• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Projektu finansējumu valsts sola avansā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2004., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aicina dāvāt un lietot atstarotājus

Vēl šajā numurā

15.09.2004., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Projektu finansējumu valsts sola avansā

Kopš projektu konkursu izsludināšanas, kas notika vairāk nekā pirms četriem mēnešiem, projektu pieteicēji, kas pretendē uz Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējuma saņemšanu, ir izrādījuši lielu aktivitāti. Projektu konkursus un projektu pieteikumu iesniegšanu, kā jau vēstīts, izsludināja piecas institūcijas – Lauku atbalsta dienests (LAD), Profesionālās izglītības attīstības aģentūra (PIAA), Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), no kurām šobrīd vienīgi LIAA iesniegto projektu kopējā summa nepārsniedz no ES struktūrfondiem piešķirto finansējumu. Bet SIF projektu pieteikumi vispār vēl nav saņemti.

Veicinās cilvēkresursu attīstību un nodarbinātību

SIF projektu konkursus izsludinājis Eiropas sociālā fonda (ESF) ietvaros, un tā administrētajās programmās apstiprināto projektu pieteicēji varēs saņemt projektu finansējumu avansā no valsts budžeta līdzekļiem. Tas ir liels atbalsts nevalstiskajām organizācijām, jo projektu īstenošanai līdzekļus varēs saņemt tūlīt pēc līguma noslēgšanas, uzsver FM ES fondu departamenta Informācijas un publicitātes nodaļas speciāliste Lita Kokale. Arī NVA administrētajās programmās – subsidēto darba vietu un jauniešu prakses vietu nodrošināšanā – projektu izmaksas pilnā mērā tiks segtas no valsts budžeta ar avansa maksājumu un starpmaksājumiem projekta īstenošanas laikā.
ESF līdzekļus paredzēts piešķirt projektiem, kuru mērķis ir veicināt cilvēkresursu attīstību un nodarbinātību. Uz finansējumu var pretendēt projekti, kas saistīti ar izglītību, nodarbinātību, sociālās atstumtības mazināšanu.
Plānots, ka no ESF Latvija līdz 2006.gadam saņems kopumā 133 miljonus eiru, kam nepieciešams 42 miljonu eiru Latvijas līdzfinansējums.

Kā struktūrfondu līdzfinansētiem projektiem piemēros PVN

Turpmāk projekta pieteicējam atklāto projektu konkursos un grantu shēmās, iesniedzot projekta pieteikumu otrā līmeņa starpniekinstitūcijai vai grantu shēmas apsaimniekotājam, vajadzēs šim pieteikumam pievienot aizpildītu struktūrfonda projekta pieteicēja aptaujas lapu par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu projekta ietvaros. Kā informē Finanšu ministrijas (FM) preses sekretāre Baiba Melnace, arī katram nacionālajā programmā iekļautajam projektam būs jāpievieno potenciālā struktūrfonda finansējuma saņēmēja aizpildīta aptaujas lapa. Turpretī, ja atbilstoši atklāta konkursa vai grantu shēmas vadlīnijām PVN nav projekta attiecināmā izmaksa, aptaujas lapa nebūs jāiesniedz.
To paredz FM izstrādātais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par kārtību, kādā sniedz un pārbauda informāciju par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzfinansētiem projektiem un pieņem lēmumu par PVN iekļaušanu projektu attiecināmajās izmaksās.
Ja struktūrfonda finansējuma vai granta finansējuma saņēmējs projekta attiecināmajās izmaksās paredz iekļaut PVN, viņam otrā līmeņa starpniekinstitūcijai vai grantu shēmas apsaimniekotājam būs jāiesniedz pārskats par PVN summām, ko pārskata periodā plānots iekļaut projekta attiecināmajās izmaksās. Pārskats būs jāiesniedz divdesmit darbdienu laikā pēc attiecīgā pārskata perioda beigām.
Otrā līmeņa starpniekinstitūcijai vai grantu shēmas apsaimniekotājam piecu darbdienu laikā pārskats būs jāizvērtē un jānosūta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālajai iestādei, kurā struktūrfonda finansējuma saņēmējs reģistrēts kā nodokļu maksātājs. Savukārt šai iestādei trīsdesmit dienu laikā pēc pārskata saņemšanas būs jāpieņem lēmums par to, vai struktūrfondu finansējuma vai granta finansējuma saņēmēja pārskatā minētās PVN summas iekļaušana projekta attiecināmajās izmaksās ir pamatota. Vienlaikus VID sagatavos atzinumu par pārskatu un nosūtīs to otrā līmeņa starpniekinstitūcijai vai grantu shēmas apsaimniekotājam, norādot PVN summu, kuru struktūrfonda finansējuma vai granta finansējuma saņēmējam nav tiesību atskaitīt no valsts budžetā maksājamās nodokļa summas kā priekšnodokli.
Gadījumos, kad līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai projekta pieteikums jau būs iesniegts vai struktūrfonda nacionālās programmas projekts jau būs saskaņots vadības komitejā, un ja PVN ir paredzēts iekļaut konkrētā projekta attiecināmajās izmaksās, projekta pieteicējam vai struktūrfondu līdzfinansējuma saņēmējam vajadzēs aizpildīt aptaujas lapu un divdesmit darbdienu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas to iesniegt otrā līmeņa starpniek-institūcijai vai grantu shēmas apsaimniekotājam.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv

Iesniegto projektu kopējais finansējums (miljonos latu)

NAUDA.PNG (9527 bytes)

Diagrammā ar tumšo krāsu iezīmēts iesniegto projektu kopējais finansējums, ar gaišo – programmā pieejamā finansējuma apjoms

Avots: Finanšu ministrija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!