• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kāpēc cēlušās OCTA cenas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2004., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ko iesākt ar internātskolām

Vēl šajā numurā

16.09.2004., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kāpēc cēlušās OCTA cenas

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija vēlas uzklausīt Konkurences padomi (KP) un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju par iemesliem, kāpēc pēc 1.maija notika straujš auto obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) polišu cenu kāpums. No 1.maija OCTA polisēm cenas cēlušās vidēji par 15% līdz 20%.

APDROSIN.PNG (116254 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

“Sabiedrība ir satraukta par augstajām cenām, kas cilvēkiem jāmaksā par automobiļu apdrošināšanu pēc 1.maija, kad polišu cenas sāka noteikt apdrošinātājs,” uzskata Saeimas Publisko izdevumu un revīzija komisijas priekšsēdētājs Aigars Pētersons. Arī KP ir norādījusi, ka neredz pamatu cenu kāpumam, un pat izskanējuši pieņēmumi, ka tirgū ir notikusi slepena vienošanās, tāpēc deputāti vēlas noskaidrot, ko KP dara, izvērtējot situāciju.
To noliedz Latvijas Transport-līdzekļu apdrošinātāju birojs, norādot, ka septiņām apdrošināšanas sabiedrībām sarunāt kaut ko savā starpā neesot iespējams. Pēc 1.maija ir dramatiski pieaugusi pārapdrošināšana, un apdrošināšanas sabiedrības laikus reaģē uz turpmāk iespējamiem nozares pagriezieniem.
Konkurences padome neredz pamatu OCTA polišu cenu kāpumam, par ko brīdinājušas apdrošināšanas sabiedrības. KP priekšsēdētājs Pēteris Vilks norāda, ka KP cenšas sekot līdzi visiem paziņojumiem par cenu iespējamo pieaugumu, izvērtējot to pamatojumu. Attiecībā uz OCTA polišu cenu pieaugumu nākotnē KP raugās kritiski. KP nesaskata faktus, kas liecinātu par nepieciešamību paaugstināt OCTA polišu cenu, tādēļ apdrošinātāju izteiktie argumenti “neiztur kritiku”.
Apdrošinātāji skaidro, ka OCTA polises pēc parakstīto prēmiju apjoma aizņem lielāko no riska apdrošināšanas tirgus daļas – 24%. Šā gada pirmajos divos ceturkšņos, salīdzinot ar šo laiku pērn, parakstīto prēmiju apjoms ir audzis, bet vēl straujāk augušas izmaksātās atlīdzības.
Lai padarītu atraktīvāku šo apdrošināšanas segmentu un censtos sabalansēt parakstīto prēmiju apjomu ar izmaksātajām atlīdzībām, kā arī “izlīst no zaudējumiem”, apdrošināšanas sabiedrības izstrādājušas dažādus OCTA polišu piedāvājumus. Apdrošināšanas sabiedrība “BTA” jau 1.maijā piedāvāja iegādāties divu veidu polises – braukšanai pa Latvijas ceļiem un braukšanai visā ES teritorijā. “Balta” piedāvā atlaides tiem autovadītājiem, kuri brauc apzinīgi, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus un neiekļūstot satiksmes negadījumos. “Balta” apsverot domu strādāt tiešsaistes režīmā ar ceļu policijas datu bāzi, norādīts paziņojumā presei. Arī “BTA” kā vienu no kritērijiem polises cenai nākotnē sola izsvērt “atbildīgu braukšanu”. Klients saņems atlaidi par katru gadu, kurā atbildīgi būs ievērojis ceļu satiksmes noteikumus, norāda “BTA” viceprezidente Jeļena Alfejeva.
Pēc 1.maija, kad visā Eiropas Savienībā derīgo OCTA polišu cenas vairs nenosaka Ministru kabineta apstiprinātie tarifi, bet gan pašas apdrošināšanas sabiedrības, polišu cenas cēlušās tiem auto īpašniekiem, kuri agrāk iekļuvuši avārijās, brauc riskanti un ir apdrošinātājiem nepazīstami. Palielināta riska kategorijā iekļauti rīdzinieki, jo Rīga no satiksmes viedokļa ir bīstamāka par pārējām Latvijas pilsētām.
Salīdzinājumam: Eiropā OCTA apdrošināšanā eksistē vienota “bonusu malas” sistēma, kas paredz, ka apdrošināmie tiek iedalīti 17 grupās pēc braukšanas vēstures. Jo mazāk pārkāpumu, jo mazāk jāmaksā par auto apdrošināšanu. Saeimas deputāti vēlas uzklausīt apdrošinātāju un atbildīgo iestāžu pārstāvjus par to, kad Latvijā varētu ieviest diferencētu apdrošināšanas maksu.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!