• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
21. gadsimta kinomeistars Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2004., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94800

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atbalsta OCTA piesaistīšanu soda punktiem

Vēl šajā numurā

08.10.2004., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

21. gadsimta kinomeistars Latvijā

STREICS-2.PNG (90297 bytes)
Foto: Alma Edžiņa

Režisora Jāņa Streiča filma “Vecās pagastmājas mistērija” ieguvusi Pirmā starptautiskā Eirāzijas filmu festivāla speciālo diplomu un balvu – graciozu spārnotas sievietes skulptūru bronzā.

Festivāls “Austrumi – Rietumi. XXI gadsimta jaunais kino” notika Smoļenskā no 25. līdz 30.septembrim, pulcējot režisorus un filmas no Baltijas un Neatkarīgo Valstu Savienības valstīm. Festivāla sarīkošanas ideju komentējot, Krievijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs Ņikita Mihalkovs atzina, ka pēdējos gados šajās valstīs radušās labas, jaunas filmas, kuras skatītāji vēl nepazīst. Programmā iekļaujot 63 darbus, Baltijas valstu līdzdalību tajā rīkotāji pamatoja ar senajām kultūru tradīcijām, radniecīgo kino stilistiku, kopējo sajūsmu par aktieru meistarību un savulaik aktieru biežo līdzdalību kaimiņrepubliku kino. Ņ.Mihalkovs uzsvēra, ka festivāla mērķis ir ne tikai izraudzīties labākās filmas, bet padomāt par iespēju paplašināt kino nomu šajā milzu teritorijā ar skatītāju miljoniem. Un šāda iespēja dos spēcīgu radošo impulsu kino meistariem, sacīja slavenais režisors.
Konkurss noritēja vairākās kārtās, dodot vārdu dažādu paaudžu režisoriem. Īsmetrāžas filmu skatē debitēja galvenokārt jaunie, rādīja arī eksotisko zemju (Kolumbija, Meksika) lentes un kopražojumu filmas. Ārpus konkursa, tā sauktajā informatīvajā daļā, Latviju labi reprezentēja Arvīda Krieva lente “Man patīk, ka meitene skumst” un Jāņa Streiča “Rudens rozes”.
Daudzi no festivāla rīkotājiem un viesiem konstatēja, ka tik dažādos žanros uzņemtās filmas, brīžiem strīdīgas, brīžiem smagas, vieno mūs visus interesē par cilvēcisko. Un labi, ka skatītājos atdzimst interese par mākslu.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!