• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Esmu pārliecināts - nevienam neizdosies aptumšot 1. septembra svētkus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2004., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/93019

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Godam nopelnītā zvaigznīte uz zīmotnēm

Vēl šajā numurā

01.09.2004., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Esmu pārliecināts – nevienam neizdosies aptumšot 1. septembra svētkus”

“Mēs garantējam visiem skolēniem kvalitatīvas izglītības ieguvi,” uzsvēra Ministru prezidents Indulis Emsis vakar, 31.augustā, preses konferencē, kas veltīta jaunā mācību gada sākumam.

I.Emsis sacīja, ka ar šo gadu aizsāks tradīciju 1.septembri – Zinību dienu – atzīmēt plašāk, tā, lai tie būtu svētki gan skolēniem un skolotājiem, gan vecākiem un visai sabiedrībai. Šogad uz skolu pirmo reizi dosies 20 000 pirmklasnieku un 330 000 skolēnu atsāks mācības pēc garā vasaras brīvlaika. Kā uzsvēra Ministru prezidents, visas akreditētās mācību iestādes ir gatavas sākt jaunu darba cēlienu. Valdības būtiskākais ieguldījums izglītības sistēmā ir skolotāju algu paaugstināšana, kas valsts budžetam prasīja 36 miljonus latu. Tas nozīmē, ka 60 000 skolotājiem pieaugs darba samaksa, augstskolas rektors saņems ne mazāk kā 630 latus un skolas direktors – 353 latus.
1.septembri sabiedrība gaida ar zināmām bažām, jo Rīgā, Doma laukumā, notiks Izglītības un zinātnes ministrijas rīkots koncerts, bet līdztekus tam savas aktivitātes rīkos krievu skolu aizstāvības štābs, protestējot pret mazākumtautības izglītības reformu. I.Emsis to minēja par šīs valdības lielāko rūpju objektu. Bilingvālā izglītība kā nepieciešamība iezīmējās jau pirms astoņiem gadiem, un tagad tā jārealizē. Vēl jo vairāk tāpēc, ka krievu skolu direktori tikšanās reizē ar premjerministru apliecinājuši savu mācību iestāžu gatavību reformai. Valsts sniegs būtisku atbalstu mazākumtautību skolu desmitajām klasēm, finansējot papildu stundu skaitu un dalot klases grupās.
Ministru prezidents vēlreiz apliecināja atbalstu mazākumtautību skolām, sakot: “Valdība negatavojas nevienu no šīm skolām slēgt, tie ir meli.” Kā uzsvēra I.Emsis, reformas mērķis ir izglītota un saliedēta sabiedrība, kas cienīgi varēs ieņemt vietu multikulturālā Eiropā. Valdības darba grupa ir izstrādājusi īpašu mazākumtautību izglītības likumprojektu, kas jau tuvā nākotnē tiks nodots sabiedrības apspriešanai.
Valdības vadītājs atzina, ka bažas rada tie spēki, kas, maskējoties aiz šo skolu aizstāvības lozunga, patiesībā grib sašķelt Latvijas sabiedrību. “Radikāļiem, kas apvienojušies krievu skolu aizstāvības štābā, bērnu izglītība rūp vismazāk. Viņi grib radīt nekārtības, balstoties uz etniskās piederības principiem.” Ministru prezidents arī uzsvēra, ka par radušos situāciju ir informējis tiesībsargājošās iestādes, kas darīs visu, lai nepieļautu pretlikumīgas darbības, kurās dažādi aģitatori grib iesaistīt arī bērnus. “Provokatori tiks atmaskoti un sodīti ar visu likuma bardzību,” solīja valdības vadītājs. Pirmajā septembrī pēc I.Emša rīkojuma iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons pats personīgi koordinēs tiesībsargājošo institūciju darbu. “Es esmu pārliecināts, ka nevienam neizdosies mums sabojāt visas valsts svētkus.”

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!