• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piecas VAS kļūs par VKS. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2004., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93323

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piespiedu evakuācija satiksmes drošībai

Vēl šajā numurā

08.09.2004., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piecas VAS kļūs par VKS

Valdības akceptētais rīkojums paredz, ka valsts akciju sabiedrība (VAS) “Latvijas gaisa satiksme” (LGS) un četri valsts ceļu uzturēšanas uzņēmumi – VAS “Kurzemes ceļi”, VAS “Latgales ceļi”, VAS “Vidzemes ceļi” un VAS “Centrālā reģiona ceļi”– tiks pieteikti ierakstīšanai komercreģistrā kā valsts kapitālsabiedrības (VKS).
LGS sniedz pakalpojumus gan Latvijas, gan ārvalstu fiziskām un juridiskām personām – aviokompānijām un individuāliem Latvijas gaisa telpas izmantotājiem. Satiksmes ministrija (SM) norāda, ka sniegtie pakalpojumi atbilst Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas un Eiropas Savienības (ES) gaisa kustības kontroles organizācijas “Eurocontrol” noteiktajiem kvalitātes un drošības standartiem. Pēc pārreģistrācijas jaunās kapitālsabiedrības mērķis nemainīsies, tas joprojām būs – nodrošināt kvalitatīvus un drošus aeronavigācijas pakalpojumus Latvijas un ārvalstu juridiskām personām, kā arī individuālajiem gaisa telpas izmantotājiem.
Spriežot par izvēli starp valsts aģentūras vai valsts kapitālsabiedrības statusu, pēc Satiksmes ministrijas vērtējuma, valsts kapitālsabiedrības ļauj nodrošināt lielāku elastīgumu un operativitāti, veicot nepārtrauktu tehnisko modernizāciju un personāla apmācību, lai nodrošinātu atbilstību ES drošības standartiem.
LGS pamatkapitāls ir 6 miljoni latu. Kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja būs SM, tā būs arī LGS tiesību, saistību, funkciju, mantas un finanšu pārņēmēja. LGS šā gada astoņos mēnešos reģistrējusi 92 451 lidojumu, no kuriem lielākā daļa, kā ierasts, bijuši tranzīta lidojumi – 74 883. Savukārt virzienā uz Rīgas lidostu un no tās reģistrēti 17 568 lidojumi.
Izvērtējot līdzšinējo četru ceļu uzturēšanas valsts akciju sabiedrību darbību un apsverot tirgus iespējas un riskus nodrošināt valsts autoceļu ikdienas uzturēšanu, SM nonākusi pie secinājuma, ka pašreizējais uzņēmumu juridiskais statuss ir pilnībā attaisnojis akciju sabiedrības darbību un nostiprināšanos. Pēc ministrijas speciālistu domām, uzņēmuma pieredze, darbības caurskatāmība, intelektuālais un tehniskais potenciāls spēj nodrošināt turpmāko valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas kvalitatīvu un kvantitatīvu attīstību.
Ministrija uzskata, ka uzņēmumiem būtu jāsaglabā valsts akciju sabiedrību statuss, piesakot ierakstīšanai komercreģistrā saskaņā ar Komerclikuma spēkā stāšanās kārtības likuma prasībām.
Akciju sabiedrību darbība kapitālsabiedrību statusā ļaus arī turpmāk ceļu ikdienas uzturēšanas tirgū nodrošināt reālu konkurenci un neizslēgs iespēju privātā sektora iesaistīšanai tajā. Minēto četru VAS privatizācijas ierosinājumu izteikusi sabiedriskā organizācija – Latvijas Ceļinieku asociācija. SM nostāja šajā jautājumā, visticamāk, būs negatīva, tomēr galīgo vērtējumu amatpersonas sola sniegt oktobrī.
SM speciālisti apgalvo, ka lēmums nav saistīts ar ierosinājumu ceļu uzturēšanas uzņēmumus nodot privatizācijai, bet tikai ar nepieciešamību tos ierakstīt komercreģistrā.
Visu četru kapitālsabiedrību kapitāla daļu turētāja būs SM, šie uzņēmumi būs valsts akciju sabiedrību tiesību, saistību, funkciju, mantas un finanšu līdzekļu pārņēmēji. VAS “Vidzemes ceļi” pamatkapitāls ir 3 200 000 latu, VAS “Kurzemes ceļi” – 3 757 213 latu, VAS “Centrālā reģiona ceļi” – 4 633 382 lati, bet VAS “Latgales ceļi” pamatkapitāls ir 2 670 902 lati. Visi uzņēmumi darbojas brīvas konkurences apstākļos un sniedz pakalpojumus gan juridiskām, gan fiziskām personām.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!