• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalsta sniegšanas plānu demokrātisko reformu valstīm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2004., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93044

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2004.gada 26.augusta sanāksmē

Vēl šajā numurā

02.09.2004., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalsta sniegšanas plānu demokrātisko reformu valstīm

Ministru kabinets 31.augustā apstiprināja Ārlietu ministrijas sagatavoto attīstības sadarbības plānu 2005.gadam. Plāna ietvaros paredzēts sākt Latvijas atbalsta programmu demokrātisko reformu valstīm, nododot tām Latvijas uzkrāto reformu pieredzi un zināšanas.
Ārlietu ministrs Artis Pabriks uzskata, ka vairāk nekā desmit gadu laikā Latvija ir uzkrājusi nozīmīgu pieredzi, veidojot demokrātisku un uz tirgus ekonomikas pamatiem balstītu sabiedrību. Latvijas pieredze var būt noderīga valstīm, kas vēl tikai veic reformu procesu.
Tādās jomās kā kultūras mantojuma saglabāšana, vides aizsardzība, monetārā politika, informācijas tehnoloģiju lietošana Latvija ir sasniegusi jūtamu un starptautiski atzītu progresu. Izstrādātais attīstības sadarbības plāns ļauj apkopot Latvijas uzkrāto pieredzi un ilgtermiņa sadarbības projektu veidā to nodot citām valstīm. Tas būtiski paplašina līdzšinējās Latvijas sniegtā atbalsta iespējas, attīstības sadarbības politikā iesaistot arī nevalstisko sektoru.
Sadarbības projektus plānots uzsākt tādās jomās kā tautsaimniecība, demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības veicināšana, valsts pārvaldes, pašvaldību un aizsardzības sistēmas reformu process un citās.
Plāna ietvaros kā prioritārie atbalsta reģioni ir noteikti NVS un Balkānu valstis, par galvenajām sadarbības partnervalstīm sākotnēji izvirzot Gruziju, Moldovu, Ukrainu un Uzbekistānu. Konkrētus sadarbības projektus noteiks partnervalsts vajadzības un prioritātes. Attīstības sadarbības politikas īstenošana veicinās šo valstu sabiedrību un ekonomikas attīstību, tādējādi stiprinot reģionālo drošību.
Ieguvēja būs arī Latvija, kas ar attīstības sadarbības projektiem nodrošinās savu interešu pārstāvniecību šajās valstīs, attīstot izdevīgu sadarbību ekonomikā, nevalstiskā sektora un kultūras jomā. Vienlaikus tiks radīti priekšnosacījumi parādīt Latviju kā sekmīgu reformu valsti un palīdzības sniedzēju citām valstīm. Plānojot un īstenojot Latvijas attīstības sadarbības politiku, Latvija sekmīgāk varēs aizstāvēt savas intereses un prioritātes Eiropas attīstības sadarbības politikas īstenošanā.
Lai apzinātu valstī uzkrāto pozitīvo pieredzi, ar Apvienoto Nāciju Attīstības programmas (UNDP) atbalstu tika veikts valsts sektora pieredzes novērtējums, apzinātas ekspertīzes jomas un kapacitāte. Nevalstiskā sektora pieredze ir apkopota nevalstisko organizāciju izveidotajā “Latvijas platformā attīstības sadarbībai”, ar kuru ĀM aktīvi sadarbojas šīs politikas veidošanā.
Kā liecina ĀM un UNDP šā gada jūnijā veiktais sabiedriskās domas pētījums, divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju atbalsta attīstības palīdzības sniegšanu – Latvijas zināšanu un pieredzes nodošanu valstīm, kas vēl tikai atrodas demokrātisku reformu procesā un veido tirgus ekonomiku.

Ārlietu ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!