• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sēsties pie stūres ar augstu sagatavotības līmeni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2004., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93622

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 15.septembrī

Vēl šajā numurā

15.09.2004., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sēsties pie stūres ar augstu sagatavotības līmeni

STURE.PNG (100166 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Satiksmes drošībai, ceļu satiksmes negadījumu mazināšanai, transporta vadītāju braukšanas kultūras paaugstināšanai tiek pievērsta pastiprināta sabiedrības uzmanība. Tai skaitā uzmanību vēršot uz jauno transportlīdzekļu vadītāju pienācīgu sagatavošanu atbildībai, sēžot pie stūres.
Kopumā Latvijā reģistrēts ap 180 autoskolu. To sekmības procentus aprēķina, ņemot vērā Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) kārtotā eksāmena rezultātu, ko kursants ieguvis, pirmo reizi kārtojot eksāmenus attiecīgās kategorijas vadītāja apliecības iegūšanai pēc attiecīgās autoskolas beigšanas. CSDD ir izstrādājusi jaunus noteikumus, pēc kuriem autoskolām tiks izvirzīti stingrāki kritēriji un prasības. Noteikumi vēl nav skatīti valdībā.
Viens no braukšanas apmācības un autoskolu kontroles rādītājiem ir eksāmenu rezultāti. Šogad pirmajā pusgadā transportlīdzekļu vadīšanas teorētisko eksāmenu Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) nokārtojuši 84,2% pretendentu, bet praktisko jeb braukšanas eksāmenu – 60,2%, liecina CSDD apkopotā statistika par Latvijas lielāko autoskolu sekmību. Labākie rādītāji bijuši reģionālajām autoskolām ar salīdzinoši nelielu audzēkņu skaitu.

Teorētiskās zināšanas labākas

Kopumā no gada sākuma līdz 1.jūlijam no 77 lielākajām autoskolām teorētiskos ek- sāmenus CSDD kārtojuši 17 154 cilvēki, no kuriem 14 458 ( 84,2%) tas izdevies sekmīgi. Savukārt praktisko eksāmenu šajā laika posmā kārtojuši 16 209 pretendenti, no tiem 9771 jeb 60,2% – sekmīgi.
Vislabākie teorētiskā eksāmena sekmības rādītāji šogad bijuši Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Liepājas uzņēmuma “Auto A.S.” audzēkņiem, kuru sekmības līmenis sasniedzis 96%. No Jelgavas tehniskās skolas audzēkņiem sekmīgi bijuši 95%, no SIA “Gulbenes autoapmācības centrs” – 93%, no Ogres autoskolas “Andžs” – 92%. Visās šajās autoskolās CSDD eksāmenus kārtojošo audzēkņu skaits pusgada laikā bijis robežās no 50 līdz 210.

Prakse nav viegla

Praktiskā braukšanas eksāmena sekmības rādītāji kopumā ir zemāki par teorētiskā eksāmena rādītājiem. Vislabāk braukšanas eksāmenus šogad kārtojuši SIA “VTU Valmiera” audzēkņi, sasniedzot 87% līmeni.
No Gulbenes autoskolas SIA “Auto–moto” un Ogres autoskolas “Andžs” audzēkņiem sekmīgi bijuši 84%. Par dažiem procentiem zemāks līmenis bijis SIA “Limbažu auto” un SIA “Gulbenes autoapmācības centrs” – attiecīgi 82% un 81%.
Šajās autoskolās braukšanas eksāmenu CSDD kārtojošo audzēkņu skaits sešos mēnešos bijis robežās no 60 līdz 240.
No 77 lielākajām autoskolām zemākais sekmības procents teorētiskajā eksāmenā ir 59%, bet praktiskajos – 35%.

Lielākā autoskolā zemāka sekmība

CSDD apkopotie dati liecina, ka lielākā autoskola pēc eksāmenus kārtojošo audzēkņu skaita šā gada pirmajā pusgadā bija SIA “AG–Arma” piederošā autoskola “Mustangs”. Teorētisko eksāmenu sešos mēnešos kārtojuši 2000 audzēkņu, no kuriem sekmīgi bijuši 85%, bet praktisko eksāmenu kārtojuši 1626 audzēkņi un sekmīgi bijuši 52%.
Teorētiskos eksāmenus sekmīgi nokārtojuši arī 85% no 1433 SIA “Gross” audzēkņiem, bet no 1061 audzēkņa braukšanas eksāmenus tikai 55%.
Trešā lielākā autoskola pēc eksāmenus kārtojošo skaita šogad bija SIA “MBR” piederošā autoskola “Fortūna” – no 1003 teorētiskā eksāmena kārtotājiem sekmīgi bijuši 89%, bet no 941 praktiskā eksāmena kārtotāja – 54%.
No 946 SIA “Autoprieks” autoskolas audzēkņiem, kas CSDD kārtoja teorētisko eksāmenu, sekmīgi bijuši 80%, savukārt no 949 braukšanas eksāmena kārtotājiem – 48%.

Pēc CSDD informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!