• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
100 saudzējamākie kultūras pieminekļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2004., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93313

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

20 Beslanas bērni atgūsies "Vaivaros"

Vēl šajā numurā

08.09.2004., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

100 saudzējamākie kultūras pieminekļi

Gadskārtējās Eiropas kultūras mantojuma dienas notiks no 10. līdz 12.septembrim. Šogad to tēma būs “100 apdraudētākie kultūras pieminekļi Latvijā”. Pirms tam paredzēts izdot īpašu bukletu, kurā būs redzami visi simt apdraudētākie kultūras objekti.
Eiropas kultūras mantojuma dienu pasākumi iecerēti kā akcija, kurā sabiedrībā pazīstami cilvēki – politiķi, sabiedriskie darbinieki –, kā arī ikviens sabiedrības pārstāvis varēs uzņemties aizbildniecību par kādu no simt apdraudētākajiem kultūras pieminekļiem un gada garumā finansiāli palīdzēt pasargāt šos objektus no iznīcības, piesaistot papildu līdzekļus, organizējot sakopšanas darbus.
Kā norāda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), visvairāk no šajā sarakstā iekļautajiem pieminekļiem atrodas Rīgā. Tai skaitā Rīgas vēsturiskā centra plānojuma struktūra, apbūves mērogs un raksturs, Rīgas koka apbūve, Brāļu kapu ansamblis, Rīgas pils ar bastionu fragmentiem, Doma baznīcas un klostera ansamblis, Daugavgrīvas cietokšņa apbūve, dārzu un parku arhitektūras ansamblis “Lielie kapi”, vairākas dzīvojamās mājas un noliktavas ēka Miesnieku ielā. Rīgas rajona apdraudētāko pieminekļu vidū ir Siguldas pilsdrupas. Savukārt Jūrmalā par vienu no apdraudētākajiem atzīts Ķemeru parks ar parka arhitektūru.
No reģioniem simt apdraudētāko kultūras pieminekļu sarakstā atrodama Cēsu viduslaiku pils, Bauskas pilsdrupas ar parku, Limbažu viduslaiku pils, Cesvaines pils, Kandavas pilsdrupas un Pulvertornis, Smiltenes pilsdrupas, Liepājas Sv.Trīsvienības luterāņu baznīca, Kuldīgas pilsdzirnavas, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis, Daugavpils cietokšņa apbūve, Kokneses pilsdrupas un vēl vairāk nekā 70 lielāki un mazāki kultūrvēsturiskie objekti visā Latvijā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!