• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Jaunzēlandes ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2004., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93641

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts kancelejas direktores dalību ES Sabiedrības pārvaldes kvalitātes konferencē

Vēl šajā numurā

15.09.2004., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Jaunzēlandes ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministra vizīti Latvijā

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedra

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume vakar, 14.septembrī, tikās ar Jaunzēlandes ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministru Filu Gofu.
Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Jaunzēlandes divpusējās sadarbības padziļināšanas iespējas un starptautiskās aktualitātes.
Puses bija vienisprātis, ka attiecības starp abām valstīm ir labas, tomēr tās varētu kļūt aktīvākas. Kā veicinošs faktors to padziļināšanai tika minēta nesenā Jaunzēlandes Pārstāvju palātas spīkera Džonatana Hanta un pašreizējā ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministra F.Gofa vizīte Latvijā. F.Gofs uzsvēra, ka abām valstīm ir kopīga vēlme sadarboties un saites starp Latviju un Jaunzēlandi varētu stiprināt izveidotā Jaunzēlandes un Baltijas valstu parlamentārās sadarbības grupa un Jaunzēlandes valdības pieņemtais lēmums no nākamā gada aprīļa ieviest bezvīzu režīmu ar Latviju. Arī J.Straume apliecināja Latvijas vēlmi aktivizēt kontaktus parlamentu un ministriju līmenī un norādīja uz nepieciešamību nostiprināt līgumtiesisko bāzi, tostarp muitas jomā.
J.Straume un F.Gofs arī sprieda par jautājumiem, kas saistīti ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), – Latvijai kā ES dalībvalstij bilateriālās attiecības ar Jaunzēlandi tagad ir daļa no Jaunzēlandes un ES dialoga. Tostarp Jaunzēlandei Eiropas Savienība ir otrā lielākā tirdzniecības partnere. Puses bija vienisprātis, ka politikas, ekonomikas un vides jomās attiecības kļūs ciešākas. Savukārt J.Straume pastāstīja, ka šobrīd Latvija velta lielu uzmanību veiksmīgai ES strukturālo fondu apguvei, kā arī informēja par gaidāmo pievienošanos eirozonai. Puses arī sprieda par Eiropas Savienības un Krievijas attiecību attīstības perspektīvu.
Tika pārrunāti arī kopējie drošības jautājumi pasaulē – cīņa pret terorismu un situācija Irākā. “Nākotnē cīņā pret terorismu būs liela nozīme pasaules demokrātiskās sabiedrības spējai saprasties un rīkoties koordinēti,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 14.septembrī, Ministru prezidents Indulis Emsis tikās ar Jaunzēlandes ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministru Filu Gofu, kurš ieradies Rīgā oficiālā vizītē.
Ministru prezidents I.Emsis pauda prieku par iespēju tikties Rīgā ar Jaunzēlandes augsto viesi un atzīmēja, ka abu valstu sadarbība ir īpaši nozīmīga tagad, kad Latvija kļuvusi par Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalsti. Tas paver iespējas tālākai attiecību paplašināšanai biznesā, kā arī sadarbībai citās jomās.
Tikšanās laikā pārrunāti vairāki ES aktuālie jautājumi: ES konstitucionālā līguma ratifikācija, ES jaunās finanšu perspektīvas apspriešana, ES nodokļu politika, kā arī abu valstu divpusējo attiecību jautājumi – bezvīzu režīma ieviešana Latvijas pilsoņu ieceļošanai Jaunzēlandē, pieredzes apmaiņa par reformu īstenošanu un ekonomisko attīstību.
I.Emsis informēja par Latvijas valdības vēlmi vēl šogad Saeimā ratificēt ES konstitucionālo līgumu, par Latvijas prioritātēm ES finanšu perspektīvā 2007.–2013.gadam – kohēzijas politiku un attīstības tempu izlīdzināšanu starp ES reģioniem un valstīm, kā arī apņemšanos saglabāt Latvijā zemos nodokļus.
Fils Gofs apsveica Latvijas valsts pārveides procesu īstenošanu, straujo attīstību un pievienošanos ES un NATO. Jaunzēlandes ārlietu ministrs apliecināja atbalstu Latvijas vēlmei kļūt par ESAO (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija) dalībnieci un atzina, ka Latvijas ekonomiskā attīstība liecina par to, ka Latvija ir to pelnījusi.
F.Gofs atzīmēja, ka Jaunzēlandei ir ļoti ciešas attiecības ar Eiropas Savienību, kas ir viena no tās lielākajām tirdzniecības un sadarbības partnerēm, tai skaitā tūrismā un investīciju jomā. Ministrs uzsvēra, ka līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu un pievienošanos ES paveras jaunas iespējas abu valstu kontaktu paplašināšanai, un pauda vēlmi veidot ciešākas attiecības starp Latviju un Jaunzēlandi.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!