• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina dāvāt un lietot atstarotājus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2004., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93633

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijā ASV valsts sekretāra vietnieks
Latvijā Jaunzēlandes ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministrs

Vēl šajā numurā

15.09.2004., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina dāvāt un lietot atstarotājus

Lai vairotu bērnu drošību uz ceļiem tumšajā gadalaikā, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) aicina Latvijas uzņēmējus dāvāt skolām atstarotājus.

BERNI.PNG (113704 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Par spīti biedējošajai satiksmes negadījumu statistikai, Latvijā tie joprojām nav guvuši pienācīgu novērtējumu sabiedrībā.
Atbalstot Izglītības un zinātnes ministrijas izsludināto akciju “Esi drošs, bet piesardzīgs”, laikā no 13. līdz 17.septembrim CSDD un “Latvijas Unibanka” visiem Latvijas pirmklasniekiem dāvinās atstarotājus, informē CSDD Sabiedrisko attiecību daļa. Skolēniem vairākās Latvijas pilsētās – Cēsīs, Jelgavā, Liepājā, Tukumā, Ulbrokā – tiks piedāvāta arī iespēja īpaši aprīkotā autobusā iejusties autovadītāja lomā un salīdzināt, kā saskatāmi gājēji ar un bez atstarotājiem pie apģērba vai skolas somas. Atstarotāju lietošana ir atzīta par visefektīvāko drošības līdzekli gājējiem tumsā. Cilvēkus ar atstarotājiem uz ceļa var pamanīt pat 100 un vairāk metru attālumā. Turpretim gājējs tumšā apģērbā bez atstarojošiem elementiem automašīnu vadītājiem, braucot ar tuvās gaismas lukturiem, top saskatāms tikai pārdesmit metru attālumā, kad nobremzēt, pat pārvietojoties ar apdzīvotās vietās pieļaujamajiem 50 km stundā, var izrādīties neiespējami. To apliecina arī statistika – 55,2% no visiem satiksmes negadījumiem, kuros gājēji zaudējuši dzīvību, notikuši krēslā vai tumsā.
Speciālisti norāda, ka vislielākais efekts atstarotāju lietošanai ir tad, ja tos piestiprina pie kustīgām ķermeņa daļām, piemēram, piedurknēm vai jostasvietas rajonā. Saskaņā ar noteikumiem gājējiem jāpārvietojas pa brauktuves kreiso pusi, tādēļ autovadītājiem atstarotājs labāk saskatāms, ja tas pielikts apģērbam labajā pusē. Jāraugās, lai to neaizsegtu soma, kapuce vai kāds cits priekšmets. Pret to nodrošina arī vairāku atstarotāju lietošana, apģērbs vai apavi ar atstarojošiem elementiem. Gadījumos, kad atstarotāju nav iespējams nodrošināt, kaut nedaudz gājēja saskatāmību uzlabo gaišs apģērbs vai lukturītis.
Ikdienā atstarotājus iespējams iegādāties visās Latvijas pasta nodaļās, informē CSDD. Tie nopērkami arī degvielas uzpildes stacijās un citur. Tomēr pietiekama šo aksesuāru izvēle valstī kopumā vēl nav nodrošināta. Arī bērnu preču piedāvājumā līdz šim trūcis apģērbu un apavu ar tajos iestrādātiem gaismu atstarojošiem elementiem. CSDD informē: “Pasaules prakse liecina, ka rūpes par satiksmes drošību un atstarotāju dāvināšana neaizsargātākajiem ceļu satiksmes dalībniekiem – bērniem – ir uzņēmumu goda jautājums un veids, kā apliecināt sabiedrībai savu sociālo atbildību.”

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!