• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai Latvijā ir par daudz brīvdienu?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2004., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92971

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar, 30.augustā, valūtas tirgū

Vēl šajā numurā

31.08.2004., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai Latvijā ir par daudz brīvdienu?

Uzņēmēji uzskata, ka Latvijā ir pārlieku daudz svētku un brīvdienu, tas kavējot valsts ekonomisko attīstību. Tāpēc likumdevējam būtu jādomā par svētku un brīvdienu skaita samazināšanu.“LV” jau rakstīja, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darba grupā tiek izskatīts ap 30 priekšlikumu par jaunu svētku un atceres dienu noteikšanu. Atzinums par jaunām svētku dienām varētu būt izstrādāts jau šogad. “Ir jāskatās, cik svētku Latvijā būtu samērīgi noteikt un kuras dienas būtu tās svarīgākās,” atzīst komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

KALEN.PNG (33317 bytes)Parlaments ir “dāsni iebalsojis nesamērīgi un neadekvāti daudz svētku dienu un brīvdienu,” savu viedokli pauž vairākums darba devēju. Nereti daudzo mājās pavadīto brīvdienu iespaidā cilvēks zaudē apziņu, kādi svētki īsti tiek svinēti. Latvija nevar būt vienādā stāvoklī ar bagātajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Uzņēmēji aicina ar likumu noteikt brīvo dienu secību, “lai svētki nebūtu veselu nedēļu”, kā arī maksimāli pieļaujamo svētku un brīvdienu skaitu. Piemēram, darba devējam tirgotājam darbs svētku dienās izmaksā dārgāk, jo darbiniekiem jāmaksā divreiz augstāka darba alga. Jebkura papildu brīvdiena nedēļas vidū lauž darba nedēļas ritmu, tādējādi aizkavējot tautsaimniecības attīstību. Tādēļ par jaunu svētku vai brīvdienu noteikšanu darba devēju intereses aizstāvošās organizācijas aicina konsultēties.
Arī ES pašreiz tiek samazināts svētku un brīvdienu skaits. Daudzās brīvdienas un līdz ar to īsāks darba laiks var novest pie tā, ka ES valstis kļūs mazāk konkurētspējīgas salīdzinājumā ar citām zemēm.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!