• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sekmēs uzņēmējdarbības vides uzlabošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2004., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/92965

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 31. augustā

Vēl šajā numurā

31.08.2004., Nr. 137

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sekmēs uzņēmējdarbības vides uzlabošanu

Ministru kabineta Komitejas 30.augusta sēdē atbalstīts Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras izstrādātais Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns.

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns ir starpinstitūciju politikas plānošanas dokuments, kas tiek īstenots jau kopš 1999.gada. Plānā apkopotas Tautsaimniecības padomes un Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) rekomendācijas Latvijas valdībai, kā pilnveidot uzņēmējdarbības vidi un samazināt administratīvos šķēršļus.
Plānā ietverti 19 pasākumi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Latvijā šādās jomās:
1) nodokļu politika un administrēšana – 8 pasākumi;
2) uzņēmējdarbības tiesiskās vides pilnveidošana – 4 pasākumi;
3) Latvijas gatavība dalībai ES tranzīta režīmā – 3 pasākumi;
4) valsts un pašvaldību iepirkuma procedūras – 1 pasākums;
5) investīciju vides strukturālās reformas – 3 pasākumi.
Ekonomikas ministrija, kas izstrādājusi plānu, norāda, ka nodokļu atlaidēm vajadzētu veicināt ieguldījumus valstij svarīgās tautsaimniecības nozarēs, kas rada pievienoto vērtību, sekmē inovācijas un nodarbinātību. Tādēļ nepieciešams precizēt principus nodokļu atlaižu piemērošanai un administrēšanai, it īpaši lielo investīciju projektu veicināšanai.
Lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi, Ekonomikas ministrija uzskata, ka jāievieš mūsdienīga nodokļu sodu sistēma, kas sodus padarītu samērīgus ar pārkāpumu smagumu, pārkāpēju vainas pakāpi un nolūkiem. Tādēļ Finanšu ministrijai būs jāizstrādā grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām, paredzot optimālu un elastīgu sodu sistēmu par nodokļu likumu pārkāpumiem.
Pēc iespējas drīzāk būtu jāievieš arī uz kadastrālo vērtību balstīta nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanas kārtība ne tikai zemei, bet arī ēkām un būvēm. Investīciju ienākšanu jauna nekustamā īpašuma attīstībā Latvijā šobrīd kavē nekustamā īpašuma nodoklis. Uzņēmēji bieži saskaras ar situācijām, ka likumi un noteikumi tiek pieņemti īsi pirms to stāšanās spēkā. Taču uzņēmējiem nav pietiekami resursu, lai izpildītu visas jaunās normas. Ir izteikts priekšlikums Valsts ieņēmumu dienestam pilnveidot savu mājaslapu, veidojot to par informatīvu portālu, kā arī īpašu uzmanību pievēršot informācijai par tiesību aktu un to piemērošanas izmaiņām.
Ekonomikas ministrija arī uzsver, ka jāuzlabo Latvijas gatavība dalībai Eiropas Savienības tranzīta režīmā, jāpilnveido uzņēmējdarbības tiesiskā vide, tostarp veicinot tiesnešu izglītotību uzņēmējdarbības regulācijas un ekonomikas jautājumos, kā arī jāuzrauga valsts un pašvaldību iepirkuma procedūras un jāmazina nevienmērīgais attīstības līmenis starp pilsētām un reģioniem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!