• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Autoskolām izsaka brīdinājumu un aicina mainīt maršrutus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2004., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94860

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izgaismo garīgi slimo problēmas

Vēl šajā numurā

12.10.2004., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Autoskolām izsaka brīdinājumu un aicina mainīt maršrutus

Satiksmes ministrijas Autotransportlīdzekļu vadītāju apmācības licencēšanas komisija (AVALK) oktobra sēdē par neapmierinošu atzinusi četru autoskolu darbu, citām izteikti brīdinājumi. Autoskolām arī izteikts aicinājums darbdienu rītos neveikt braukšanas apmācību atsevišķās vietās Pārdaugavā.

AUTO.PNG (111461 bytes)
Jauno autovadītāju apmācība citiem satiksmes dalībniekiem radījusi tik lielus sarežģījumus, ka autoskolām tagad tiek oficiāli lūgts darbdienu rītos atlikt braukšanas nodarbības noteiktos rajonos
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

AVALK brīdinājumus par nepietiekamu audzēkņu sekmību Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) jeb tā sauktajos valsts braukšanas eksāmenos izteikusi SIA “Mincis LN” Rīgā, SIA “GSD” un SIA “Autovadītājs” Daugavpilī, kā arī Limbažu autoskolai “Jaunlīlavas”, informē CSDD sabiedrisko attiecību nodaļa. Minētajiem uzņēmumiem uzdots uzlabot audzēkņu sekmību.
Komisija brīdinājumu izteikusi arī SIA “VNK1” (autoskola “Navigators” Rīgā), kurā konstatēts liels nesekmīgu audzēkņu skaits, kā arī saņemtas to sūdzības. Audzēkņu sūdzības saņemtas arī par SIA “AG-ARMA” autoskolas “Mustangs” instruktoriem galvaspilsētā, bet uzlabošanās konstatēta SIA “Autoprieks” autoskolas Liepājas filiālē, kuras sekmība iepriekš tika apšaubīta. Visu minēto autoskolu darbību AVALK vēlreiz vērtēs gada beigās.

Iesaka iepazīties ar autoskolu sekmību

CSDD regulāri seko līdzi autoskolu darba kvalitātei un par rezultātiem informē Licencēšanas komisiju. Tas tiekot darīts, lai nepieļautu, ka ar autoapmācību nodarbojas cilvēki, kuru vienīgais nolūks ir iekasēt naudu no audzēkņiem, norāda CSDD. “Šādas autoskolas nenodarbojas ar pienācīgu apmācību un rezultātā vai nu vienkārši nepielaiž šos audzēkņus pie CSDD eksāmeniem, vai – tieši otrādi – nesagatavotus cilvēkus viegli pielaiž pie eksāmeniem, kurus viņi pēc tam ilgstoši nespēj nokārtot.”
Kā jau “Latvijas Vēstnesis” ziņojis, pirmajā mēnesī, kopš sāka darboties jaunā pārkāpumu uzskaites sistēma, punktus par dažādiem pārkāpumiem uzkrāja 3300 autovadītāji, no kuriem 15 procenti bijuši jaunie autovadītāji ar braukšanas stāžu līdz diviem gadiem. Tas savukārt izraisīja diskusiju par autoskolu kvalifikācijas nepietiekamību visā valstī, kas vainagojās ar atziņu, ka daļa autoskolu audzēkņu uz eksāmeniem ierodas tikai ar aptuvenu nojausmu par satiksmes noteikumiem. Tiesa, Eiropas Savienības dalībvalstu eksperti autovadītāju kvalifikācijas sistēmu Latvijā jau pavasarī novērtēja kā profesionālu un atbilstošu Eiropas līmenim, tādēļ netika plānots ne mainīt “B” kategorijas autovadītāja apliecības iegūšanai pieļaujamo minimālo vecumu, ne pagarināt apmācības ilgumu autoskolās.
CSDD potenciālajiem jaunajiem autovadītājiem atgādina, ka liela uzmanība jāpievērš autoskolas izvēlei, to piedāvātā līguma nosacījumiem par izmaksām, apmācības termiņiem, audzēkņu tiesībām un abu pušu pienākumiem. Autoskolu sekmības dati pieejami CSDD mājaslapā www.csdd.lv. Ik gadu Latvijā tiek izsniegts ap 30 000 autovadītāju apliecību.

Pasākumi ielu atslogošanai

Autoapmācībai nevajadzētu kavēt pārējo transporta plūsmu intensīvas satiksmes apstākļos, atzīts AVALK sēdē. Tādēļ komisija aicina autoskolu vadību darbdienu rītos neveikt braukšanas apmācību līdz šim ierastajos maršrutos Pārdaugavā Bauskas ielas un Salu tilta rajonā. Aicinājums pieņemts, reaģējot uz autovadītāju sūdzībām par sastrēgumiem minētajā rajonā, kur mācību transportlīdzekļi kavējot pārējos laikā, kad jāsteidzas uz darbu. “Nav plānots ierobežot jauno braucēju apmācību citā laikā, jo, piemēram, vakaros, kad uz Salu tilta un Pārdaugavas sākumā veidojas sastrēgumi, cilvēki pārsvarā dodas no darba mājup un steiga nav tik būtiska,” informē CSDD. Tuvākajā laikā plānots radīt izmaiņas normatīvajos aktos, kas pašvaldībai ļautu ieviest ierobežojumus mācību transportlīdzekļiem noteiktās diennakts stundās.
Šādus ierobežojumus no 15.oktobra Rīgas dome (RD) jau sagatavojusi kravas automašīnu satiksmei. Kā jau ziņots, no plkst.7 līdz 10 paredzēts slēgt kravas automašīnu satiksmi abos virzienos pār Akmens tiltu, virzienā uz centru pār Salu tiltu, 11.novembra krastmalā un Krasta ielas posmā no Lāčplēša ielas līdz 13.janvāra ielai, Eksporta ielā no Muitas ielas līdz Rīgas pasažieru ostai, Mūkusalas ielā no K.Ulmaņa gatves līdz Akmeņu ielai, Akmeņu ielā no Mūkusalas ielas līdz Jelgavas ielai, Jelgavas ielā no Akmeņu ielas līdz Vienības gatvei, Vienības gatvē no Jelgavas ielas līdz K.Ulmaņa gatvei, Valguma ielā no Akmeņu ielas līdz Uzvaras bulvārim, Uzvaras bulvārī no Akmens tilta līdz Raņķa dambim, Raņķa dambī un Daugavgrīvas ielā no Raņķa dambja līdz Lidoņu ielai. Projekta īstenošanai jau sagatavoti attiecīgi informatīvie plakāti un ceļa zīmes – kopumā vairāk nekā 200.
Pie satiksmes plūsmas atslogošanas pasākumiem pieskaitāmi arī kopš 30.septembra spēkā esošie “Noteikumi par transportlīdzekļu piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa”, kas nosaka kārtību, kādā turpmāk notiks tā sauktā automašīnu evakuācija. Tiesa, kā informē RD Satiksmes departamentā, praksē auto piespiedu pārvietošana varētu tikt uzsākta aptuveni gada beigās. Tas saistīts ar laiku, kas nepieciešams, lai izstrādātu attiecīgus domes saistošos noteikumus, konkursa kārtībā noskaidrotu uzņēmumu, kas nodarbosies ar auto evakuēšanu un sniegs stāvvietas pakalpojumus, noteiktu kārtību un veidu, kādā evakuēto auto īpašnieki iegūs informāciju par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!