• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Portugāles premjerministra Pedro Migela de Santanas Lopeša sniegtajās pusdienās 2004.gada 15.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2004., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93706

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Norvēģijas sadarbību tieslietās

Vēl šajā numurā

16.09.2004., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Portugāles premjerministra Pedro Migela de Santanas Lopeša sniegtajās pusdienās 2004.gada 15.septembrī:

Augsti godātais premjerministra kungs! Ekselences! Dāmas un kungi!
Vispirms es savā, mana dzīvesbiedra un visas Latvijas delegācijas vārdā vēlētos pateikties par sirsnīgo uzņemšanu Portugālē. Man ir patiess prieks būt šajā brīnišķīgajā zemē ar senu un bagātu vēsturi un dinamisku tagadni.
Uzlūkojot mūsu valstu attiecības, varam apgalvot, ka tās nekad nav bijušas ciešākas kā tagad, bet tikpat droši varam teikt, ka turpmāk tās noteikti tikai nostiprināsies. Visaugstākā līmeņa vizīšu apmaiņa starp mūsu valstīm ir vienlaikus apliecinājums valstu labajām, draudzīgajām attiecībām un iedrošinājums uz tālāku satuvināšanos. Es cerīgi uzlūkoju mūsu valstu sadarbības perspektīvas ekonomikā, tālāku kontaktu attīstīšanu kultūrā, izglītībā un citās jomās. Līdz ar Eiropas Savienības vēsturisko paplašināšanos šā gada 1.maijā zudušas visas barjeras un pavērušies neskaitāmi jauni ceļi uz sadarbības iespējām un kopējas Eiropas nākotnes veidošanu. Objektīvi tam nav šķēršļu, un domāju, ka mēs visi varētu tikai mācīties jaunu iespēju atklāšanas mākslu no tautas, kas devusi pasaulei Vasko da Gamu un Bartolomeu Diašu. Portugāļi ir laipni aicināti iepazīt Latviju kā zemi ar dinamiski attīstošos ekonomiku, bagātu kultūras dzīvi, arhitektūras pērlēm pilsētās un neskartu lauku dabu.
Augsti godātais premjerministra kungs! 2004.gadā īstenojās Latvijas mērķi, ko tā bija uzstādījusi sev jau kopš neatkarības atjaunošanas pašiem pirmsākumiem: Latvija kļuva par Eiropas Savienības un NATO pilntiesīgu dalībvalsti. Mēs uzlūkojam šo notikumu kā sengaidītu un pelnītu atgriešanos savā likumīgajā vietā Eiropas ģimenē. Mēs nekad nespētu panākt to bez draugu atbalsta, un Latvija vienmēr atcerēsies, ka Portugāle pilnā mērā sniedza savu atbalstu un palīdzību Latvijas mērķu realizēšanai, tāpat kā bija sniegusi to citos izšķirošos Latvijas vēstures mirkļos.
Kļūstot par NATO dalībvalsti, NATO dienaskārtība kļuvusi par Latvijas dienaskārtību. Jūnijā Latvija kopā ar pārējām jaunajām alianses dalībvalstīm pirmo reizi kā pilntiesīga dalībvalsts piedalījās NATO sammitā Stambulā. Tas lielā mērā bija emocionāls brīdis, jo simbolizēja Eiropas apvienošanos. Sammits apstiprināja, ka NATO ir un paliks vienīgā globālā drošības organizācija, kas spējīga nodrošināt starptautisko drošību. Tas arī vēlreiz apstiprināja transatlantiskās saites svarīgumu.
Man ir īpašs prieks, ka par pirmo lielo projektu, ko kopīgi īstenoja visas 25 Eiropas Savienības valstis, kļuva konstitucionālā līguma izstrādāšana. Konstitucionālajā līgumā definētas vērtības, kas ir Eiropas Savienības pamatā, – cilvēka cieņa, brīvība, demokrātija, vienlīdzība, tiesiskums, cilvēktiesības, sabiedrība, kurā valda plurālisms, tolerance, taisnīgums, solidaritāte un nediskriminācija. Konstitucionālais līgums dos impulsu tālākai Eiropas Savienības sniegto iespēju izmantošanai, dos iespēju Eiropas Savienībai kļūt daudz efektīvākai, tādējādi palielinot savu lomu pasaulē.
Līdz ar paplašināšanos Eiropas Savienība ir ieguvusi jaunas robežas un arī jaunus kaimiņus. Eiropas Savienības kaimiņu politika ir loģisks turpinājums tās paplašināšanās politikai, projicējot stabilitāti un dinamismu kaimiņos esošajās valstīs. Latvija par vienu no saviem vissvarīgākajiem uzdevumiem uzskata nodot tālāk uzkrāto pieredzi demokratizācijā un pārejā uz tirgus ekonomiku.
Augsti godātais premjerministra kungs! Es saskatu labas sadarbības perspektīvas starp Latviju un Portugāli gan abu mūsu valstu divpusējo attiecību izaugsmei, gan arī plašākā satvarā, sadarbojoties un realizējot kopīgas intereses Eiropas un transatlantiskās institūcijās.
Es vēlētos pacelt glāzi par Latvijas un Portugāles labklājību, par draudzību starp mūsu tautām un par mūsu veiksmīgu sadarbību. Uz premjerministra Pedro Miguela de Santanas Lopeša un viņa kundzes veselību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!