• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pozīciju cukura jautājumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2004., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par plānotām izmaiņām šķīrējtiesu darbībā

Vēl šajā numurā

22.09.2004., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pozīciju cukura jautājumos

Pēc atkārtotas cukura jautājuma saskaņošanas ar cukurbiešu audzētājiem, cukurbiešu pārstrādātājiem un saldumu ražotājiem Zemkopības ministrija precizējusi Latvijas pozīciju Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politikas reformas jautājumā un virza precizēto pozīciju apstiprināšanai Ministru kabinetā. “Cukura nozarei Latvijā ir svarīga sociālā un ekonomiskā nozīme, jo cukura sektors lauksaimniecībai gadā dod aptuveni 6 miljonus latu peļņu, kas ir vairāk nekā 6 procenti no kopējā lauksaimniecības sektora neto ienākuma, tāpēc bija svarīgi par šo jautājumu nozarē diskutēt atkārtoti, lai izstrādātu precizētu Latvijas pozīciju ES cukura reformas kontekstā. Ņemot vērā faktu, ka pašreizējais cukura koptirgus organizācijas režīms ES iekšējā un ārējā tirgus spiediena dēļ vairs nevar pastāvēt, Latvija konceptuāli atbalsta cukura reformas nepieciešamību. Protams, intereses cukura sektorā Latvijā ir tik dažādas, ka šī pozīcija ir kompromiss,” uzsver zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.
Skaidrojot pozīciju nosacījumus cukura sektorā, zemkopības ministrs norāda, ka Latvija iestājas par ES cukura reformas sākšanu 2006./2007. gadā saskaņā ar Pievienošanās ES līgumu un tā jāievieš pakāpeniski piecu gadu periodā divās kārtās, pirmajos trijos gados veicot cenu samazinājumu par 10 procentiem un pēdējos divos – cenu samazinājumu par 15 procentiem. Tāpat pakāpeniski samazināmas kvotas. “Latvijas cukurbiešu audzētājiem un pārstrādātājiem pirms iestājas ES nebija zināms ES cukura reformas scenārijs, un Latvija ES pievienojās, pamatojoties uz tobrīd spēkā esošā cukura koptirgus organizācijas pamata, kura darbības laiks ir līdz 2006. gada 1. jūlijam. Bez tam, atšķirībā no ES piecpadsmit valstu ražotājiem, Latvijas cukurbiešu audzētāji un pārstrādātāji ir veikuši pamatieguldījumus ražošanā laikā no 2000. līdz 2003. gadam, un, ja reforma tiks sākta 2006./2007. gadā, Latvijai būs iespēja sakārtot tirgu brīvai un vienlīdzīgai konkurencei, kā arī amortizēt nozarē ieguldītos līdzekļus,” skaidro M.Roze.
Jautājumā par intervenci Latvijas pozīcija paredz intervences mehānisma saglabāšanu ar pakāpenisku cukura cenu galējo samazinājumu ne vairāk par 20 procentiem no pašreizējās cukura intervences cenas, kā arī paredz pakāpenisku cukurbiešu minimālās cenas galējo samazinājumu ne vairāk par 25 procentiem no pašreizējās cukurbiešu minimālās cenas, jo tikai ar šādiem nosacījumiem nozare Latvijā varētu pastāvēt. Tāpat Latvijas nostājā pausts viedoklis, ka cenu samazinājuma gadījumā kompensācija no ES budžeta ir jāsedz 100 procentu apmērā no ienākumu zaudējuma, turklāt nodrošinot maksājumu saņemšanu tieši cukurbiešu audzētājiem. Zemkopības ministrija uzskata, ka zaudējumu segšana no valstu nacionālajiem budžetiem nav paredzama. Latvijas nostāja paredz, ka kvotu pārdošanas vai likvidācijas gadījumā cukurbiešu audzētājiem jāpiešķir kompensācija no ES budžeta 250 eiras par tonnu kvotas cukura, sedzot nozarē ieguldītos līdzekļus, savukārt kvotu likvidācijas gadījumā no ES budžeta jāparedz kompensācija cukura ražotājiem vismaz 350 eiru apmērā par tonnu kvotas cukura.

ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!