• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atver acis - kino dzīres "Arsenālā"!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.09.2004., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93851

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar mīlestības spārniem

Vēl šajā numurā

21.09.2004., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atver acis – kino dzīres “Arsenālā”!

Baltijā lielākais kino notikums – Rīgas Starptautiskais kinoforums “Arsenāls” – no 18. līdz 26.septembrim kino cienītājiem jau septiņpadsmito reizi sagādājis iespēju noskatīties 150 filmas, kas pārstāv apmēram 40 valstis. Filmas rāda kinoteātra “Rīga” Lielajā un Jaunajā zālē, kinoteātrī “K. Suns” un Kongresu nama Lielajā un Mazajā zālē.

LOGO.PNG (40335 bytes)“Arsenāla” vizītkarte ir starptautiskā konkursa skate jeb forums, kurā iekļauti autorkino darbi, kas viegli uztverami ar sajūtām un bez vārdiem. Izvēloties skates filmas (no apmēram 200 filmām 15), žūrija turējusies pie kritērija – šī filma ir labākā. Tāpēc noslēguma ceremonijā visiem šajā kategorijā iekļautajiem režisoriem tiks pasniegta foruma speciālbalva “Maģiskais kristāls” ar iegravējumu “Labākais režisors”. Bet foruma “Grand prix” – 10 tūkstoši ASV dolāru – tiks izlozēti.
Baltijas valstu filmu konkursa skatē redzamas Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kino pērles. Kopumā šajā kategorijā tika saņemti 95 pieteikumi, no kuriem izvēlēti 18. Latviju šajā kategorijā pārstāv Laila Pakalniņa, Andris Grīnbergs, Juris Poškus. Arī šīs skates laureāti saņems 10 tūkstošus ASV dolāru. Kā arī tiks pasniegtas balvas četrās nominācijās: Labākā spēlfilma, Labākā dokumentālā filma, Labākā animācijas filma un Labākā Baltijas valstu filma.
Kinoforuma konkursa skates vērtē trīs žūriju komandas – Starptautiskā filmu kritiķu federācija (FIPRESCI), “Interfilm” ekumēniskā žūrija, kura apbalvo filmas, kas pauž humānismu vai izvirza garīgas un sociālas problēmas. Baltijas filmu skatei tiek speciāli veidota kino profesionāļu žūrija, kas pārstāv Baltijas kino popularizēšanai stratēģiski nozīmīgākos kinofestivālus – Gēteborgas Starptautisko kinofestivālu, Lokarno Starptautisko kinofestivālu un Marseļas Starptautisko dokumentālo filmu festivālu.
Pasaules kino panorāmā iekļautas filmas no šarmantās Eiropas, graciozās Āzijas, naudīgās Amerikas un krāšņās Āfrikas. Panorāma ir “Arsenāla” plašākā filmu parāde, kurā atspoguļojas šābrīža aktuālais kino process, atgriežoties pie nozīmīgiem filmu autoriem un iepazīstinot ar jauniem talantiem. Panorāmā ir iespēja redzēt tādu pazīstamu režisoru kā, piemēram, Kijoši Kurosavas (Japāna), Džūlijas Bertučelli (Francija), Josa Stellinga (Nīderlande) u.c. filmas.

MUSUTEVS1.PNG (49967 bytes)
Skats no filmas “Mūsu Tēvs” (Āfrika)
Foto no “Arsenāla” organizētāju materiāliem

Šogad “Arsenāls” atzīmē izcilā gruzīnu režisora Otara Joseliani septiņdesmito dzimšanas dienu un slavina kino tradīcijām bagāto zemi – Gruziju. “Arsenāla” vēsturē tas ir nebijis notikums, jo forums vēl nekad nav ticis veltīts kādai valstij vai cilvēkam – dzīvai leģendai. Kinoforums piedāvā noskatīties Gruzijas kino “Zelta laikmeta” filmas, kas aptver laiku no 1960. līdz 1980.gadam. Programmā ir O.Joseliani klasiskā vērtība “Strazda dziesma”, kā arī Georgija Šengelajas, Eldara Šengelajas un Iraklija Kvirikadzes filmas.
Vīns, kas darīts Gruzijā, ir prieka matērija, kas atver sirdi. “Arsenāla” filmu dzīres “atver acis”. Un “Arsenāla” vizuālais tēls – Ilmāra Blumberga radītais “Acu cilvēks” – uz to norāda.
Tā sauktās trako dievu zemes – Latīņamerikas – kino programmā tiek piedāvātas filmas, kas apvieno spāņu un portugāļu ekrāna valodu un ir paspējušas iekarot pasauli. Latīņu kino ir jūtams spēcīgs vēstījums un oriģinalitāte, fantāzijas lidojums, nenoteikta un brīžiem nereāla laika izjūta, izteiksmīgs naturālisms un sīki iezīmētas detaļas. Programmā iekļautas meksikāņa Karlosa Kareras, brazīliešu Klaudio Asisa un Hektora Babenko filmas.
Savukārt pazīstamo amerikāņu Gasa van Santa “Ziloni”, Maikla Mūra “9/11 Fārenheita”, Pītera Hedžes “Šis un tas par Eiprilu”, Marka Milgarda “Pienene”, Šari Springera Bermana un Roberta Pulkini “Amerikāņu spožums” un Džima Džarmuša “Kafija un cigaretes” būs skatāmas Amerikas neatkarīgā kino programmā. Jāpiemin, ka liela daļa šo filmu ir prestižu kinofestivālu laureātes.
Āfrikas kino programmā iekļautas aktierfilmas, kas tapušas Senegālā un Čadā, sadarbojoties ar citu valstu kinematogrāfiem (Džozefa Gē Ramakas “Cita Karmena”, Musa Sene Absa “Brueta kundzes neparastā dzīve” un Otara Joseliani Āfrikā tapusī filma “Un tapa gaisma”).
Kinoforuma organizatori ir padomājuši arī par mūzikas cienītājiem, piedāvājot noskatīties šādas mūzikas filmas – brāļu Meislu un Šarlotes Cverinas “Gimme Shelter” par hipiju laika – 1969.gada – notikumiem Vudstokā, Džona Douera “Mēs dzīvosim mūžīgi” par Lielbritānijas 90.gadu britpopa fenomenu, Maikla Vinterbotoma spēlfilmu “Diennakts uzdzīvotāji” par 80.gadu britu mūzikas varoņiem, Tonija Vilsona “Motown zvaigžņu ēnā”, Vima Vendersa “Cilvēka dvēsele” par amerikāņu blūzu un Maika Figisa “Sarkans, balts un blūzs”, kurā režisors cenšas noskaidrot, kā blūzs no Amerikas nonāca Lielbritrānijā.

AR A.SUKUTU.PNG (95938 bytes)
Sirsnīga tikšanās – Otars Joseliani un Augusts Sukuts
Foto no “Arsenāla” organizētāju materiāliem

Īpaši krāšņas un neaizmirstamas filmas skatāmas vakara programmā – katru dienu plkst. 21 Kongresu nama Lielajā zālē. Tajā piedāvātās filmas tiek rādītas tikai vienu reizi.

Raivis Spalvēns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!