• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ženēvas bruņoto spēku Demokrātiskās kontroles centra pārstāvja vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2004., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94300

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2004.gada 28.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

29.09.2004., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ženēvas bruņoto spēku Demokrātiskās kontroles centra pārstāvja vizīti Saeimā

Otrdien, 28.septembrī, Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Ženēvas bruņoto spēku Demokrātiskās kontroles centra (DCAF) direktora vietnieku Filipu Flurī (Phillipp Fluri).
Tikšanās laikā pārrunāta DCAF darbība valstu drošības un aizsardzības jomā.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs J.Dalbiņš pauda prieku par iespēju tikties ar F.Flurī. Viņš īsumā pastāstīja par Latvijas politisko situāciju.
F.Flurī informēja, ka DCAF veicina un atbalsta valstis un nevalstiskās organizācijas to centienos nostiprināt demokrātisku civilo kontroli pār bruņotajiem un aizsardzības spēkiem, sadarbojas ar NATO, ES, ANO un citām organizācijām. Centrs veicina aizsardzības sektora reformu sekmīgu izpildi demokrātijas standartu atbilstībai. DCAF Starptautiskajā padomdevēju valdē ir 60 ekspertu, un vēl centrā darbojas 500 dažādu nozaru speciālisti. F.Flurī uzsvēra, ka viņš priecātos, ja Latvija DCAF uzskatītu arī par savu centru.
DCAF sadarbojas ar valstu parlamentiem, nevalstiskajām organizācijām, sadarbojas ES, meklē un vāc visus attiecīgās valsts likumus, kas saistīti ar aizsardzības spēkiem, analizē tos un dod savus komentārus un ieteikumus, rīko preses konferences, diskusijas un tikšanās dažādās valstīs. Tagad notiek aktīva darbība Turcijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Moldovā, Gruzijā un Horvātijā demokrātiskas kontroles veidošanā.
Sarunas gaitā pārrunāts iespējamais Latvijas valsts ieguldījums demokrātiskas kontroles veidošanā pār bruņotajiem un aizsardzības spēkiem. F.Flurī aicināja Latvijas pārstāvjus piedalīties DCAF rīkotajās konferencēs un pastāstīt par valsts pieredzi demokrātisku bruņoto spēku veidošanā. Viņš atzina, ka Latvijā veikta veiksmīga reforma šajā jomā un iegūtās zināšanas varētu noderēt citām valstīm.
Pārrunājot tādu valstu kā Krievijas, Baltkrievijas, Moldovas un Gruzijas politisko situāciju, tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka tikai ar soda sankcijām nevar atrisināt problēmas, ir jāveido ilgtermiņa stratēģijas un jāveicina sadarbība aizsardzības jomā.
Tikšanās laikā apspriesti jautājumi par bruņotajiem spēkiem un politisko situāciju Krievijā, Ukrainā, kā arī Latvijas un Krievijas attiecības. J.Dalbiņš pateicās par sniegto informāciju un, atzīstot, ka “tas ir svarīgs un grūts darbs, ko veic DCAF”, novēlēja veiksmi turpmākajā darbībā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!