• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konsolidējot solidaritāti, mieru un sadarbību Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.09.2004., Nr. 147 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93688

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas runa Portugāles un Latvijas biznesa forumā

Vēl šajā numurā

16.09.2004., Nr. 147

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konsolidējot solidaritāti, mieru un sadarbību Eiropā

Žoau Pedro Zanati, Portugāles Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā, – “Latvijas Vēstnesim”

V1.PNG (103965 bytes)
Žoau Pedro Zanati
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Vēstnieka kungs, kādu nozīmi Latvijas Valsts prezidentes valstsvizītei piešķir Portugāle?
– Droši varu teikt, ka Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizīte Portugālē ir ārkārtīgi nozīmīga mūsu jau tagad labo attiecību tālākai nostiprināšanai. Īpaši šobrīd, kad jaunus, ļoti spēcīgus impulsus tām devusi Latvijas iestāšanās NATO un ES.

– Varam teikt, ka mūsu jau visai senajās attiecībās ienāk jauna kvalitāte?

– Jā, mūsu divpusējās attiecības pastāv jau kopš ļoti seniem laikiem. Te varam atcerēties 1648. gadu, kad Portugāle noslēdza tirdzniecības līgumu ar Kurzemes hercogisti. 1921. gada 19. februārī Portugāle atzina Latvijas valstisko neatkarību, un mēs arī nekad netikām atzinuši padomju okupāciju Latvijā.
Šī valstsvizīte visos aspektos – gan politiskajā, gan ekonomiskajā un kultūras – ir laba iespēja atsvaidzināt un attīstīt kopējo interešu sfēras, no kurām daudzas tika iedzīvinātas jau Portugāles prezidenta Žorži Sampaiju vizītes laikā pagājušogad Latvijā.
Fakts, ka Latvijas oficiālajā delegācijā iekļauti vairāki ministri un valsts sekretāri, tāpat tas, ka valsts vizītē piedalās arī uzņēmēju grupa, apliecina Latvijas puses apņēmību izmantot šo vizīti mūsu attiecību tālākai attīstīšanai visdažādākajās jomās.

– Kā mūsu divpusējās attiecības iespaidojusi jaunā situāciju, kad abas valstis ir sabiedrotās NATO un ES?

– Pēdējos gados, pieaugot divpusējo vizīšu intensitātei, īpaši īsi pirms Latvijas iestāšanās NATO un ES, jūsu valsts pārliecinājās, ka Latvijai var būt ļoti noderīga Portugāles pieredze, iestājoties ES un apgūstot ES realitātes. Pēdējos gados bija vērojama ļoti intensīva pieredzes apmaiņa.

– Kā jau teicāt, pērn notika Portugāles prezidenta Žorži Sampaiju valstsvizīte Latvijā. Kā jūs, portugāļi, izjūtat tās nozīmi?

– Kopš prezidenta vizītes Latvijā pērn maijā mūsu valstu sadarbība acīmredzami kļuvusi intensīvāka. Šo procesu būtiski sekmēja arī tas, ka līdz ar Portugāles oficiālo delegāciju Latvijā ieradās arī paliela mūsu uzņēmēju grupa. Viņu Rīgā iedibinātie kontakti jau devuši acīmredzamus rezultātus. Tagad jāturpina meklēt aizvien jaunas iespējas, sekmējot uzņēmējdarbības garu abās valstīs, arī ar valsts ekonomiskās diplomātijas atbalstu. Neraugoties uz to, ka Latvijā ir tikai 2,4 miljoni iedzīvotāju, jūsu iestāšanās Eiropas Savienībā paver plašas tirdzniecības attīstīšanas iespējas nākotnē.
Attīstot ekonomiskos un tirdzniecības sakarus, mēs vienlaikus konsolidēsim arī solidaritāti, mieru un sadarbību Eiropā, un no tā būtisku labumu gūs arī mūsu valstis.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!