• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējuma palielinājumu eksporta veicināšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2004., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93868

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar ERAB Direktoru padomes delegāciju

Vēl šajā numurā

21.09.2004., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējuma palielinājumu eksporta veicināšanai

Vakar, 20.septembrī, Ministru kabineta Komitejas sēdē tika atbalstīta Ekonomikas ministrijas izstrādātā Latvijas eksporta veicināšanas programma (2005.– 2009.gadam), kuras mērķis ir aktīvi veicināt Latvijas uzņēmumu starptautisko konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, kā arī nostiprināšanos esošajos. Programma nosaka eksporta veicināšanas mērķus, galvenos uzdevumus un sasniedzamos rezultātus.
Kā galvenie paredzamie programmas īstenošanas rezultāti minami preču ārējās tirdzniecības bilances pakāpeniska līdzsvarošanās; 2005.gadā izveidots Ārējās tirdzniecības vienotās informācijas un konsultāciju centrs; Latvijai 2010.gadā būs ne mazāk kā 15, bet 2015.gadā – vairāk nekā 20 ārējo ekonomisko pārstāvniecību; preču un pakalpojumu ar augstu pievienoto vērtību īpatsvara pieaugums kopējā eksporta apgrozījumā – vidēji par 5% gadā.
Programmas ietvaros plānots izveidot un attīstīt efektīvu eksporta veicināšanas institucionālo bāzi – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) plāno izveidot ārējās tirdzniecības vienotās informācijas un konsultācijas centru, kas darbosies pēc “vienas pieturas aģentūras” principa, sniedzot Latvijas uzņēmumiem ES likumdošanā atļauto palīdzību eksporta darījumu uzsākšanā un sekmīgā īstenošanā. Tiks turpināta arī Latvijas ārējo ekonomisko pārstāvniecību atvēršana ārvalstīs.
Tiks veicināta Latvijas uzņēmumu starptautiskā konkurētspēja un profesionālā kapacitāte, izglītojot Latvijas uzņēmumu darbiniekus starptautiskās tirdzniecības jomā un sniedzot uzņēmējiem konsultācijas par konkrētām ārvalstu tirgu prasībām un īpatnībām.
Plānots sniegt atbalstu Latvijas uzņēmējiem eksporta mārketingā un jaunu tirgu apgūšanā – tiks piesaistīti vietējie un ārvalstu eksperti mērķa tirgu pētījumu veikšanai un tirgus nišu izpētei, kā arī tiks sekmēta Latvijas uzņēmumu dalība starptautiskās izstādēs un tirdzniecības misijās.
Programmas ietvaros tiks attīstīti un nodrošināti Latvijas uzņēmējiem finanšu instrumenti eksporta veicināšanai. Attīstīto valstu uzņēmēji eksporta darījumos izmanto valsts eksporta operāciju garantēšanas, kreditēšanas un apdrošināšanas aģentūru pakalpojumus. Lai nodrošinātu vienlīdzīgas konkurences apstākļus, šādas iespējas tiks nodrošinātas arī Latvijas uzņēmumiem, ievērojot ES noteiktos ierobežojumus eksporta kredītiem.
Viens no programmas pielikumiem ir pasākumu plāns eksporta veicināšanas programmas 2005.–2009.gadam īstenošanai, kurā definētas konkrētas aktivitātes šo mērķu sasniegšanai.
Programma izstrādāta Ministru kabinetā apstiprināto Eksporta veicināšanas politikas pamatnostādņu īstenošanai, kas paredz izstrādāt eksporta veicināšanas programmu un īstenot valsts stimulējošu politiku eksporta jomā, lai palielinātu eksporta apjomus un uzlabotu ārējās tirdzniecības bilanci.
Eksporta veicināšanas programma ir izstrādāta kā turpinājums Latvijas ārējās tirdzniecības nacionālajai programmai. Plānots, ka ārējās tirdzniecības nacionālā programma būs spēkā līdz 2004. gada 31. decembrim, kad tās vietā Latvijā sāks īstenot eksporta veicināšanas programmu.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!