• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2004.gada 26.augusta sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2004., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93300

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2004.gada 2.septembra sanāksmē

Vēl šajā numurā

08.09.2004., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2004.gada 26.augusta sanāksmē

Izglītības un zinātnes ministrija
– pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā rīkojuma projektu “Par valsts zinātniskās bezpeļņas organizācijas sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Ventspils starptautiskais radioastronomijas centrs” reorganizāciju”.
Ventspils starptautiskais radioastronomijas centrs (VSRC) dibināts ar Ministru kabineta 1996. gada 24. aprīļa rīkojumu kā valsts zinātniskā bezpeļņas organizācija, sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Tās pamatkapitālu veido no bijušās PSRS karaspēka daļas Nr.51429 pārņemtās trīs pilnīgi grozāmās paraboliskās antenas ar galveno spoguļu diametriem 32 un 16 metri, kā arī šo antenu darbības nodrošināšanai nepieciešamās ēkas, būves un komunikācijas.
Valsts kapitāla daļas turētājs VSRC ir Izglītības un zinātnes ministrija. Ar Ances pagasta zemes komisijas lēmumu VSRC lietošanā piešķirta zeme 49,11ha platībā ar nosaukumu “Viraki”. Uz zemes gabala atrodas no bijušās PSRS armijas pārņemtās ēkas un būves, kuras atbilstoši Ministru kabineta rīkojumam veido VSRC statūtu fondu. Ēkas un būves noteiktā kārtībā reģistrētas zemesgrāmatā uz VSRC vārda Ventspils rajona Ances pagasta zemesgrāmatas nodalījumā. Īpašuma vērtība, to pārņemot no bijušās PSRS karaspēka daļas, ir Ls 796 229,6; bilances vērtība uz 2004.gada 1.janvāri – Ls 371 006,25.
VSRC galvenais darbības virziens ir veikt kosmiskā radiostarojuma avotu novērojumus centimetru viļņu diapazonā, izmantojot šim nolūkam paraboliskos radioteleskopus RT-32 un RT-16, kā arī veikt attiecīgos teorētiskos pētījumus un iekļauties Baltijas jūras, Eiropas un globālajos interferometros.
VSRC darbība pirmajos 10 gados ļauj secināt, ka kapitālsabiedrības statuss VSRC turpmākās attīstības aktivizēšanai nav optimāls. Kapitālsabiedrības statuss diemžēl nav veicinājis ievērojama finansējuma piesaisti objektam, arī Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībā nav bijis pietiekami daudz finanšu līdzekļu, lai situāciju būtiski uzlabotu. Pastāvīgais finansējuma trūkums nav ļāvis renovēt un saimnieciski sakārtot VSRC infrastruktūru: daļa ēku ir katastrofālā stāvoklī un bez ievērojamas bilances vērtības, abas antenas ir darba kārtībā, bet arī tām nepieciešams kosmētisks remonts; zinātnieku sadzīviskie apstākļi ir neapmierinoši. Līdz ar to ir līdz minimumam sarukusi zinātnieku un studentu iesaiste VSRC darbībā. VSRC pastāvīgi uz pilnu slodzi strādā vairs tikai 10 cilvēku, no kuriem tikai vienam ir doktora zinātniskais grāds. Cilvēkresursu trūkuma dēļ VSRC nespēj veikt efektīvu menedžmentu, rakstīt un īstenot virkni projektu, lietišķo pētījumu, kas piesaistītu papildu finansējumu centra attīstībai.
Lai esošo situāciju uzlabotu, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas iniciatīvas zinātnieku kolektīvs Dr. Jura Žagara vadībā ir izstrādājis “Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra attīstības koncepciju”, kurā bez akadēmisko un zinātnisko mērķu uzstādīšanas paredzēti divi VSRC juridiskā statusa modeļi: VSRC tiek pievienots kādai no augstskolām struktūrvienības statusā; VSRC tiek saglabāts juridiski patstāvīgas kapitālsabiedrības statuss.
Izglītības un zinātnes ministrija ir izvērtējusi minētos juridiskā statusa modeļus un uzaicinājusi Ventspils augstskolas rektoru un mācībspēku pārstāvjus uz sarunām par iespējām VSRC pievienot Ventspils augstskolai. Tā kā VSRC atrodas augstskolas tuvumā un abas institūcijas no VSRC pievienošanas kopumā būtu ieguvējas, ministrija pēc augstskolas vadības piekrišanas ir secinājusi, ka VSRC būtu iekļaujams Ventspils augstskolā struktūrvienības statusā.
Rīkojuma projekts paredz līdz 2004.gada 1.decembrim reorganizēt Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo valsts zinātnisko bezpeļņas organizāciju sabiedrību ar ierobežotu atbildību “Ventspils starptautiskais radioastronomijas centrs” un iekļaut Ventspils augstskolas sastāvā struktūrvienības statusā.
Izglītības un zinātnes ministrija izveido reorganizācijas komisiju un nosaka tās pienākumus.
Projekts paredz, ka tiek saglabāts valsts īpašumā un nodots Ventspils augstskolas valdījumā zemesgabals 49,11ha platībā Ventspils rajona Ances pagastā “Viraki”, kas reģistrēts zemesgrāmatā uz valsts zinātniskās bezpeļņas organizācijas sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Ventspils starptautiskais radioastronomijas centrs” vārda, kā arī statūtu fondā esošās ēkas un būves.
Ventspils augstskolai minēto nekustamo īpašumu noteiktā kārtībā uzdots reģistrēt zemesgrāmatā uz valsts vārda Ventspils augstskolas personā.
Ar reorganizāciju saistītos izdevumus paredzēts segt no Ventspils augstskolas līdzekļiem un Ventspils augstskolas starptautiskā radioastronomijas centra zinātnisko darbību finansēt saskaņā ar likumu “Par zinātnisko darbību”.
Projekts nodots saskaņošanai Finanšu un Tieslietu ministrijā, kā arī Valsts kancelejā.

Veselības ministrija
– pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu “Par ārstniecības iestāžu reģistru”.
Noteikumu projekts paredz noteikt kārtību, kādā notiek ārstniecības iestāžu reģistra izveidošana, uzturēšana un papildināšana. Reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kurā ir ziņas par visām ārstniecības iestādēm valstī neatkarīgi no to īpašuma formas un piederības. Reģistra mērķi ir: izveidot un uzturēt vienotu informācijas datu bāzi, lai nodrošinātu Valsts statistikas likuma prasību izpildi veselības aprūpē; aktualizēt informāciju par izmaiņām datu bāzē; apkopot informāciju par iestāžu atbilstību Ministru kabineta noteiktajām obligātajām prasībām; nodrošināt iespēju izmantot informāciju par reģistrētajām iestādēm.
Paredzēts noteikt, ka reģistra turētājs ir bezpeļņas organizācija valsts akciju sabiedrība “Veselības statistikas un tehnoloģiju aģentūra”, kas nodrošina reģistra informācijas un tehnisko resursu funkcionalitāti un informācijas apriti.
Reģistrā par iestādi ir iekļauta šāda informācija: iestādes nosaukums, Komercreģistra piešķirtais reģistrācijas numurs, reģistrācijas apliecības izdošanas datums un derīguma termiņš. Par pašnodarbinātajām personām vai individuālā darba ņēmējiem (ārsta prakse) reģistrā tiek norādīts personas vārds, uzvārds un Valsts ieņēmuma dienesta pašnodarbinātas personas vai individuālā darba veicēja reģistrācijas apliecības numurs, tās izdošanas datums un derīguma termiņš vai sertifikāta derīguma termiņš; ziņas par iestādes pakļautību un komercdarbības veidu; ziņas par iestādes atrašanās vietu, norādot adresi, kontakta tālruņa un faksa numurus, elektroniskā pasta adresi; ziņas par iestādes patstāvīgo struktūrvienību skaitu un atrašanās vietu, norādot adresi, kontakta tālruņa un faksa numurus, elektroniskā pasta adresi; iestādes un tās patstāvīgās struktūrvienības vadītāja vārds, uzvārds; ziņas par iestādes un tās patstāvīgo struktūrvienību darbības profilu; ziņas par iestādes atbilstību Ministru kabineta noteiktajām obligātajām prasībām, tai skaitā izsniegtā atbilstības novērtēšanas sertifikāta sērija (numurs), izsniegšanas datums, derīguma termiņš, novērtēto kabinetu vai nodaļu skaits.
Iestāžu reģistrāciju veic, pamatojoties uz noteikta parauga iesniegumu saskaņā ar šajos noteikumos norādīto veidlapu, kuru aizpilda iestādes vadītājs vai viņa pilnvarota persona. Iesniedzot informāciju reģistram, iesniegumam par ārstniecības iestādes reģistrāciju pievieno noteikumos noteikto dokumentu kopijas. Noteikts, ka iestāde nodrošina sniegto ziņu pareizību.
Aģentūra piecu darba dienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas to izskata un pieņem lēmumu par iestādes reģistrāciju vai atteikumu reģistrēt. Atteikuma gadījumā aģentūra iesniedzējam triju darba dienu laikā nosūta motivētu atteikumu.
Aģentūras pieņemto lēmumu var apstrīdēt Veselības ministrijā un pārsūdzēt tiesā atbilstoši Administratīvā procesa likumam.
Reģistrā esošā informācija ir ierobežotas pieejamības informācija.
Projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Aizsardzības, Ārlietu, Bērnu un ģimenes lietu, Ekonomikas, Iekšlietu, Kultūras, Labklājības, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu un Satiksmes ministrijā, Valsts kontrolē un Valsts Kancelejā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!