• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, atklājot Portugāles un Latvijas biznesa forumu "Jaunas sadarbības iespējas paplašinātā Eiropā" Lisabonā 2004.gada 15.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2004., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Lisabonas Lusiadas universitātē, 2004. gada 15. septembrī

Vēl šajā numurā

16.09.2004., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, atklājot Portugāles un Latvijas biznesa forumu “Jaunas sadarbības iespējas paplašinātā Eiropā” Lisabonā 2004.gada 15.septembrī:

VIKE3.PNG (107725 bytes)
Pēc Portugāles un Latvijas biznesa foruma atklāšanas Lisabonā 15.septembrī: Portugāles Rūpniecības asociācijas viceprezidents Enrike Neto, Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Potugāles prezidents Žorži Sampaiju
Foto: EPA/A.F.I.

Godātais prezident Sampaijo! Ekselences! Dāmas un kungi!
Es priecājos, ka šodien šajā biznesa forumā tik lielā skaitā ir sapulcējušies Portugāles un Latvijas uzņēmēji un investori.
Tas ir skaidrs un iepriecinošs apliecinājums tam, ka pieaug savstarpēja ieinteresētība nostiprināt ekonomiskās attiecības starp abām mūsu valstīm.
Es vēlos pateikties Portugāles Tirdzniecības un rūpniecības kamerai, Portugāles Tūrisma institūtam, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai un Latvijas vēstniecībai Portugālē par sniegto palīdzību, lai šis biznesa forums kļūtu par realitāti.
Dāmas un kungi! Es priecājos, ka varu būt šeit kopā ar savu delegāciju mūsu valstīm tik nozīmīgā laikā, tikai četrus mēnešus pēc Eiropas vēsturiskās atkalapvienošanas.
Tagad pirmoreiz to attīstības vēsturē Portugāle, kas atrodas Eiropas pašos dienvidos un rietumos, un Latvija, kas atrodas ES pašos ziemeļos un austrumos, ir vienotas kopīgā Eiropas brīvo un demokrātisko valstu saimē. Es nešaubos, ka Latvija un Portugāle kā Eiropas Savienības un NATO alianses pilntiesīgas dalībvalstis izveidos ciešas ekonomiskās un politiskās partnerattiecības. Mūsu valstu investori un uzņēmēji tagad var izmantot vēl nepieredzētas iespējas biznesa attīstībai, un viņi var to darīt ar dažādu Eiropas fondu atbalstu.
Viena no manas valsts galvenajām priekšrocībām ir tās stratēģiski svarīgais novietojums Austrumeiropas un Rietumeiropas krustpunktā un Baltijas jūras reģiona vidū.
Baltijas jūra jau gadsimtiem ilgi kalpojusi kā tirdzniecības ceļš, un tagad tā piedāvā daudz vairāk iespēju biznesa attīstībai nekā jebkad agrāk. Latvija vienmēr ir bijusi nozīmīgs preču tranzīta punkts starp austrumiem un rietumiem. Gandrīz puse jeb 45 procenti no visas Krievijas ārējās tirdzniecības notiek caur Baltijas jūras ostām, ieskaitot Latvijas trīs lielākās neaizsalstošās ostas, kur ir efektīvi izmantojama un labi attīstīta infrastruktūra.
Latvija var kalpot par ideālu atbalsta punktu Portugāles uzņēmumiem, kas meklē iespējas paplašināt savu biznesa darbību Baltijas valstu tirgos, kā arī Krievijā un NVS. Es vēl gribu piebilst, ka manā valstī uzņēmumu ienākuma nodokļa likme ir tikai 15 procenti, kas ir viena no viszemākajām likmēm Eiropā.
Portugāles uzņēmēji savukārt varētu izmantot savu plašo pieredzi, lai palīdzētu tiem Latvijas uzņēmumiem, kas ir ieinteresēti nodarboties ar biznesu Āfrikā un Latīņamerikā.
Latvija šodien ir viena no visstraujāk augošajām ekonomikām pasaulē ar stabilu makroekonomisko un finanšu vidi. Pēdējos trīs gados Latvijā ir bijusi visstraujākā ekonomiskā izaugsme Viduseiropas un Austrumeiropas valstu starpā, un pašreiz tai ir vieni no visaugstākajiem iekšzemes kopprodukta izaugsmes tempiem visu ES valstu vidū. Laikā no 1998. līdz 2003.gadam Latvijā vidējais iekšzemes kopprodukta pieaugums pārsniedz 6 procentus gadā, un pagājušajā gadā tas sasniedza 7,5 procentus.
Latvijas galvaspilsēta Rīga kļūst par nozīmīgu tirdzniecības, finanšu un transporta centru, kā arī par atraktīvu vietu starptautisku konferenču un pasākumu rīkošanai Ziemeļeiropā.
Latvijas uzņēmēju delegācijā, kas piedalās šajā valstsvizītē, ir 20 uzņēmumu vadītāji, kas pārstāv vairākus svarīgus Latvijas ekonomikas sektorus. Tie ietver tūrisma un viesnīcu nozari, informācijas tehnoloģijas, pārtikas rūpniecību, kokapstrādi, smago rūpniecību un metālapstrādi, celtniecību, dārzkopību un citas nozares. Visi Latvijas uzņēmēju pārstāvji, kas šodien sapulcējušies šeit, ir ļoti ieinteresēti atrast sadarbības partnerus Portugālē.
Dažu pēdējo gadu laikā ekonomiskās attiecības starp Latviju un Portugāli ir dinamiski attīstījušās, un divpusējā tirdzniecība starp mūsu valstīm pakāpeniski palielinājusies. Laikā no 1998. līdz 2003.gadam Latvijas eksports uz Portugāli palielinājies vairāk nekā desmit reizes, bet imports no Portugāles palielinājies gandrīz trīs reizes. Lielāko daļu no Latvijas eksporta uz Portugāli veido metāla produkcija, mašīnbūve, koka izstrādājumi un tekstilizstrādājumi. Ņemot vērā nepārtraukto celtniecības darbības pieaugumu Portugālē, Latvijas uzņēmumi var piedāvāt savus kvalitatīvos celtniecības materiālus un celtniecības darbu pakalpojumus.
Daudzsološas un vēl nepilnīgi izmantotas ekonomiskās sadarbības iespējas ir tūrisma un viesnīcu sektorā.
Šogad simtiem latviešu pirmoreiz ieradās Portugālē, lai apmeklētu Eiropas futbola čempionātu, un atgriezās mājās, jūsu valsts leģendārā skaistuma savaldzināti. Latvijai arī ir daudz ko piedāvāt viesiem no Portugāles – tās skaistās, neskartās ainavas un arhitektūras šedevrus. Kopā ar mani šeit šodien ir pārstāvji no Latvijas lielākajiem uzņēmumiem tūrisma un viesnīcu sektorā, mūsu nacionālās aviolīnijas uzņēmuma, Rīgas pilsētas domes un dažādām valsts institūcijām. Es ceru, ka viņu tikšanās ar Portugāles Tūrisma ministrijas, Tūrisma institūta un dažu lielāko Portugāles tūrisma firmu pārstāvjiem sekmēs tūristu plūsmas palielināšanos abās mūsu valstīs.
Dāmas un kungi! Es nešaubos, ka šis biznesa forums palīdzēs attīstīt ciešākas ekonomiskās attiecības starp Portugāli un Latviju, un es sagaidu, ka izveidosies jaunas partnerattiecības. Es novēlu jums visiem sekmīgu sadarbību biznesā, kas radīs jaunas aizraujošas idejas un projektus, kas nesīs labumu abām valstīm.

“LV” (Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!