilvēks, un talants un stiprums jums ir palīdzējis pārvarēt šīs dzīves grūtības. Jūs esat ļoti prasīga pret sevi, un tas jums ir devis tiesības būt prasīgai pret citiem. Lai mūzika un dziesma jums dod radošo spēku arī turpmāk!”
Jubilāri sveica arī koru kolektīvi, mūziķi, komponisti.

Jānis Rozenieks

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!