• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbalsta OCTA piesaistīšanu soda punktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2004., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94795

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atvērt vārtus tiem, kas strupceļā

Vēl šajā numurā

08.10.2004., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbalsta OCTA piesaistīšanu soda punktiem

Ierosinājums obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA) prēmijas apmēru noteikt atkarībā no autovadītāja uzkrātā soda punktu skaita guvis atbalstu un, iespējams, tiks īstenots jau nākamā gada pavasarī.

Satiksmes drošības padome (SDP) ārkārtas sēdē trešdien uzdeva Iekšlietu ministrijai izstrādāt grozījumus likumdošanā, lai varētu īstenot diferencētu OCTA prēmiju noteikšanu atkarībā no uzkrātajiem soda punktiem. To kā līdzekli lielā ceļu satiksmes negadījumu skaita mazināšanai iesaka arī paši apdrošinātāji, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) un Ceļu policija (CP).

Apdrošinātāji jau gatavojas

“Tas ir ideāls variants, turklāt mēs iesakām OCTA prēmiju apmēru noteikt ne tikai atkarībā no autovadītāja uzkrāto soda punkta skaita, bet arī no pārkāpumiem, par kuriem piemēro naudas sodu, bet punktus nepiešķir,” skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācijas vice-prezidents riska jautājumos Jānis Abašins, atsaucoties uz šādu praksi, piemēram, vairākos ASV štatos.
Trīs apdrošināšanas kompānijas Latvijā jau sākušas īstenot diferencētu OCTA prēmiju praksi. Tiesa, vadoties pēc pašu apdrošinātāju, kā arī nepilnīgiem CSDD datiem par autovadītāju iepriek-šējiem fiksētajiem pārkāpumiem, atzīst J. Abašins. Taču jau pašlaik esot izveidota apdrošināšanas kompāniju pārstāvju darba grupa, kas sadarbībā ar CSDD un CP izstrādā kopīgu, visaptverošu datu bāzi, kas ļautu pilnīgi pārskatīt visu informāciju par autovadītāju braukšanas pieredzi.
Jaunieviešamā OCTA prēmiju noteikšanas kārtība varētu radīt visai ievērojamas atšķirības summās, kas autovadītājiem būs jāmaksā par apdrošināšanu. Atkarībā no pārkāpumu skaita un rakstura tā varētu svārstīties no 30 līdz pat 300 latiem gadā vieglajām automašīnām, skaidro J. Abašins. Par šo principu jau vienojušies visi apdrošinātāji, atšķirīgi dažādām kompānijām varētu būt vienīgi atlaižu apmēri, kurus pašreizējā prakse ļauj dalīt 17 klasēs.

Par braukšanu dzērumā – konfiscēt auto

Diferencēto OCTA prēmiju sistēmu apdrošinātāji sola ieviest 2005. gada laikā ne agrāk kā nākamajā pavasarī. Jau uzreiz, ja vien būs pieejami arī daudzus gadus veci dati par autovadītāju, tie tiks ņemti vērā, nosakot apdrošināšanas prēmijas apmēru.
SDP līdztekus ierosmei par diferencētām OCTA prēmijām trešdien nāca klajā ar ieceri radīt izmaiņas likumdošanā, kas par dažādiem pārkāpumiem – braukšanu dzērumā vai bez tiesībām – paredzētu transportlīdzekļa konfiskāciju. Padome arī vienojās uzdot Izglītības un zinātnes ministrijai noteikt kā obligātu mācību priekšmetu skolās satiksmes drošības mācību. Savukārt iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons, par piemēru minot pozitīvu praksi Austrālijā un norādot uz līdzšinējo pasākumu neefektivitāti Latvijā, satiksmes drošības uzlabošanas nolūkā trešdien ieteica šokējošu klipu pārraidīšanu, kurai sabiedrībā būtu jāizraisa atbalss un diskusija par šo tēmu. Satiksmes drošības padome nolēmusi piešķirt 126 000 latu sociālās kampaņas rīkošanai. Līdzekļi tiks ņemti no Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja konta negadījumu profilakses pasākumiem.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!